Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

 

Ν. Αναστασιάδης: Θέλω εκ μέρους όχι μόνο της Κυβερνήσεως αλλά ολοκλήρου του Κυπριακού λαού και ιδιαίτερα του Κυπριακού Ελληνισμού να εκφράσω τη βαθύτατη ικανοποίηση για την εδώ παρουσία, τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που περνά η Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Η επίσκεψη, θα πρέπει να πω, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά το ειλικρινές ενδιαφέρον αλλά και τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης προς το Κυπριακό κράτος , ειδικότερα τον Κυπριακό Ελληνισμό. Επαναβεβαιώθηκε και από τις δυο κυβερνήσεις,  ο στρατηγικός μας στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Μια λύση του Κυπριακού προβλήματος που θα βασίζεται πάντοτε, βεβαίως, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νομίμων κατοίκων αυτής της χώρας στη βάση των συμφωνιών Κορυφής, αναρίθμητων αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και αναλόγων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν θέματα συντονισμού αλλά και λήψης συγκεκριμένων μέτρων προς αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Κοινή συνισταμένη μας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι πρόκληση περαιτέρω εντάσεων. Εξάλλου δεν είμαστε εμείς που προκαλέσαμε.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε πως τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συνειδητοποιήσουν πως ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν ουδενός τα δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν προσχηματικά γίνονται για τα αυτονόητα.

 

Θα ήθελα για ακόμα μια φορά να τονίσω αυτό που είπα προηγουμένως, τα αυτονόητα, τόσο προς τους Τουρκοκύπριους όσο και προς την Τουρκία, ότι οι υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντοτε και ότι μετά τη λύση από τα έσοδα, βεβαίως, της εκμετάλλευσης θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Συνεπώς στο θέμα της ενέργειας κατ’ εμάς θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο προς επίσπευση ενός ουσιαστικού διαλόγου και το συντομότερο δυνατό μιας λύσης που, όπως είπα πολλές φορές, δεν αφήνει νικητές και ηττημένους αλλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες δημιουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Όπως είναι γνωστό, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο ίδιος αναχωρούμε το απόγευμα για το Κάιρο στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει. Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της επωφελούς αυτής συνεργασίας. Ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία περιστρέφεται εναντίον καμιάς μα καμιάς χώρας. Αντίθετα προάγει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και δημιουργεί ένα πρότυπο συνεργασίας μεταξύ κρατών μιας συγκεκριμένης περιοχής που ταράζεται από τα όσα καταμαρτυρούνται επί του εδάφους. Στόχος μας είναι να εργαστούμε από κοινού για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, να εντοπίσουμε τομείς συνεργασίας και να αποτελέσουμε ένα πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας και ένα παράδειγμα για άλλες χώρες, ώστε να μας ακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις κοινές μας προσπάθειες.

 

Προτού τελειώσω, θα πρέπει να εκφράσω και τις θερμές ευχαριστίες μου στους αρχηγούς των κομμάτων και οι οποίοι με εποικοδομητικότατο τρόπο και σε ένα κλίμα εθνικής συναντίληψης έχουν συμβάλλει στους προβληματισμούς και βεβαίως οι όποιες άλλες αποφάσεις θα ληφθούν από πλευράς Ελληνοκυπριακής πλευράς θα συζητηθούν σε μια προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου των Αρχηγών.

 

Και πάλι, φίλε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Αντώνη, θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του  Κυπριακού Ελληνισμού για την εδώ παρουσία και την έμπρακτη συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου. Ευχαριστώ θερμά.

 

 

 

Α. Σαμαράς: Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη, για τη θερμότατη υποδοχή που μας επεφύλαξε. Οι συνομιλίες που είχα μαζί του και μάλιστα σε ώρες κλιμάκωσης της έντασης, επιβεβαίωσαν για άλλη μία φορά την αρραγή ενότητα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά και τη συν-αντίληψη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

 

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι ήταν πολύ γόνιμες, ενθαρρυντικές, οι αναλύσεις που με μεγάλη σοβαρότητα έγιναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Και κυρίως, να τονίσω ότι έγιναν σε πνεύμα ενότητας. Το οποίο θέλω να επαινέσω και δημόσια να χειροκροτήσω.

 

Πράγματι, εγγύηση αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας στο Κυπριακό, είναι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ μας. Η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεδομένη και θα πρέπει να θεωρείται από όλους δεδομένη. Είμαστε στο πλευρό σας.

 

Πριν λίγες ημέρες αυτό φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο, λόγω μίας πρόσκαιρης ασθένειας του φίλου του Νίκου. Είχα την ύψιστη τιμή να εκπροσωπήσω και την Κύπρο στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής. Οι αποφάσεις που βγήκαν, ζήτησαν με σαφήνεια, εξ ονόματος ολόκληρης της Ενωμένης Ευρώπης, το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα, αλλά και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων του νησιού στην Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσθέτει, επίσης, το αυτονόητο: Ότι δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρχει μία υποψήφια χώρα που θα προσδοκά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία χώρα η οποία, όμως, δεν αναγνωρίζει ένα από τα Κράτη – Μέλη.

 

40 χρόνια έχουν περάσει από την βάναυση και την παράνομη εισβολή του ’74. Οι πληγές και η συνεχιζόμενη κατοχή παραμένουν ανοιχτές. Θέλω να πω και για το δράμα που βιώνουν εδώ και τέσσερις δεκαετίες οι οικογένειες των αγνοουμένων τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας. Και από τη συνεχιζόμενη αυτή κατοχή, η Κύπρος βιώνει 40 χρόνια τώρα την εθνοκάθαρση που συντελείται στα Κατεχόμενα, την καταπάτηση των περιουσιών των νομίμων κατόχων, καθώς και τον μαζικό εποικισμό. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την παράνομη στρατιωτική κατοχή. Κοινός μας στόχος είναι ο τερματισμός της, η επανένωση της Κύπρου, μέσω μίας λύσης δίκαιης και βιώσιμης. Λειτουργικής και με σεβασμό στο Κοινοτικό κεκτημένο.

 

Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίλυση του Κυπριακού, μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. Φυσικά, υπό τις παρούσες συνθήκες, κατανοούμε πλήρως – και όπως δήλωσα και στους πολιτικούς αρχηγούς – υποστηρίζουμε την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, έως ότου σταματήσουν οι προκλήσεις σε βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να αγνοούνται οι προκλήσεις. Ούτε μπορεί να επιβραβεύονται. Και θέλω σε αυτό να είμαι, επίσης, ξεκάθαρος.

 

Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της, επιτρέποντας την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Αναμένουμε, δηλαδή, απτά δείγματα ότι πραγματικά πιστεύει η Τουρκία στην επανένωση της νήσου. Και ότι δεν επιδιώκει απλώς την αποτυχία της διαδικασίας, ώστε να υπάρξει πρόσχημα για την προώθηση μεθοδεύσεων της εκτός πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και σε βάρος του Κυπριακού Λαού. Τέτοια δείγματα, δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν.

 

Η ενότητα του Ελληνισμού είναι, πράγματι, η πηγή της δύναμής μας. Τα δίκαιά μας τα υπερασπιζόμαστε σταθερά και αποτελεσματικά. Ελλάδα και Κύπρος είναι παράγοντες νομιμότητας, σταθερότητας, ειρήνης. Οι πάντες κατανοούν το πόσο σημαντική είναι αυτή η διάσταση, ειδικά σήμερα που η ευρύτερη περιοχή μας χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και από αστάθεια.

 

Πηγή της δύναμής μας, επίσης, είναι ότι όλο και περισσότεροι – πέρα από εμάς τους ίδιους – βλέπουν τη σημασία και το ρόλο της σταθερότητας και ασφάλειας που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί σε αυτήν την ταραγμένη περιοχή. Πράγματι, όλο και περισσότεροι και στην Ευρώπη και πέραν αυτής και στον περίγυρό μας στην Ανατολική Μεσόγειο κατανοούν πως Ελλάδα και Κύπρος μαζί είναι ένας αναντικατάστατος παράγοντας ασφάλειας. Σε αυτό προσβλέπουν, άλλωστε φίλε Νίκο, και λαοί – όπως εξηγήσαμε και νωρίτερα και συζητήσαμε και το δέχονται όλοι – της περιοχής μας. Αλλά και κράτη που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Οι υδρογονάνθρακες που υπάρχουν εδώ είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που προκαλεί μεγάλο, διεθνές ενδιαφέρον για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Αυτή η νέα διάσταση σύγκλισης που εμφανίζεται σήμερα ανάμεσα σε εμάς από τη μία πλευρά και τα συμφέροντα πολλών λαών από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις από την άλλη, ενισχύει τη θέση μας. Αναβαθμίζει το ρόλο μας και της Ελλάδας και της Κύπρου. Και υπογραμμίζει και την ευθύνη μας να πορευτούμε μαζί μέχρι και την τελική δικαίωση. Και ασφαλώς, συμπλέουμε και συμφωνούμε σε εκείνα τα οποία ανέφερες προηγουμένως ως προς την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε.

 

Η Κύπρος είναι το προπύργιο του Ελληνισμού, όπως ήταν πάντα. Θεωρώ ότι η Κύπρος γίνεται πια και το προπύργιο της Ευρώπης. Και το κλειδί, δηλαδή, για την σταθερότητα ολόκληρης αυτής της περιοχής που όλος ο κόσμος παρακολουθεί και πολλές φορές με αγωνία για εκείνα τα οποία συμβαίνουν δίπλα μας.

 

Σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου πάρα πολύ, για αυτήν την θερμή υποδοχή που είχαμε.

 

 

 

Ακολουθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων:

 

Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, μετά από τις σημερινές συναντήσεις με την Κυπριακή Ηγεσία, όπως είπε και ο κ. Αναστασιάδης, θα αναχωρήσετε για την Αίγυπτο, όπου αύριο θα έχετε και Τριμερή Διάσκεψη. Το ερώτημα είναι: θα προχωρήσετε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Λαμβανομένου υπόψη ότι αυτό περιλαμβάνει ότι αυτή η περιοχή περιλαμβάνει και μία περιοχή νοτίως του Καστελόριζου που αμφισβητείται από την Τουρκία. Και με δεδομένο ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως αντιδράσεις σε μία εποχή έξαρσης της Τουρκικής επιθετικότητας. Και στην αυριανή συνάντηση θα επιδιώξετε μία κοινή δήλωση στην κατεύθυνση αυτή;

Α. Σαμαράς: Δεν θέλω να προκαταβάλω την οποιαδήποτε τέτοια δήλωση, θα τη δείτε αύριο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα συζητήσουμε όλα τα θέματα. Η Αίγυπτος είναι μία χώρα της περιοχής με πάρα πολύ μεγάλη επιρροή στον Αραβικό κόσμο. Μπορούμε, λοιπόν, με την Αίγυπτο να δημιουργήσουμε έναν στρατηγικό κρίκο συνεργασίας. Τόσο ανάμεσα στους λαούς μας, όσο  – μου επιτρέπετε να πω – ανάμεσα και στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο. Με πολλούς στόχους, αλλά και με πρώτο στόχο και πιο προφανή τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και ολόκληρης της περιοχής μας. Και αυτό νομίζω ενδιαφέρει όλον τον κόσμο σήμερα. Και είναι ώριμο αυτό να προχωρήσει, γιατί Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες αγωνίες και το ίδιο κοινό συμφέρον των τριών χωρών να ενισχυθεί αυτή η ασφάλεια στην περιοχή μας. Συνεπώς, είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε τώρα σε κάτι που εμείς μπορούμε και πολλοί εύχονται να πετύχει.

Θα τεθούν, όπως σας είπα, διάφορα θέματα, αλλά το σημαντικό είναι εκείνο που σας ανέφερα: Να ξεκινήσουμε να δημιουργήσουμε έναν στρατηγικό κρίκο συνεργασίας, που ενδιαφέρει όλον τον κόσμο γιατί, στόχο θα έχει τη σταθερότητα αυτής της περιοχής που σήμερα για χίλιους δύο λόγους που γνωρίζετε καλύτερα, είναι μία περιοχή εύφλεκτη και πολιτικά αποσταθεροποιημένη.

 Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα ήθελα να προσθέσω τίποτα, παρά να υιοθετήσω απόλυτα τα όσα ο Πρωθυπουργός έχει πει.

 

 

Δημοσιογράφος: Έχετε κατ’ επανάληψη δηλώσει, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν θα δεχτείτε να τεθεί θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό το θέμα να είναι υδρογονάνθρακες. Έχουμε δεχτεί κάποιες πιέσεις -και δημοσίως έχετε πει- ή στο παρασκήνιο πέρα από τη δήλωση του κυρίου Άιντε που μας έχει πει ότι οι υδρογονάνθρακες είναι για όλους, έχουμε κάτι άλλο το οποίο να μας επιβάλει να κάνουμε αυτές τις δηλώσεις;

Ν. Αναστασιάδης: Συμβουλές ακούγονται και προς τους συμβουλάτορες απαντώ. Και η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω.

 

 

Δημοσιογράφος: Η ερώτηση είναι και για τους δύο. Είναι κοινή. Ελλάδα και Κύπρος –θα σας πάω σ’ ένα άλλο ζήτημα- δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση την περίοδο αυτή. Οι πολίτες έχουν χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους Έλληνες αλλά και στους Κυπρίους και ειδικά εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ, τι θα πρέπει να περιμένει ο Έλληνας πολίτης από εδώ και πέρα, ειδικά λίγες ώρες μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup που εξέτασε την επόμενη μέρα του μνημονίου στη χώρα;

Α. Σαμαράς: Περάσαμε τα δύσκολα πιστεύω, τα πολύ δύσκολα, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτά τα δύσκολα τώρα τα αφήνουμε πίσω. Μια πολιτική διάσταση θέλω μόνο να θέσω, ότι το 2012 η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος  της Ευρώπης. Πολλοί προεξοφλούσαν τότε την έξοδό μας από το ευρώ. Το 2013 αντίστοιχα η Κύπρος πέρασε από πολύ δύσκολες στιγμές. Σήμερα, όμως, και η Κύπρος και η Ελλάδα είμαστε προπύργια σταθερότητας  πρώτα απ’ όλα για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το λέω αυτό γιατί φανταστείτε, αν όχι και τα δύο, αλλά ένα από τα δύο κράτη ή δεν είχαν καταφέρει να μείνουν στο ευρώ ή είχαν διακόψει ή τραυματίσει σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Φανταστείτε την απομόνωση την οποία θα είχαμε υποστεί. Και φανταστείτε κάτι τέτοιο πόσο θα στοίχιζε και στα εθνικά μας θέματα. Πολύ σύντομα λοιπόν πιστεύω ότι η κρίση θα περάσει και στις δύο χώρες. Η Κύπρος πάει ήδη καλύτερα, η Ελλάδα, πρώτα ο Θεός, βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων αλλά θα παραμείνουμε, πέρα και πάνω από οτιδήποτε σχέσεις με οποιουσδήποτε δανειστές, όταν αυτές τελειώσουν – εγώ θα επιμείνω – σ’ ένα δρόμο που λέγεται σταθερότητα, σοβαρότητα, μεταρρυθμίσεις για το καλό του μεγάλου αγαθού που λέγεται Ανάπτυξη. Έτσι νομίζω ότι ενισχυόμαστε και γεωπολιτικά και οικονομικά. Συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών λύνονται μέσα σε μήνες και παρά τη μακροχρόνια ύφεση κατορθώσαμε και μένουμε όρθιοι. Ξεπεράσαμε χρόνιες αδυναμίες και νομίζω ότι Ελλάδα και Κύπρος μαζί απελευθερώνουμε και τεράστιες δυνάμεις. Και επομένως, από αυτή τη δοκιμασία βγαίνουμε και οι δύο ισχυρότεροι.

Ν. Αναστασιάδης: Αυτό που ήθελα να σχολιάσω είναι απλά η συνέπεια με την οποία αλλά και η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις σαν αποτέλεσμα των οποίων ήταν πέντε κατά σειρά θετικές αξιολογήσεις, αναβαθμίσεις που οίκους αξιολόγησης, εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, στόχοι που έθεταν ως προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η αποκατάσταση του κράτους έρχεται μέσα από τις αναβαθμίσεις για τα όσα έχω προαναφέρει. Η αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσα από τις τελευταίες δοκιμασίες, τα stress tests τα λεγόμενα, που επιβεβαιώνουν ότι έχουμε επιτύχει και προς αυτή την κατεύθυνση. Με μια σειρά μέτρα κινήτρων που έχουμε εξαγγείλει ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε επενδύσεις και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό έτσι ώστε να επιτύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, να επιτύχουμε την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση γενικότερα της κρίσης σε πολύ πιο σύντομο και με καλύτερα από τις όποιες προσδοκίες αποτελέσματα.

Πιστεύω και συμμερίζομαι απόλυτα τις θέσεις του Πρωθυπουργού ότι η ισχυροποίηση της θέσης μας μέσα από τη συνέπεια δημιουργούν και προοπτικές εξόδου ή αν θέλετε αποφυγής πιέσεων από κάποιους που πίστευαν ότι η οικονομική αδυναμία ενδεχόμενα να οδηγούσε και σε απαράδεκτες πιέσεις αναλογιζόμενοι ότι αντιμετωπίζουμε και το μέγα εθνικό πρόβλημα της κατοχής της πατρίδας μας.

 

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, είπατε στην αρχική σας δήλωση ότι συζητήθηκαν θέματα συντονισμού και συγκεκριμένα μέτρα προς αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ποια είναι αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα αν μπορείτε να μας πείτε δεδομένου ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της;

Ν. Αναστασιάδης: Νομίζω ότι θα ήτο αδόκιμο εάν εξήγγειλα σήμερα τα μέτρα, τα διαβήματα, τις όποιες ενέργειες αποσκοπούν εις την αποτροπή μιας κρίσης. Το κάθε τι θα ανακοινώνεται στην ώρα του. Η ουσία παραμένει μία, ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός με την Ελληνική Κυβέρνηση, ότι υπάρχει μια εθνική ομογνωμία μεταξύ των αρχηγών και οι κινήσεις θα γίνουν στην κατάλληλη στιγμή αλλά και με τα πλέον πρόσφορα μέσα και μέτρα. Ευχαριστώ.