Βιογραφικό

atsiprasΟ Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία. Έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με την Μπέττυ Μπαζιάνα και έχουν αποκτήσει μαζί δύο γιους.

Διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού από το 1999 ως το 2003. Το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη». Το 2008, στο 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας εξελέγη Πρόεδρος του Κόμματος και επανεξελέγη στο 6ο Συνέδριο, τον Ιούνιο του 2010.

Εξελέγη Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) από το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κόμματος, τον Ιούλιο του 2013.

Από τον Δεκέμβριο του 2012, είναι Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Τον Δεκέμβριο του 2013 ανακηρύχθηκε υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις εθνικές εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής Α΄Αθηνών και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Επανεξελέγη βουλευτής στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου του 2012, και στην κοινοβουλευτική περίοδο που ακολούθησε ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στις 26 Ιανουαρίου 2015, ορκίστηκε Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, αξίωμα το οποίο ανέλαβε εκ νέου στις 21 Σεπτεμβρίου.