Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, μετά το πέρας της σύσκεψης στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

 

 

 

 

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, παρέστη στην υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, για την αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.  Κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Α. Σαμαράς: Θέλω πρώτα από όλα να σας πω ότι αισθάνομαι πραγματική συγκίνηση, γιατί ξέρετε και την αγάπη και αυτό που αφήνει κανείς καμία φορά πίσω του και θέλει να το ξαναβρεί, για εμένα ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο συνδέθηκα, θέλω να πιστεύω άρρηκτα, όχι γιατί έκανα κάτι το ιδιαίτερο, αλλά γιατί το αγάπησα τόσο πολύ. Επομένως, εσείς, ως φορείς του, είσαστε εκείνοι οι οποίοι με οδηγήσατε σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

Θα ήθελα άλλη μία φορά να σας ευχαριστήσω για το τεράστιο έργο που κάνετε, για το καλό του Τόπου και για το καλό της προβολής της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς σε όλη την Οικουμένη.

 

Εγώ θέλω να σας ανακοινώσω σήμερα μία πρωτοβουλία που για εμένα αποτέλεσε στοίχημα προσωπικό, ήδη, από τον καιρό που βρέθηκα κοντά σας στο Υπουργείο και θέλω να ευχαριστήσω και τον υπουργό Πολιτισμού που συνέχισε αυτήν την πρωτοβουλία και μιλάω ασφαλώς για κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες.

 

Κατορθώσαμε – και το πιστεύω αυτό, λέω το ρήμα «κατορθώσαμε» γιατί έγινε σε δύσκολες στιγμές, όπου η Οικονομία περνάει πολύ δύσκολα μονοπάτια – για ολόκληρη τη φετινή περίοδο τα σημαντικότερα Μουσεία μας να παραμένουν ανοιχτά από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 08:00 το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τα 33 μεγαλύτερα Μουσεία μας, τα οποία συγκεντρώνουν το 95% των επισκεπτών και των εισπράξεων. Και για την περίοδο από 1ης Απριλίου, μέχρι τη 31η Οκτωβρίου. Εάν ο καθένας από εσάς, γυρίσει με το μυαλό του σε περασμένα χρόνια, μιλώντας σε ξένους κυρίως, αλλά και σε Έλληνες, υπήρχε πάντοτε αυτό το αδυσώπητο ερώτημα: «Καλά, είστε στα καλά σας; Στην Ελλάδα του Πολιτισμού να μην μπορεί ο ξένος που έρχεται από την Ιαπωνία ή από την Αυστραλία, να μπορεί να πάει σε ένα μουσείο και να το βρει ανοιχτό; Και να έρχεται να πάει να δει τους Δελφούς και να είναι Σαββατοκύριακο κλειστό;». Αυτό έληξε. Και είναι ουσιαστικό βήμα προόδου. Και δεν έχει να κάνει με οποιαδήποτε ιδεολογία. Δεν πάω να «πουλήσω» Κεντροδεξιά. Έχει να κάνει με την απλή λογική, πέρα και πάνω από κόμματα και «κουτάκια» ιδεολογίας, υπάρχει μία ξεκάθαρη λογική, η οποία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να δείχνει αυτό που είναι η Ελλάδα. Και πάνω από όλα Ελλάδα είναι ο πολιτισμός μας.

 

Πιστεύω ότι, παράλληλα, πρέπει να προωθήσουμε – και θα προωθήσουμε – πολιτικές αναβάθμισής της συντήρησης, της καθαριότητας, του πράσινου στον περιβάλλοντα χώρο, των πωλήσεων αντιγράφων, καθώς και την ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων.

 

Όλα αυτά πιστεύω και το επαναλαμβάνω, είναι αυτονόητα, θα έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια. Είναι αυτονόητα σε άλλες χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν το δικό μας πολιτιστικό φορτίο. Είναι, λοιπόν, καιρός να κατακτήσουμε και εδώ στην Ελλάδα, επιτέλους, τα αυτονόητα.

 

Και ακόμα μία πρωτοβουλία που, πιστεύω ότι αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της πολιτιστικής μας πολιτικής, είναι ότι σήμερα με χαρά, επίσης, ανακοινώνω ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ενεργό κάρτα ανεργίας, θα μπορούν να επισκέπτονται όλα τα Μουσεία μας δωρεάν, ενώ σε λίγο αυτή η πολιτική θα επεκταθεί και για τους ανέργους και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους. Γιατί; Γιατί ο Πολιτισμός είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες, είναι κυριαρχικό στοιχείο της κοινής Εθνικής μας Ταυτότητας. Στον Πολιτισμό έχουν όλοι δικαίωμα. Και καμία διάκριση δεν επιτρέπεται και κανέναν αποκλεισμός δεν συγχωρείται.

 

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη σημερινή συνάντηση, για τη στήριξη που η καθεμιά σας και ο καθένας σας έχετε δώσει σε αυτήν τη νέα Πολιτιστική μας προσπάθεια από το δικό σας χώρο, του οποίου σήμερα ηγείστε. Και θέλω να σας παρακαλέσω πολύ, σε αυτήν την καινούργια αρχή που κάνουμε, να δώσετε όλον σας τον εαυτό, προκειμένου να ακουστεί αυτό στα σύμπαντα του κόσμου, παντού. Ώστε ο ξένος που θα έρθει ή ο Έλληνας που θα θελήσει να πάει σε μία άλλη περιοχή της χώρας μας, να γνωρίζει ότι θα μπορέσει, όχι μόνο να δει, αλλά να ακουμπήσει από κοντά, να είναι μέσα, να βιώσει αυτό που είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός.

 

Άλλη μία φορά, κ. Υπουργέ, θερμά σας ευχαριστώ, θερμά ευχαριστώ τους πάντες για τη φιλοξενία. Ήταν μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για εμένα σήμερα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.