Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στην απονομή των βραβείων «IFG 2013» του International Foundation for Greece

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

 

 

 

 

Δε σας κρύβω ότι κάθε φορά σε αυτό το Μουσείο έχω ιδιαίτερα μεγάλη συγκίνηση. Και κάποτε θα ήταν χαρά μου να μπορούσαμε σε αυτούς τους διακεκριμένους καλεσμένους να τους δείχναμε με λεπτομέρειες τα εκθέματα εκείνα του Μουσείου τα οποία φωτογραφίζουν τη δύναμη του χθες, αποδεικνύουν την αυθεντική ικανοποίηση που κερδίζει κανείς βλέποντας την Αρχαία Ελλάδα και ακτινοβολούν σήμερα, στο σύγχρονο κόσμο, το όνειρο για την καλύτερη Ελλάδα.

 

Θέλω να ευχαριστήσω, φίλες και φίλοι, Σεβασμιότατε, ιδιαίτερα το International Foundation for Greece που τιμά τους εκπροσώπους της «άλλης Ελλάδας». Της Ελλάδας της Διασποράς! Της Ελλάδας που διαπρέπει πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

 

Άλλωστε, η Ελλάδα είχε πάντα γεωγραφικά όρια…

 

Αλλά ο Ελληνισμός δεν είχε ποτέ γεωγραφικά όρια!

 

Έτσι και σήμερα βραβεύουμε άξια τέκνα της πατρίδας μας, που μεγαλουργούν σε όλα τα μήκη και πλάτη, σε κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας: στις Τέχνες, στα Γράμματα, στην Επιστήμη, στην Επιχειρηματικότητα, στο Θέατρο, στον Κινηματογράφο, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

 

Λαμπροί Έλληνες του κόσμου όπως:

 

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, που η μουσική του ανυψώνει και εξευμενίζει τον άνθρωπο ξυπνώντας μέσα του τη μνήμη που είναι υπέρτατη δύναμη αυτογνωσίας.

 

Ο Αριστείδης Πατρινός, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, έργου που αποτελεί αληθινό ορόσημο της σύγχρονης Επιστήμης. Ένα παιδί της Ελληνικής Διασποράς από την Αλεξάνδρεια, στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια, θα έλεγα, και από κει στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

Ο Ανδρέας Λιβέρης, ένα άλλο παιδί της Ελληνικής Διασποράς, από το Darwin της Αυστραλίας αυτή τη φορά, διακρίθηκε όσο ελάχιστοι στον επιχειρηματικό στίβο, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dow Chemical, που είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στη Χημική Βιομηχανία.

 

Ο Τζιμ Γιαννόπουλος, γιός του β΄ μηχανικού στο θρυλικό εύδρομο «Έλλη»! Ο πατέρας του σώθηκε από θαύμα, όταν η «Έλλη» τορπιλίστηκε το 15αυγουστο του 1940. Ο γιός του αναδείχθηκε σε ένα από τους σημαντικότερους ανθρώπους της Παγκόσμιας Κινηματογραφικής Βιομηχανίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της 20th Century Fox.

 

Ο Νίκος Αλιάγας, γεννήθηκε στο Παρίσι, τον είδαμε όλοι και τον αγαπήσαμε να πρωταγωνιστεί στα γαλλικά και ευρωπαϊκά media, ερχόμενος και κάθε τόσο και στην Ελλάδα και δείχνοντας καθημερινά το σύγχρονο οικουμενικό πρόσωπο της Ελλάδας.

 

Και τέλος το Ίδρυμα Νιάρχου, από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, που ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, πρωτοστατεί σε μεγάλες χορηγίες ανθρωπιάς αλλά και Πολιτισμού, συνεχίζοντας την λαμπρή παράδοση των Ελλήνων ευεργετών.

 

Αυτό που, φίλες και φίλοι, έχουν κοινό όλοι οι βραβευόμενοι σήμερα, είναι ότι κουβαλούν την Ελλάδα στην καρδιά τους. Και κάτι παραπάνω: προβάλλουν διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας που εμπνέει σεβασμό σε όλον τον κόσμο αλλά και αυτοπεποίθηση στους ίδιους τους Έλληνες. Η βράβευσή τους σήμερα έχει διπλή αξία.

 

Πρώτα απ’ όλα, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν ξεχνάει τα άξια τέκνα της Διασποράς. Και ενισχύει τους δεσμούς μας με το πιο δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού.

 

Δεύτερον, δείχνει πόσα καταφέρνει ο Έλληνας στο διεθνή στίβο. Και πόσα περισσότερα μπορεί να καταφέρει στην Πατρίδα του, αν του προσφερθούν οι συνθήκες, για να είναι παραγωγικός, για να είναι δημιουργικός, για να είναι ανταγωνιστικός.

 

Θα ήθελα να δώσω ένα πολύ μεγάλο θερμότατο ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας σε όλους αυτούς τους βραβευόμενους που σήμερα, απόψε, μας κάνουν υπερήφανους.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Γιώργο και την Ασπασία Λεβέντη που με τη σημαντική τους πρωτοβουλία τους φέρνουν την Ελλάδα σε επαφή με τον καλύτερο εαυτό της. Ευχαριστώ πολύ.