Ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στη Θεσσαλονίκη

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνησή μου, να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη.

 

Γνωρίζετε καλά, πόσα πολλά και από πόσο παλιά με συνδέουν μαζί σας.

 

Εδώ με τη γη της Μακεδονίας μας…

 

Κι ιδιαίτερα, όταν βλέπω αυτά τα καταπληκτικά παιδιά της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ. Που μας έδωσαν πριν από λίγες μέρες μιαν ακόμα μεγάλη νίκη, τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος! Πάνω από 43% στα ΑΕΙ! Πάνω από 56% στα ΤΕΙ! Κέρδισε η ΔΑΠ, η πρωτοπόρα, η δυνατή για την Ελλάδα, για τα πανεπιστήμια! Ήταν ένα προμήνυμα μεγάλο εν όψει των εκλογών, αλλά εγώ θέλω από εδώ να δώσω και άλλο ένα μήνυμα από την καρδιά  της Μακεδονίας μας.

 

Αυτές οι εκλογές κλείνουν – Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες – μια δύσκολη πορεία. Κλείνουν μία περίοδο μεγάλων θυσιών του Ελληνικού λαού.

 

Αλλά ανοίγουν και ένα καινούργιο δρόμο: το δρόμο της ελπίδας, το δρόμο Νέας Ελλάδας.

 

Και δεν υπάρχει πίσω! Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, με τόσες θυσίες που ξεπεράσαμε, δεν θα πάμε πίσω σε όλα εκείνα που μας έφεραν στην κρίση.

 

Κι αυτό είναι το μήνυμα το δικό μου απόψε: κλείνει μια δύσκολη περίοδος, ανοίγει ο δρόμος της ελπίδας και δεν υπάρχει πίσω!

 

* Τώρα κλείνει η περίοδος των μνημονίων, των θυσιών και της ανεργίας.

 

–Μέσα σε δύο χρόνια μόλις – ποιος το περίμενε από όλους αυτούς, Έλληνες και ξένους –  βγάλαμε πρωτογενή πλεονάσματα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα για πολλά χρόνια. Που σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε πια δανεικά για να βγάλουμε τη χρονιά. Και στα τέλη του 2015 δεν θα χρειαζόμαστε δανεικά, ούτε για να πληρώνουμε τους προηγούμενους τόκους. Πώς τώρα να κάνουμε πίσω;

 

–Φέτος το φθινόπωρο θα έχει τακτοποιηθεί πλήρως και το χρέος. Ήδη οι τόκοι που πληρώνουμε έχουν πέσει στο μισό απ’ ό,τι πληρώναμε ακόμα και πριν από την κρίση. Και θα πέσουν κι άλλο τα επιτόκια. Θα μειωθούν κι άλλο οι τόκοι! Μπορούμε, λοιπόν, τώρα να κάνουμε πλέον πίσω;

 

–Και η απόδειξη; Βγήκαμε στις αγορές πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι περίμεναν όλοι. Και οι αγορές ψήφισαν Ελλάδα, ψήφισαν αξιοπιστία!

 

Και αυτό τι σημαίνει;

 

Ότι μία ολόκληρη περίοδος δυσκολίας, μέσα σε δύο χρόνια, τελειώνει…

 

Και κανείς δεν θα μας πάει πίσω!

 

Κι επειδή κάποιοι είχαν προτείνει να μοιάσουμε στην Αργεντινή, να βγούμε από το ευρώ, και να «σχίσουμε» τα Μνημόνια, ας δούμε, λοιπόν, τι έγινε σε αυτή τη  χώρα, στην Αργεντινή.

 

Πτώχευσαν αυτοί το 2002! Γύρισαν στο δικό τους το νόμισμα. Κούρεψαν πολύ μικρότερο μέρος του χρέους τους από ότι εμείς. Και τι έγινε τότε; Κάηκαν οι πόλεις τους. Έκλεισαν οι τράπεζές τους. Βούλιαξε η Αργεντινή στον πληθωρισμό. Εξανεμίστηκαν οι καταθέσεις των κατοίκων της.

 

Και από τότε πέρασαν δώδεκα χρόνια! Δώδεκα χρόνια από τότε και σήμερα τι συμβαίνει, άραγε, στην Αργεντινή; Εξακολουθεί να έχει τεράστια προβλήματα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της. Στο εξωτερικό την κυνηγάνε για τα χρέη της! Οι ξένοι δανειστές της δημεύουν περιουσιακά στοιχεία όπου τα βρουν. Ενώ στο εσωτερικό έχει βουλιάξει σε τεράστια και συνεχή φτωχοποίηση και σε απίστευτες ταραχές…

 

Κι αυτά συνέβησαν πού; Στην Αργεντινή με τις μεγάλες εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εδώ, αν κάναμε κι εμείς τα ίδια…

 

Αυτός ήταν ο δικός τους «άλλος δρόμος»! Αυτό μας πρότειναν. Κι ευτυχώς  που δεν τους ακούσαμε…

 

Ξέρω ότι αυτά τα δύο χρόνια, έγιναν ασφαλώς και αδικίες. Μερικές ήταν αναπόφευκτες. Όμως, όλα τα βλέπουμε. Κι όλα τα διορθώνουμε. Βήμα-βήμα αυτές τις αδικίες θα τις αποκαταστήσουμε. Αλλά τη μεγάλη καταστροφή που ερχόταν, την αποτρέψαμε μια για πάντα…

 

Τώρα χτίζουμε, οικοδομούμε, μια καινούργια Ελλάδα με οικονομία υγιή, με σταθερούς οικονομικούς, δημοκρατικούς, κοινωνικούς θεσμούς και με τους Έλληνες ενωμένους. Ώστε να μη πέσουμε, ποτέ πια, σε αυτήν την κρίση!

 

Προτείναμε  – ακούστε – ήδη ένα καινούργιο Σύνταγμα, ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι επαναστατικές, ριζοσπαστικές, τεράστιες αλλαγές που τόσα χρόνια ζητούσατε. Αλλαγές που ποτέ δεν προχώρησαν…

 

–Να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθείας από το Ελληνικό λαό. Ώστε να σταθεροποιηθεί το δημοκρατικό μας σύστημα. Να μην εκβιάζονται κάθε τόσο πρόωρες γενικές εκλογές με πρόσχημα την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και για να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις που θα εξαντλούν την τετραετία. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες σύγχρονες δημοκρατικές χώρες…

 

–Ταυτόχρονα να μην μπορείς να είσαι υπουργός και βουλευτής μαζί! Ώστε η Βουλή να είναι αληθινή Συνέλευση των εκπροσώπων του λαού, κι όχι προθάλαμος επίδοξων υπουργών.

 

–Να θεμελιωθεί η πλήρης ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Όχι να καθυστερούν επί δεκαετίες, υποθέσεις που σε άλλες δημοκρατικές χώρες τελειώνουν σε έξι μήνες και ένα χρόνο. Και να αποφασίζει τη συνταγματικότητα των νόμων ένα ανώτατο δικαστικό σώμα…

 

–Να αλλάξει το καθεστώς της ευθύνης των υπουργών και της ασυλίας των βουλευτών. Να προστατεύονται οι βουλευτές, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους, και όχι να βρίσκονται υπεράνω του Νόμου…

 

— Και να υπάρξει όριο στη θητεία του Πρωθυπουργού και των τοπικών αρχόντων. Όχι «ισόβιοι» Άρχοντες άλλο στην Ελλάδα…

 

–Να υπάρξει ένα σταθερό εκλογικό σύστημα, που θα αλλάζει μόνο με ισχυρές πλειοψηφίες στη Βουλή. Και να μειωθεί, επιτέλους, ο αριθμός των Ελλήνων βουλευτών.

 

–Και μια που είναι η νεολαία πάλι, σε αυτόν τον πιο όμορφο διάλογο που υπάρχει για έναν πολιτικό, να μιλάει με τη νεολαία και τα νιάτα, να πω ότι ένα από αυτά που θέλουμε στο Σύνταγμα είναι να επιτραπούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όχι να είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τα απαγορεύει συνταγματικά! Απαγορεύονται τα ιδιωτικά, βουλιάζουν τα δημόσια και τα Ελληνόπουλα να φεύγουν για σπουδές στο Εξωτερικό…

 

–Και κάτι ακόμα: Να επιτραπεί η οριοθέτηση βοσκοτόπων και να προστατευθεί συνταγματικά η διαχείριση υδάτινων πόρων.

 

Μιλάμε για μία χώρα με έναν καινούργιο Σύνταγμα. Για να γίνουν όσα δεν έχουν γίνει εδώ για πάρα πολλές δεκαετίες και όσα, δυστυχώς, θεωρούνται αυτονόητα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Κι ακόμα, πέρα από το Σύνταγμα, την επόμενη Τρίτη θα ανακοινώσουμε το καινούργιο Αναπτυξιακό πρότυπο.

 

Που προβλέπει ότι ως το 2020 η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει πλήρως το βιοτικό επίπεδο που είχε πριν από την κρίση. Αλλά με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Όχι με δανεικά όπως γινόταν παλιά…

 

Και θα μπορεί έτσι, να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο στη συνέχεια.

 

Φέτος, μετά από 6 ατέλειωτα χρόνια ύφεσης, θα έχουμε ανάκαμψη. Και ανάπτυξη του χρόνου, για το 2015, 2,9%. Και το 2016, 3,7%!

 

Και μιλάω ότι με επίσημα στοιχεία λέγονται αυτά, η ανεργία, ήδη, ξεκίνησε να υποχωρεί 3 συνεχείς μήνες. Και αυτό θα γίνεται συνεχώς από δω και πέρα.  Ως το 2018 θα έχουν δημιουργηθεί 550 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα έχει υποχωρήσει η ανεργία δέκα μονάδες! Κι ως το 2020 θα είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο!

 

Ποιοι τα προβλέπουν αυτά; Μα όλοι οι διεθνείς οργανισμοί! Τους ξέρετε! Εκείνοι οι οργανισμοί που πριν από δύο χρόνια μας θεωρούσαν «τελειωμένους»!

 

Κι εμείς τι λέμε; Ότι αυτά τα χρόνια πήγαμε καλύτερα από τις προβλέψεις τους. Και ότι στα επόμενα χρόνια θα πάμε πάλι καλύτερα από τις προβλέψεις τους!

 

Πώς θα γίνει αυτό; Με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε συνεχώς. Και με τις επενδύσεις που άρχισαν να έρχονται.

 

Δέστε εδώ στη Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, πόσες μεγάλες ευκαιρίες έχουμε! Πόσες μοναδικές καλλιέργειες, καινοτομίες σε προϊόντα και υπηρεσίες, πόσες ευκαιρίες να κατακτήσουμε ξένες αγορές παντού.

 

Οι τουριστικές υποδομές τώρα πια γίνονται πρωτοποριακές. Τα μνημεία μας, άνοιξαν, επιτέλους, για να υποδεχθούν τον ξένο τουρίστα. Από τον Απρίλη μέχρι και τον Οκτώβρη 8 το πρωί με 8 το βράδυ. Ερχόντουσαν και τους διώχναμε μέχρι σήμερα!

 

Μεγάλη ώθηση στον τουρισμό θα δώσουν και τα έργα επέκτασης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που βρίσκονται στο τελικό στάδιο να ξεκινήσουν.

 

Από το 2016 το αεροδρόμιο θα δέχεται υπερατλαντικές πτήσεις! Αντίστοιχα έργα εκτελούνται στη Χαλκιδική, τόσο προς τον Πολύγυρο, όσο και προς το πρώτο πόδι. Οι νέες ξενοδοχειακές αυτές μονάδες, σε συνδυασμό με τις μαρίνες και τις νέες μορφές τουρισμού καθιστούν την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας έναν ακαταμάχητο πόλο έλξης για τουρίστες από όλο τον κόσμο.

 

Και μάλιστα, ο θρησκευτικός τουρισμός θα αυξάνει ακόμα περισσότερο και την έλευση των Ρώσων στη Μακεδονία! Και το θρησκευτικό τουρισμό πρέπει να προσέξουμε με κάθε τρόπο!

 

Κι ύστερα μιλάμε για τις μεγάλες, καινούργιες υποδομές που θα αλλάξουν τη μοίρα αυτού του ευλογημένου τόπου. Η κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας, από Θεσσαλονίκη προς Προμαχώνα, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και θα αποτελέσει την πιο σημαντική δίοδο από και προς την Ανατολική Ευρώπη.

 

Μαζί με τους υπόλοιπους κάθετους της Εγνατίας, που έχουν ενταχθεί – όπως ξέρετε – στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, που παραδόθηκαν ή παραδίδονται: Φλώρινα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Αλλά και με τα έργα που υλοποιούνται στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, και κάνουν έτσι τη Βόρεια Ελλάδα διεθνή μεταφορικό κόμβο.

 

Ήδη προσελκύουμε μεγάλες επενδύσεις στις μεταφορές σαν διαμετακομιστικά κέντρα:

 

Στην Πιερία εκτελείται, στη Λεπτοκαρυά, το έργο της Παράκαμψης του Πλαταμώνα, το οποίο σε συνδυασμό με τα έργα στα Τέμπη και στο Μαλιακό ολοκληρώνουν, επιτέλους, τον ΠΑΘΕ!

 

Στην Θεσσαλονίκη κατασκευάζονται οι κόμβοι της Δυτικής Περιφερειακής οδού, ενώ παράλληλα έχει δημοπρατηθεί για τον Ιούνιο η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη. Πόσα χρόνια το περίμεναν αυτό οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης; Τώρα κι αυτό, αυτή η Κυβέρνηση, με πείσμα το ξεμπλοκάρει…

 

Οι εργασίες κατασκευής του Μετρό της Πόλης, ενός έργου με τεράστιο αναπτυξιακό χαρακτήρα συνεχίζονται, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε.

 

Στόχος μας: Να γίνει η Θεσσαλονίκη μας και η Μακεδονία μας γενικότερα, η μεγάλη εμπορική έξοδος όλης της ενδοχώρας, βαλκανικής και ευρωπαϊκής, προς τη Μεσόγειο. Αλλά και η μεγάλη πύλη όλου του υπόλοιπου κόσμου, από την Κίνα και την Ινδία ως την Αυστραλία, προς την Ανατολική Ευρώπη.

 

Και σύντομα οφείλω να πω θα έχουμε και άλλες εξελίξεις! Σύντομα θα λειτουργήσει το δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, της ΝΕΡΙΤ, από τη Θεσσαλονίκη. Για να αποκτήσει ξανά η Ελληνική Μακεδονία τη δική της φωνή, μέσα στην Ελλάδα, και πολύ πέρα από τα σύνορά μας.

 

Τέλος, μόλις χθες υπογράφηκε, επίσης, υπουργική απόφαση με την οποία δίνεται αναστολή καταβολής δόσεων σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που είχαν δανειοδοτηθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

 

Και δίνεται έτσι μια πολύτιμη ελάφρυνση σε χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα και που έτσι θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

 

Ήταν δύσκολο. Χρειάστηκε να ξεπεραστούν μεγάλα εμπόδια. Αλλά το καταφέραμε, δίνοντας πολύτιμες ανάσες σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Γιατί, πράγματι, αδικίες έγιναν πολλές, όπως στην περίπτωση των παλιννοστούντων και των Βορειοηπειρωτών μας. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας πω ότι άμεσα – για τους Ελληνοπόντιους και τους Βορειοηπειρώτες – ότι μπορώ άμεσα αυτό να το αλλάξω. Μπορώ, όμως, να πω ότι τους έχω συνεχώς στο νου μου, γιατί; Γιατί αυτούς τους Έλληνες, με ό,τι έχουν περάσει παραμένοντας μέχρι τέλους Έλληνες, τους αγαπάμε όλοι 2 φορές! Και αντίστοιχα, όπως ήδη αναφέρθηκε από τον αρμόδιο υπουργό στη Βουλή, η Κυβέρνηση έχει έτοιμη τροπολογία και για τις εκμισθώσεις ακινήτων των ΟΤΑ για σκοπούς αθλητικούς, ώστε να ενταχθεί σε ένα επόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο!

 

Φίλες και φίλοι,

 

Μεγάλη προτεραιότητα στο εξής, είναι να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη! Ο κόσμος πλήρωσε απίστευτα τέτοια βάρη το τελευταίο διάστημα…

 

Και τώρα που βγάλαμε πλεονάσματα, μπορούμε σιγά-σιγα να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τους φόρους! Θα τους μειώσουμε σταδιακά. Όλους τους φόρους! Και στα επιχειρηματικά κέρδη, και στο εισόδημα και στο ΦΠΑ. Ήδη με πολύ κόπο το ξεκινήσαμε. Όπως ήταν το ΦΠΑ της εστίασης από το 23% στο 13%. Το είπαμε και το κάναμε!

 

Αυτό ήταν μόνον η αρχή. Θα πάμε πολύ πιο πέρα.

 

Αλλά, η μείωση αυτή των φόρων πρέπει να γίνει σταδιακά! Για να μη θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Για να μη ξανακυλήσουμε σε Μνημόνια.

 

Αυτή είναι η μεγάλη μας αγωνία.

 

Να μη ξανακυλήσουμε σε μία τέτοια κρίση.

 

Θα αναπτυχθούμε με ταχείς ρυθμούς, γιατί εξυγιαίνουμε τα οικονομικά, γιατί ανεβάσαμε την ανταγωνιστικότητα, γιατί μας εμπιστεύονται οι αγορές και γιατί θα αποκατασταθούν πλήρως ως το τέλος του χρόνου δύο πράγματα: η βιωσιμότητα του χρέους και η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

 

Τα περισσότερα απ’ αυτά θα αρχίσει να τα νιώθει ο απλός Έλληνας ήδη από φέτος! Και μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, μήνα με το μήνα, τη βελτίωση θα τη νιώθουν όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο…

 

Αρκεί να μην ξανακυλήσουμε πίσω.

 

Και αυτό ακριβώς προσπαθεί να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ! Να πάμε πίσω!

 

Βλέπει την πρόοδο και προσπαθεί απεγνωσμένα να ματαιώσει το καλό!

 

Ξέρει πως όταν θα βγούμε οριστικά από την κρίση, σαν ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Και γι’ αυτό προσπαθεί να μας επιστρέψει στην κρίση. Να δημιουργήσει αστάθεια. Να μας ξαναρίξει στην αμφιβολία, στην αβεβαιότητα.

 

Μόνο έτσι μπορεί, άλλωστε, να υπάρχει. Μέσα σε συνθήκες κρίσης και μνημονίων, για να καταγγέλλει τους πάντες και για να ψαρεύει σε «θολά νερά».

 

Τι άλλο μπορεί να κάνει; Προτάσεις δεν έχει. Κι όταν κάτι πάει να πει, προκαλεί σύγχυση ακόμα και στους δικούς του! Για να τα πάρει αργότερα πίσω…

 

Μας κατηγορεί, λέει, ότι «παραποιούμε» τις θέσεις του. Ποιες θέσεις του; Μήπως ξέρει κανείς ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν!

 

Λένε ότι θα «σχίσουν» τα μνημόνια!

 

Δηλαδή;

 

Θα προκαλέσουν σύγκρουση με 27 Ευρωπαϊκά κοινοβούλια, που οι περισσότεροι μας δάνεισαν με επιτόκια χαμηλότερα απ’ όσο οι ίδιοι δανείζονται;

 

Θα προκαλέσουν τεχνητή κρίση, που δεν θα ξέρουν μετά πώς θα ξεμπλέξουν;

 

Και θα ματαιώσουν την ελάφρυνση του χρέους που πρόκειται να πάρουμε το φθινόπωρο;

 

Κι αυτά τα δανεικά του υπόλοιπου ενάμιση χρόνου που πρόκειται να πάρουμε, ποιος θα τα δώσει στην Ελλάδα; Καινούργια μνημόνια, καινούργιοι όροι;

 

Κι ύστερα, επειδή, βέβαια, ξέρουν ότι αυτά δεν γίνονται και δεν τα πιστεύουν ούτε οι ίδιοι, τη μια λένε ότι θα αποκαταστήσουν αμέσως όλες τις περικοπές, την άλλη ότι θα πάνε πιο σταδιακά. Δεν λένε όμως πώς θα τα πληρώσουν όλα αυτά.

 

Κι όταν αποφάσισαν να μας εξηγήσουν το πώς, εκεί είναι που έγινε το «πανηγύρι»: Κάποιος δικός τους μεγάλος παράγοντας είπε πως; Με «αναγκαστικό δανεισμό» για τα υψηλά εισοδήματα. Δηλαδή νέο έκτακτο φόρο, δηλαδή αναγκαστική δέσμευση των καταθέσεων!

 

Κι επειδή τρόμαξαν κι οι ίδιοι με αυτό που είπαν, προσπάθησαν να το πάρουν πίσω. Κι ύστερα μάθαμε ότι τα υψηλά εισοδήματα που βάζουν στο «στόχαστρο» δεν είναι και τόσο «ψηλά», είναι πάνω από 30 χιλιάδες το χρόνο! Και οι υπόλοιποι, λέει, θα κληθούν να πληρώσουν… εθελοντικά!

 

Αυτά όλα βέβαια, δεν είναι να τα παίρνει κανείς στα σοβαρά. Γιατί αν τα έπαιρνε στα σοβαρά ο κόσμος, θα γινόταν τεράστια ζημιά στην οικονομία μας.

 

Παρ’ όλα αυτά, αν η Ελλάδα δώσει την εικόνα ότι αυτές οι απόψεις έχουν πέραση, τότε η ζημιά θα γίνει! Και η ζημιά μπορεί να είναι τεράστια. Η Ελλάδα, εκεί που πάει να ξεκινήσει να τρέχει μπροστά, μπορεί να βρεθεί να κουτσαίνει πάλι προς τα πίσω. Κι αυτό δεν το αντέχουμε.

 

Και μάλιστα προσέξτε, τώρα αποκαλύπτεται ότι το 2011 υπήρχε πραγματικό σχέδιο να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Πράγμα που θα ήταν ολέθριο για την Πατρίδα μας.

 

Αυτό το σχέδιο το αποτρέψαμε και τότε και την επόμενη χρονιά! Όταν σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτά όλα πράγματι τα αφήνουμε τώρα πίσω μας οριστικά! Αλλά πρέπει να το λέω.

 

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά θέλει να μας επαναφέρει…

 

Μπορούμε να του το επιτρέψουμε να γίνει αυτό; Σας το λέω ευθέως: Δεν θα το επιτρέψουμε και ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή των νέων παιδιών και του κάθε Έλληνα πολίτη. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ να μας γυρίσουν πίσω!

 

Γιατί τώρα βγάζουμε τα βαρίδια από τα πόδια της χώρας… Θέλουμε να τρέξουμε. Κι έτσι πρέπει. Το ζητάει η Ελλάδα!

 

Ενώ εκείνοι προτιμούν τις τρικλοποδιές. Γιατί το ζητάει το κόμμα τους. Δεν το ζητάει  η Ελλάδα.

 

Για εμάς, πρώτα η Ελλάδα, πρώτα ο Έλληνας πολίτης, μετά όλα τα άλλα.

 

Κι επειδή φίλες και φίλοι, δεν έχουν άλλο τρόπο να πείσουν τον κόσμο,  τι καλλιεργούν; Καλλιεργούν το ψέμα και το φόβο: ότι θα υπάρξουν, τάχα, νέα μέτρα λιτότητας, ότι θα κάνουμε τάχα νέο μνημόνιο.

 

Σας το λέω λοιπόν από εδώ, από τη Μακεδονία μας:

 

Δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο!  Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα!

 

Κι αυτοί που τα λένε σήμερα, έχουν διαψευστεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν:

 

Σας θυμίζω μας έλεγαν ότι δεν θα βγει ο Προϋπολογισμός του 2013. Κι ότι θα χρειάζονταν από πέρσι νέα μέτρα. Διαψεύστηκαν!

 

–Έλεγαν ότι δεν θα βγάζαμε πλεόνασμα. Διαψεύστηκαν!

 

–Έλεγαν ότι δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδικημένους, στους πιο αδύνατους. Διαψεύστηκαν!

 

Επιστρέφουμε πάνω από 500 εκατομμύρια. Ήδη πάνω από το ένα τρίτο έχει μοιραστεί. Χώρια οι επί πλέον πληρωμές ενός δισεκατομμυρίου ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχε το δημόσιο σε ιδιώτες.

 

–Έλεγαν ότι θα αναγκαστούμε να αναθεωρήσουμε και του 2014 τον Προϋπολογισμό. Διαψεύστηκαν.

 

Ήδη περνάμε τον πέμπτο μήνα και ο Προϋπολογισμός πάει καλύτερα από τους στόχους…

 

Ποτέ ένα κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει διαψευστεί τόσο πολύ σε τόσα πολλά, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία διετία! Κι όμως επιμένουν.

 

Επιμένουν εκείνοι, το κάνουν για λόγους κόμματος. Επιμένουμε εμείς, το κάνουμε για λόγους Πατρίδας.

 

Δεν  θα υπάρχει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα λιτότητας. Δεν υπάρχει άλλο προς τα «κάτω». Μόνο «πάνω» υπάρχει από δω και μπρός!

 

 

Αυτό τον καιρό λοιπόν, εμένα δύο πράγματα με απασχολούν: πόσο γρήγορα θα αρχίσει  να μειώνεται η ανεργία και πόσο γρήγορα θα μειώσουμε και τη φορολογία.

 

Επαναλαμβάνω: Αυτό είναι το κύριο πρόβλημά μας.

 

Όσο πιο σταθερά πορεύεται η χώρα, τόσο πιο γρήγορα έρχονται επενδύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα λυθούν και τα δύο αυτά προβλήματα.

 

Αυτοί θέλουν αστάθεια και διώχνουν, αν είναι δυνατόν, τις επενδύσεις.

 

Υπάρχει όμως και ένα άλλο πρόβλημά. Να αποκατασταθεί πλήρως το αίσθημα ασφάλειας για τον Έλληνα πολίτη. Η αστυνομία, το είδατε από την πρώτη στιγμή που γίναμε Κυβέρνηση, έχει μπει μπροστά και καθαρίζει τα κατειλημμένα κτίρια, καθαρίζει τα γκέτο των λαθρομεταναστών. Η δικαιοσύνη έχει μπει μπροστά, αντιμετωπίζει κάθε παρανομία, όποιος και αν την κάνει, χωρίς να υπολογίζει τίποτε. Αυτό θα συνεχιστεί. Αλλά αυτό απαιτεί Κυβέρνηση που βάζει την ασφάλεια σε προτεραιότητα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ακριβώς το αντίθετο: Θέλει να γεμίσει τη χώρα από λαθρομετανάστες, ενώ τα στελέχη του υποστηρίζουν όλες τις καταλήψεις των κτιρίων που είναι εστίες παρανομίας. Χώρια που υπερασπίζονται υπόπτους για παράνομη δράση. Ή πιέζουν για να αποφυλακιστούν. Και μόλις βέβαια αποφυλακίζονται, γίνονται άφαντοι και αρχίζουν πάλι τα ίδια. Χωρίς ποτέ από το ΣΥΡΙΖΑ κανείς να νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί γι’ αυτό. Αυτά όλα τα θέματα ασφάλειας, βήμα-βήμα, τα προηγούμενα προβλήματα τελειώνουν όλα! Η χώρα είναι και θα παραμείνει ασφαλής! Και είναι το μεγάλο ζητούμενο.

 

Θέλουμε μετά, φίλες και φίλοι, διεθνή ερείσματα για να αναβαθμίσουμε τη θέση της Ελλάδας. Θέλουμε ισχυρά διεθνή ερείσματα για να αναπτύξουμε για παράδειγμα, τα πολύ μεγάλα ενεργειακά μας αποθέματα. Της ενέργειας: Φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

 

Θέλουμε ισχυρά ερείσματα σε ένα κόσμο που γίνεται όλο και πιο ανήσυχος γύρω μας, για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

 

Δέστε τι γίνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Δέστε τι γίνεται σήμερα στην Ουκρανία. Ο τόπος χρειάζεται για αυτό το λόγο σταθερότητα! Όχι να βυθιστούμε πάλι στην αστάθεια και στην αβεβαιότητα.

 

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει;

 

Πρέπει να βγούμε από το ΝΑΤΟ, θέλει να μας απομονώσει στην Ευρώπη, δεν το θέλει το ευρώ, κάνει ό,τι μπορεί να αποδυναμώσει τις συμμαχίες της χώρας μας.

 

Και αυτό ποιοι το κάνουν;

 

Οι «συνιστώσες» ποιανών;

 

Των μεταλλαγμένων σταλινικών του ΣΥΡΙΖΑ!

 

Ξέρουν βέβαια, ότι εγώ πίσω δεν κάνω! Κι έτσι μου επιτίθενται καθημερινά με ύβρεις. Δεν πρόκειται να τους απαντήσω! Ενώ βάλθηκαν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα.

 

Μέχρι ακόμα  και την ανυποχώρητη στάση μου στο θέμα των Σκοπίων θυμήθηκαν στην απελπισία τους! Ποιοι; Αυτοί που τα στελέχη τους επίσημα και παντού ονομάζουν τα Σκόπια «Μακεδονία»!

 

Δεν καταλαβαίνουν ότι όλες αυτές οι ύβρεις είναι τίτλοι τιμής για εμάς!

 

Και δεν πρόκειται να τους περάσει.

 

 

Για να το πω με μια κουβέντα:

 

Η Ελλάδα σήμερα, κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις – στο κράτος, στην οικονομία, στην ασφάλεια του πολίτη, στην κοινωνική πολιτική – όλα εκείνα που έχουν γίνει παντού στον κόσμο.

 

Τρέχουμε να προλάβουμε χαμένα χρόνια.

 

Να καλύψουμε χαμένο έδαφος!

 

Και την ίδια στιγμή εκείνοι κάνουν τον απελπισμένο αγώνα να μην αλλάξει τίποτε! Να μας κρατήσουν πίσω.

 

Αυτός είναι ο κίνδυνος που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

 

Όχι η κυβέρνηση! Η Ελλάδα.

 

Εκεί που πάμε να σηκωθούμε, να βρεθούμε πάλι πίσω!

 

Θέλω από αυτό το βήμα να καταγγείλω δημόσια  τον κ. Τσίπρα ως υπονομευτή της εθνικής μας προσπάθειας! Ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Τσίπρας καλεί τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν όχι για το Ευρωκοινοβούλιο αλλά για να πέσει η κυβέρνηση! Και να γίνουν εθνικές εκλογές!

 

Βλέπει τις εκλογές ως μοχλό αποσταθεροποίησης του τόπου. Ενώ εμείς θέλουμε σταθερότητα και να προχωρήσουμε στο μεγάλο άλμα για το αύριο.

 

Καλεί ουσιαστικά τον Ελληνικό λαό να συμπράξει μαζί του σε πολιτική ανωμαλία!

 

Την ώρα που χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε μια σταθερή πορεία, για να κρατήσουμε για πάντα όσα με τόσες θυσίες έχουμε κατακτήσει. Εκείνος ζητά την ψήφο του λαού για να τα κλοτσήσουμε όλα αυτά!

 

Για να σωθεί ο ίδιος και η παρέα του, επενδύει στην καταστροφή!

 

Ο Ελληνικός λαός, όμως, είναι πια ώριμος.

 

Είναι πληγωμένος ναι, αλλά είναι ώριμος!

 

 

Και θα δώσει την απάντησή του, σε όσους ετοιμάζουν τέτοια σενάρια πολιτικής ανωμαλίας.

 

 

·       Από τη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, εδώ, ξέρετε τι αφήνουμε πίσω: την κρίση, τα μνημόνια το τέλμα και τα αδιέξοδα.

 

Ξέρετε που πάμε: στην Νέα Ελλάδα της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και των σύγχρονων συνταγματικών θεσμών.

 

Ξέρετε που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή: Η χώρα σηκώνεται στα πόδια της κι είναι έτοιμη να τρέξει.

 

Και ξέρετε ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος: Εκεί που είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε, να ξαναβρεθούμε στην αβεβαιότητα, στην αστάθεια! Να πάμε πίσω εκεί από όπου μόλις ξεφύγαμε… Αυτή η φωνή, η δικιά σας η φωνή, η φωνή όλων των Ελλήνων που αγαπούν αυτή την Πατρίδα, αυτή η φωνή λέει: Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

 

Δώστε την ψήφο σας, για να ματαιώσετε οριστικά τον κίνδυνο αυτό.

 

Δώστε την ψήφο σας, για να ξεκολλήσει η Ελλάδα οριστικά από το τέλμα.

 

Δώστε την ψήφο σας, για να βαδίσουμε πιο γρήγορα, αλλά σταθερά.

 

Δώστε την ψήφο σας στην παράταξη εκείνη που βγάζει πάντα τον τόπο από τα δύσκολα.

 

Και αυτή είναι και η κορυφαία υποθήκη του ιδρυτή μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

Το κόμμα μας είναι η πιο σταθερή δύναμη διακυβέρνησης, είναι ο πιο σταθερός πυλώνας της δημοκρατίας, είναι το πιο ισχυρό ανάχωμα για να μη γυρίσει η χώρα πίσω, η πιο ισχυρή δύναμη για να πάει η Ελλάδα μπροστά.

 

Υποστηρίξτε λοιπόν τις επιλογές αυτής της παράταξής.

 

Και στις ευρωεκλογές και στις Περιφερειακές και στις δημοτικές.

 

Και το Γιάννη Ιωαννίδη, για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Και το Σταύρο Καλαφάτη, για το Δήμο της Θεσσαλονίκης.

 

Όσο πιο δυνατή βγει τώρα η παράταξη, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει μπροστά η χώρα.

 

Στείλτε τους το μήνυμα, ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.

 

Ότι η Ελλάδα προχωρά με σταθερά βήματα μπροστά.

 

Βοηθήστε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έγιναν στην κρίση.

 

Πιο ψηλά με μήνυμα σταθερότητας. Να φέρουμε γρήγορα επενδύσεις. Να μειώσουμε την ανεργία ακόμα ταχύτερα. Να ξαναφέρουμε χαμόγελο, αισιοδοξία στον κόσμο.

 

–Με ανάπτυξη επιστρέφει η αισιοδοξία! Όχι με ακραία συνθήματα του πολιτικού περιθωρίου…

 

–Με ανάπτυξη και με ισχυρές συμμαχίες πάνε μπροστά οι χώρες. Όχι με συνθήματα που μας απομονώνουν στην Ευρώπη και που μας διαιρούν στο εσωτερικό.

 

Αυτή είναι η Νέα Ελλάδα: επενδύσεις, ευκαιρίες για όλους, ανάπτυξη, ευημερία. Αξιοκρατία, ανταγωνιστικότητα.

 

Σας καλώ λοιπόν να ψηφίσετε όλοι αυτή την κρίσιμη στιγμή.

 

Να βάλετε έτσι, με πρώτη τη Νεολαία μας, την υπογραφή σας στην Ιστορία, που όλοι μαζί γράφουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την Πατρίδα μας!

 

Εσείς είστε η Νέα Ελλάδα!

 

Εσείς είστε οι δημιουργικοί Έλληνες. Αυτή είναι η καινούρια Ελλάδα.

 

Όσοι πιστεύουν στον Έλληνα και στις δυνατότητές του.

 

Βοηθήστε να φέρουμε τη Νέα Ελλάδα μιαν ώρα αρχύτερα στον τόπο.

 

Ζήτω η Μακεδονία μας. Καλή δύναμη! Καλόν Αγώνα στην καθεμιά και στον καθένα ξεχωριστά.