ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015
Δημοσιογράφος: Κυρίες και κύριοι καλημέρα. Σήμερα έχουμε την τιμή στη συχνότητα του ΣΚΑΪ να φιλοξενούμε τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια ο ίδιος μας φιλοξενεί στο δικό του γραφείο. Καλημέρα.
Α. Σαμαράς: Χαρά μου. Καλημέρα σε όλους.
Δημοσιογράφος: Αναδρομικά, με μια μέρα δηλαδή καθυστέρηση, να πούμε Χρόνια Πολλά για τη γιορτή σας και ευχόμαστε να έχετε πάντα υγεία. Κυρίως αυτό.
Α. Σαμαράς: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.
Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσουμε από αυτό το περιβόητο μέλλον της Χώρας. Έχετε πολλές φορές αναφερθεί στο «είναι κρίσιμες οι εκλογές αυτές», «είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές», το λέτε και το ξαναλέτε. Μπορείτε να μας το ορίσετε λίγο; Ποιο είναι το διακύβευμα δηλαδή της επόμενης μέρας που τόσο πολύ επιμένετε να το λέτε; Σε όλες σας τις ομιλίες σας το λέτε.
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, έχουμε φτάσει πάρα πολύ κοντά στην απογείωση, αλλά έχουμε φτάσει και πάρα πολύ κοντά στην καθίζηση. Στο θετικό και στο αρνητικό.
Δημοσιογράφος: Πάνε μαζί αυτά;
Α. Σαμαράς: Δεν πάνε μαζί αυτά. Είναι ακριβώς τα αντίθετα. Και πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο καλύτερο και πολύ κοντά στο χειρότερο για τον τόπο. Επομένως αν κατά την άποψή μας, η Νέα Δημοκρατία βγει πρώτο κόμμα, πάρει τις 50 έδρες μπόνους, όπως προβλέπει το εκλογικό σύστημα, πιστεύω ότι η Χώρα τότε θα βγει από αυτή την αβεβαιότητα που είναι το που σύννεφο τα έχει καλύψει όλα. Θα μπορέσουν να μπουν μπροστά, αυτά τα οποία βλέπουν δηλαδή και οι ξένοι, Ανάπτυξη, τουλάχιστον 2,5% φέτος, 3 και κάτι του χρόνου που σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Ενώ αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, τότε εγώ πρέπει να πω ότι, Μάρτιο- Απρίλιο προβλέπω να χρειαζόμαστε χρήματα, τα οποία δεν θα έχουμε, γιατί αυτοί πάνε να κάνουν διαπραγματεύσεις, όπως κάνουν το συνέδριο τους, διαρκείς. Και αυτές οι διαρκείς διαπραγματεύσεις που λένε, γιατί οι άλλοι δεν τα δέχονται αυτά τα οποία ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι η αγορά εν τω μεταξύ θα παγώσει, ότι θα υπάρχει πρόβλημα με τις διεθνείς αγορές που θα μας εγκαταλείπουν. Και φοβάμαι ότι η οικονομία και αυτή θα παγώσει, θα επιστρέψουμε στην ύφεση και τότε θα είναι τα πράγματα πάρα πολύ δύσκολα. Για αυτό και σας είπα από την αρχή ότι θεωρώ ότι είναι δυο τελείως διαφορετικές εξελίξεις.
Δημοσιογράφος: Ναι, στο μεταξύ όμως, παρά το γεγονός ότι στέλνετε αυτό το μήνυμα, το λέτε αυτό συνεχώς, και αυτό που είπατε σε μένα, το έχετε επαναλάβει, βλέπουμε ότι οι δημοσκοπήσεις, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές δεν είναι ευνοϊκές για εσάς. Οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι έχει κλειδώσει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα είναι να δούμε ποια είναι η διαφορά.
Α. Σαμαράς: Μα όχι, δεν γίνεται έτσι. Στα όρια στατιστικού λάθους είμαστε.
Δημοσιογράφος: Ναι, έτσι το λέτε εσείς.
Α. Σαμαράς: Όχι, είναι στα όρια στατιστικού λάθους και έχω να σας πω επιπλέον ότι είναι γεγονός ότι η ανάλυση των αναποφάσιστων δείχνει ότι αυτοί είναι φιλοευρωπαϊκής κατεύθυνσης οι περισσότεροι.
Δημοσιογράφος: Το έχετε αυτό αναλύσει; Το ξέρετε;
Α. Σαμαράς: Βεβαίως. Και γενικότερα θα σας έλεγα ότι ο κόσμος αγωνιά για την Ανάπτυξη, αγωνιά να φύγουμε από την ύφεση, αγωνία να μη ξαναγυρίσουμε στα μνημόνια, καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ακούει, είναι μια αληθινή Βαβέλ, δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή. Δεν έχει συμμαχίες. Μπορώ να σας πω ότι εκεί που πήγαινε να ζητήσει συμμαχίες, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ του γύρισαν την πλάτη.
Δημοσιογράφος: Έχει πει και τους ΑΝΕΛ όμως αν μπουν στη Βουλή.
Α. Σαμαράς: Είναι πολύ μεγάλο το εάν αυτό, είναι πολύ μεγάλο το εάν ,αλλά και αυτοί αντιευρωπαϊστές είναι. Θέλω να σας πω ότι εν πάση περιπτώσει με Ευρωπαίους δεν θα έχει να κάνει συμμαχία, ούτε οι αντιευρωπαϊστές δέχτηκαν να κάνουν συμμαχία. Μένει μόνος του, εξού και βγήκε αυτό το γνωστό το παραμύθι αν το ακούσατε, ότι εμείς θα είμαστε αυτοδύναμοι. Άμα δεν μπορείς να φτιάξεις συμμαχίες…
Δημοσιογράφος: Ναι υπάρχει αυτό. Είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θέτει ο κ. Τσίπρας, ότι «εμείς θα είμαστε αυτοδύναμοι, αλλά παρά το γεγονός ,λέει, ότι θα είμαστε αυτοδύναμοι, θα κάνουμε και συμμαχίες. Αυτό λέει.
Α. Σαμαράς: Εντάξει, αλλά πάνω σε αυτό να σας πω ότι σήμερα το μεγάλο ζητούμενο είναι κανείς να κάνει σωστές συμμαχίες, να έχει τη διάθεση για συμμαχίες, την προαίρεση για συναίνεση, να έχει μια μεθοδικότητα την οποία εμείς την αποκτήσαμε.
Δημοσιογράφος: Το αντιλαμβάνομαι.
Α. Σαμαράς: Γιατί θέλω να σας πω ότι όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρχε στην Ελλάδα…
Δημοσιογράφος: Κατά συνέπεια αν κερδίσετε τις εκλογές. Αν υποθέσουμε, πάρουμε αυτό το σενάριο ότι κερδίζετε και τη Δευτέρα στις 26 Ιανουαρίου είστε και πάλι ο νικητής. Μπορεί να μην έχετε αυτοδυναμία, με ποιους θα κυβερνήσετε τότε; Ποιοι θα είναι οι σύμμαχοι σας την επόμενη μέρα; Τι θα επιχειρήσει δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει για τον τόπο με βάση αυτά που περιγράψατε πριν από ένα λεπτό δηλαδή;
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και μην κάνετε λάθος. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε παράδοση συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων.
Δημοσιογράφος: Όχι, τέτοια κουλτούρα δεν υπήρχε.
Α. Σαμαράς: Ήταν Μονοκομματικά τα συστήματα και, θα έλεγα, μονοκράτορας κάθε φορά ο Πρωθυπουργός. Εγώ είμαι ο πρώτος Πρωθυπουργός που έπειτα από 60 χρόνια έχω σχηματίσει και κράτησα όρθια, σε δύσκολες ώρες, με πολλές αναταράξεις και σκληρές στιγμές μια Κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία παρήγαγε έργο και αποκτήσαμε και μια τεράστια πείρα σε αυτό.
Δημοσιογράφος: Στις συνεργασίες εννοείτε;
Α. Σαμαράς: Ναι στις συνεργασίες. Θα σας έλεγα ότι σε αυτό εκεί το τραπέζι, τώρα δεν μπορούμε να το δείξουμε, αλλά σας λέω ότι καθόταν ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης, ο Σαμαράς για εκατοντάδες ώρες. Για να βγάλεις μια απόφαση.
Δημοσιογράφος: Δεν είναι πρόβλημα αυτό κ. Πρόεδρε; Δηλαδή να μην μπορεί κάποιος να βγάλει μια απόφαση άμεσα που χρειάζεται ο τόπος για να λύσει το πρόβλημα;
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, όταν χρειάστηκε άμεσα βγήκε η απόφαση. Το θέμα είναι η σύνθεση να είναι καλύτερη. Και θα σας πω και κάτι ακόμα. Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, είναι και μεταρρυθμίσεις οι οποίες πια έχει συμφωνήσει ο κόσμος στο μυαλό του ότι χρειάζεται δηλαδή…
Δημοσιογράφος: Θα μιλήσουμε για αυτές. Θα δούμε τι κάνατε…
Α. Σαμαράς: Ναι, να σας πω για παράδειγμα τη Συνταγματική.
Δημοσιογράφος: Ναι, δεν έγινε. Δεν προχώρησε.
Α. Σαμαράς: Ναι, δεν έγινε λόγω εκλογών. Και που ήταν αυτό που περίμενε όλος ο κόσμος. Νόμος περί ευθύνης Υπουργών.
Δημοσιογράφος: Αυτό ήταν κεντρικό ζήτημα βεβαίως, πρέπει να το παραδεχτούμε. Εν πάση περιπτώσει θα επιδιώξετε μου είπατε συνεργασίες με τους φιλοευρωπαϊκιστές. Με τα κόμματα που πιστεύουν στην Ευρώπη. Και εγώ έρχομαι ξαφνικά και σας λέω ότι έτσι όπως είναι τα αποτελέσματα κ. Πρόεδρε, μπορεί να είστε αναγκασμένος να κάνετε ένα μεγάλο συνασπισμό. Δηλαδή να συγκυβερνήσετε, να υποχρεωθείτε για τον τόπο να συγκυβερνήσετε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα το επιχειρήσετε; Χαμογελάτε…
Α. Σαμαράς: Χαμογελάω. Γιατί; Γιατί η Χώρα χρειάζεται δυνατό τιμόνι.
Δημοσιογράφος: Γιατί και αυτοί λένε ότι είναι φιλοευρωπαϊστές, δεν θέλουν να φύγουν λέει από την Ευρώπη ο κ. Τσίπρας.
Α. Σαμαράς: Εντάξει, αυτό το πράγμα, αν θέλετε να το δούμε στο χώρο του καλαμπουριού, να πούμε ότι είναι και ευρωπαϊκό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει, και το ΚΚΕ ευρωπαϊκό, και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ ευρωπαϊκό. Αλλά εγώ θα πω άλλο. Η Χώρα χρειάζεται ένα σταθερό τιμόνι, με πραγματική φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση. Και θα σας πω το εξής. Εγώ τι να συμφωνήσω με το ΣΥΡΙΖΑ. Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ; Είναι φιλοευρωπαϊκό αυτό που θέλει; Να πω ότι στο 60% των φόρων, που είπε ότι θα βάλει στις επιχειρήσεις ο Τσακαλώτος στην αρχή και ο Τσίπρας μετά, είναι αυτό φιλοευρωπαϊκό; Υπάρχει κάποια χώρα στην Ευρώπη που να το κάνει αυτό; Στο τύπωμα των δισεκατομμυρίων που μας βγάλανε ότι θα έχουνε; Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που τις έχει απορρίψει όλες και τις οποίες τις ζητάει η Ευρώπη; Στο άσυλο των Πανεπιστημίων που μας δήλωσε προχθές ότι θα τον γυρίσει πίσω το νόμο, άντε και πάλι άσυλο στα Πανεπιστήμια, άντε και πάλι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, άντε και πάλι ο κάθε εγκληματίας μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Δημοσιογράφος: Αυτό είναι ένα σημείο, αν μου επιτρέπετε, που σας κατηγορούνε για τη Δημοκρατικότητα σας και το έχουν θέσει αυτό το θέμα.
Α. Σαμαράς: Η δημοκρατικότητα μου, με την έννοια ότι θέλω να γίνονται μαθήματα και θέλω το Πανεπιστήμιο να είναι για τα παιδιά μας. Αν κάποιος άλλος θέλει να μπουκάρει μέσα, μια μειοψηφία, και να λέει ότι με συγχωρείτε πάρα πολύ έχουμε αποχή για τρεις μήνες και ο άλλος που είναι από την επαρχία στην Αθήνα φοιτητής να μην ξέρει τι να κάνει και οι γονείς του να πρέπει να τον πληρώνουνε, είναι άλλο θέμα. Αλλά θα σας πω το εξής: Κατάργηση αξιολόγησης στο Δημόσιο. Δεν θέλει. Θέσεις για εθνικά ζητήματα. Εδώ μας είπε επιστροφή των κοπανατζήδων στο Δημόσιο. Αυτοί οι οποίοι είχανε πλαστά πτυχία. Ότι θα τους επιστρέψει πίσω. Αυτά είναι θέματα.
Δημοσιογράφος: Κόκκινες γραμμές για μια συνεργασία;
Α. Σαμαράς: Να σας πω κόκκινες γραμμές. Ο χώρος των επενδύσεων. Κορυφαίο ζήτημα. Υπάρχουν περιοχές, οι οποίες ήδη λόγω των επενδύσεων που έχει γίνει, η Cosco για παράδειγμα στον Πειραιά, βλέπεις το χνώτο, τη χημεία, την αλλαγή, την ατμόσφαιρα. Αρχίζει η Ανάπτυξη. Αυτοί έρχονται και λένε ότι εμείς όλα αυτά θα τα πάρουμε πίσω. Επομένως είναι πάρα πολύ δύσκολο, απαντάω γρήγορα, για το ΣΥΡΙΖΑ να βρει συμμάχους.
Δημοσιογράφος: Επειδή ο Αντώνης Σαμαράς έχει, το λέει πάρα πολύς κόσμος, είναι ένας Πατριώτης, έστω για την Πατρίδα δεν θα κάνατε με βάση αυτά που είπατε, καμία υποχώρηση σε μια τέτοιου είδους συνεργασία; Να ερμηνεύσω δηλαδή ότι είναι αρνητική η στάση σας σε ένα τέτοιο συνασπισμό;
Α. Σαμαράς: Είναι αρνητική η στάση μου ακριβώς επειδή αγαπάω την Πατρίδα μου.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Και ας μείνω στο σενάριο ότι εκλέγεστε. Ότι κερδίζει η Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι αφήσαμε ένα κενό στις δημοσκοπήσεις. Στις 26 Ιανουαρίου τι θα κάνετε κ. Πρωθυπουργέ;
Α. Σαμαράς: Σας είπα. Στατιστικό όριο στατιστικού λάθους.
Δημοσιογράφος: Εντάξει. Στις 26 Ιανουαρίου τι θα κάνετε; Λένε, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί σύσσωμη η αντιπολίτευση ότι εν πάση περιπτώσει θα πάτε για νέα μέτρα, θα πάτε για νέο μνημόνιο. Κατά συνέπεια θα έχουμε έναν Σαμαρά από τα ίδια; Θα έχουμε έναν Σαμαρά, οποίος θα μπει σε μια άλλη λογική και διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι θα έχουμε την επόμενη μέρα; Για να καταλάβει και ο κόσμος τι πρέπει να περιμένει αν σας ψηφίσει.
Α. Σαμαράς: Τέλος Φεβρουαρίου κλείνουμε τη συμφωνία. Και εδώ είναι που τελειώνει το Μνημόνιο. Αυτό είναι το πρώτο.
Δημοσιογράφος: Αυτό είναι οριστικό;
Α. Σαμαράς: Ασφαλώς. Αυτό πρέπει να γίνει. Και εμείς είμαστε έτοιμοι. Και θέλω να σας πω ότι συμφωνία σημαίνει ότι θα έχεις 7,2 δισ. για να πληρώσεις τις αναγκαίες υποχρεώσεις σου, που έχεις από το Μάρτιο και μετά. Θέλω να σας πω ότι αν δεν έχεις αυτά τα 7,2 δισ. κ. Χατζή, σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλεις χέρι στις καταθέσεις των πολιτών. Που εγώ δεν το έχω ποτέ σκεφτεί καν ως εναλλακτική. Υπάρχουν άλλα κόμματα τα οποία το έχουν πει ως θέση. Και επειδή έχουμε κοντή μνήμη καμιά φορά οι Έλληνες, σας θυμίζω ότι αυτά είναι πρώτη θέση που την είχε πει στις Ευρωεκλογές ο κύριος, Ευρωβουλευτής σήμερα του κ. Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως αυτό το οποίο έχει σημασία, είναι ότι αυτό δεν πρέπει ποτέ κανείς να επιτρέψει να γίνει πραγματικότητα.
Δημοσιογράφος: Εννοείτε χέρι στις καταθέσεις; Αυτό δεν το βλέπετε δηλαδή σε καμία των περιπτώσεων;
Α. Σαμαράς: Θα ήταν η απόλυτη καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας. Δεν θα έμενε κατάθεση για κατάθεση. Και θα σας πω και το εξής: Ότι εμείς αυτό το επιπλέον το οποίο έχουμε κάνει, γιατί κοιτάς και το σενάριο το δύσκολο, το σενάριο το απευκταίο, είναι για παράδειγμα αυτό που έχουμε φτιάξει που λέει ότι εμείς θα φτιάξουμε και μια προληπτική γραμμή στήριξης, ώστε όταν βγεις στις αγορές να σε καλύπτουν από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις οι Ευρωπαίοι.
Δημοσιογράφος: Αυτό είναι που λέει η αντιπολίτευση νέα μέτρα κ. Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε να σας διακόψω, αυτό εννοεί και όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά και πολιτικοί παρατηρητές και αρθρογράφοι λένε ότι ακριβώς αυτό που μας περιγράψατε τώρα θα φέρει νέα συμφωνία, νέο Μνημόνιο.
Α. Σαμαράς: Όχι, αυτό δεν έχει κανένα νέο Μνημόνιο. Δεν υπάρχει Μνημόνιο, μπερδεύουν και τις λέξεις.
Δημοσιογράφος: Όχι, με την έννοια Μνημόνιο εννοούν μια νέα συμφωνία.
Α. Σαμαράς: Αντίθετα, εμείς έχουμε κάνει από το Νοέμβριο του ’12 συμφωνία, η οποία μας λέει ότι όταν με το καλό λήξει η συμφωνία του Φεβρουαρίου που σας λέω, τότε θα υπάρχει από τους εταίρους μας η λεγόμενη ελάφρυνση του χρέους, η παραπάνω ελάφρυνση του χρέους, δηλαδή να μειώσουμε ακόμα παραπάνω τα επιτόκια, να μπορέσουμε να τα ξοφλήσουμε τα χρεολύσια μας ακόμα αργότερα στο μέλλον, αυτό γιατί; Γιατί αν το κάνεις αυτό, έχεις τη δυνατότητα να έχεις χρήματα τα οποία θα τα δώσεις εν τω μεταξύ εκεί που υπάρχει πόνος, εκεί που υπάρχει κοινωνική αδικία. Που υπάρχει κοινωνική αδικία, που έχει γίνει σε όλο αυτό το διάστημα το απίστευτο της επώδυνης λιτότητας που περάσαμε και ταυτόχρονα θα μπορέσεις να κάνεις το μεγάλο ζητούμενο για μένα που λέγεται φοροελαφρύνσεις. Και το οποίο αν θέλετε, είναι αυτές οι φοροελαφρύνσεις, εκείνο το οποίο θα δώσει και το μεγάλο πια έναυσμα για τη μεγάλη επίθεση στην Ανάπτυξη. Γιατί να σας πω κάτι;
Δημοσιογράφος: Δηλαδή μου λέτε ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα, αυτό μου λέτε;
Α. Σαμαράς: Όχι, δεν θα υπάρχουν άλλα μέτρα.
Δημοσιογράφος: Έχετε προφανώς ένα, το βλέπουμε και στις προεκλογικές ομιλίες, ένα πρόγραμμα να ελαφρύνετε την κοινωνία από αυτά τα βάρη που έχει πάρει μέχρι τώρα. Γιατί αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσετε στον Ελληνικό λαό, κατά την κρίση μου τουλάχιστον.
Α. Σαμαράς: Ασφαλώς, ασφαλώς, αυτός είναι ο σχεδιασμός.
Δημοσιογράφος: Αλλά θα κάνω τώρα μια ερώτηση και δεν θέλω να σας προβοκάρω βέβαια, θα την πω έτσι ευθέως, γιατί να σας πιστέψουμε; Γιατί να σας πιστέψει ο κόσμος κ. Πρόεδρε; Εδώ γίνεται πάρα πολύ σκληρή κριτική για τα 18 σημεία στο Ζάππειο, για τις διαπραγματεύσεις που έχετε κάνει, γιατί να έρθω εγώ και να πω «α, ωραία μου τα λέει ο Σαμαράς, θα κάνει και φοροελαφρύνσεις, θα τα κάνει όλα ωραία, αλλά τα προηγούμενα που είχε τάξει δεν τα είχε κάνει.
Α. Σαμαράς: Προσέξτε, για το Ζάππειο δεν λένε τώρα, το λέγανε και όταν τα έλεγα στο Ζάππειο. Στο Ζάππειο εγώ είχα πει ότι το έλλειμμα θα μηδενιστεί σε δύο χρόνια. Και τότε ειρωνεύτηκε όλος ο κόσμος αυτό που είχα πει. Σε δύο χρόνια είχαμε βγάλει Πρωτογενές Πλεόνασμα. Και τότε έμεινε με το στόμα ανοιχτό και η Ευρώπη, σας το θυμίζω. Επομένως η έννοια του Ζαππείου είναι κάτι το οποίο θα πρέπει κανείς να το κοιτάξει ως προς τι είπαμε και τι έγινε. Είχαμε πει ότι είναι πάρα πολύ λαθεμένοι οι πολλαπλασιαστές, αν θυμάστε.
Δημοσιογράφος: Το θυμάμαι.
Α. Σαμαράς: Και αυτή η ανάλυση των πολλαπλασιαστών, το λέμε τώρα αυτό, μπορεί ο κόσμος να ακούει για οικονομικά.
Α. Σαμαράς: Βγήκε πάντως το ΔΝΤ, μετά το ίδιο, και παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος στους πολλαπλασιαστές.
Δημοσιογράφος: Ξέρετε που έχει κολλήσει ο κόσμος στην υπόθεση αυτή; Στους φόρους.
Α. Σαμαράς: Μισό λεπτό. Πριν από αυτό είχα πει για αποκρατικοποιήσεις. Τολμηρές. Και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, εμείς κάναμε και το ΔΕΣΦΑ, και τον ΟΠΑΠ και τα 14 αεροδρόμια και το Ελληνικό. Και το ΤΑΠ.
Δημοσιογράφος: Είστε ευχαριστημένος με αυτήν την προσπάθεια;
Α. Σαμαράς: Ασφαλώς. Να σας πω ένα παράδειγμα.
Δημοσιογράφος: Όχι λέω, άμα ρωτήσετε τον εαυτό σας κάποια στιγμή που είστε μόνος σας και λες μήπως έπρεπε να κάνω και κάτι άλλο; Είστε απολύτως ευχαριστημένος δηλαδή;
Α. Σαμαράς: Θα σας πω το παράδειγμα των αεροδρομίων.
Δημοσιογράφος: Από τις αποκρατικοποιήσεις εννοώ που είπατε.
Α. Σαμαράς: Ναι. Θα σας πω το παράδειγμα των αεροδρομίων. Δώσαμε 14 αεροδρόμια, τα οποία κάναμε παραχώρηση για 40 χρόνια, δεν τα πήρανε, σε εμάς ανήκουν, στο κράτος, στην Ελλάδα ανήκουν. Αυτοί όμως θα επενδύσουν εκεί. Σήμερα δεν είχε ούτε για τα βασικά, χρήματα να δώσει το κράτος για τα αεροδρόμια αυτά. Έμπαινες μέσα και ντρεπόσουν.
Δημοσιογράφος: Έπρεπε να γίνει δημόσια επένδυση εννοείτε.
Α. Σαμαράς: Μηδέν επενδύσεις. Έρχονται τώρα αυτοί, θα βάλουν πολλά λεφτά για επενδύσεις. Για να κάνουμε εμείς την παραχώρηση αυτή μας έδωσαν 1,4 δισ. Να σας πω μόνο ότι η τρόικα είχε προβλέψει ότι θα πάρουμε 350 εκατ. μόνο. Επομένως αυτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά προχωράω λιγάκι για το Ζάππειο γρήγορα.
Δημοσιογράφος: Ναι, ναι. Για να πάμε και σε πιο καθημερινά θέματα.
Α. Σαμαράς: Είχαμε κατάργηση γραφειοκρατίας, ηλεκτρονική εφορία, φαρμακευτική σπατάλη. Να σας θυμίζω ότι η φαρμακευτική σπατάλη, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έπεσε 60%. ,3 δισ. 3 δισ. ξοδευόντουσαν από το κράτος, από τα κρατικά νοσοκομεία για φαρμακευτική δαπάνη, τα οποία είναι σήμερα κάτω 3 δισ. Τεράστια λεφτά τα οποία μπορείς να δώσεις και τα οποία μπορούν να πάνε αλλού.
Δημοσιογράφος: Ο αντίλογος είναι ότι ναι, κάνατε αυτό, αλλά αυτό δεν είχε κοινωνικό αντίκρισμα θετικό για την κοινωνία. Δηλαδή υπό την έννοια ότι κάποιοι άνθρωποι φτωχοί δεν μπορέσανε, δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, έχουν προβλήματα. Τι απαντάτε;
Α. Σαμαράς: Θα σας πω. Επειδή στα 18 σημεία, για παράδειγμα, είχαμε μέσα επίδομα ανεργίας και στους μη μισθωτούς αυτοαπασχολούμενους. Το δώσαμε. Είχαμε μείωση ΦΠΑ για εστίαση. Το δώσαμε. Είχαμε μείωση στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης. Το δώσαμε. Είχαμε συμψηφισμό από και προς το Δημόσιο αν έχεις χρέη. Το οποίο ήταν δεκαετιών αίτημα. Είχαμε αν θέλετε και την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. Είχαμε τότε στα 18 σημεία και το θέμα της ΑΟΖ. Για το οποίο εγώ δεν έχω ακούσει να μιλάει καθόλου ο ΣΥΡΙΖΑ. Έναν τεράστιο χώρο, ένα απόθεμα πλούσιο για τον τόπο που είναι η ενέργεια που κρύβουνε τα σωθικά της Ελλάδας. Δεν έχει ανοίξει το στόμα του ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί;
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι αυτό αντιμετωπίζεται θετικά για τον τόπο; Εάν εκλεγείτε κ. Σαμαρά;
Α. Σαμαράς: Πολύ. Και να σας πω κάτι; Μας δίνει και το εύρος των στρατηγικών συμμαχιών που έχουμε κάνει. Για αυτό κάναμε το τρίγωνο με την Αίγυπτο. Για αυτό κάναμε το τρίγωνο με το Ισραήλ, για αυτό κάναμε το τρίγωνο με την Κύπρο.
Δημοσιογράφος: Όχι, ρώτησα αν είστε έτοιμος υπό την έννοια ότι θα το κάνετε άμεσα; Δεν θα έχουμε πάλι να χρονοτριβούμε, να δούμε, να κάνουμε.
Α. Σαμαράς: Όχι, έχουμε ήδη προχωρήσει.
Δημοσιογράφος: Αν αισθάνεστε έτοιμος, με αυτή την έννοια.
Α. Σαμαράς: Θα σας πω ευθέως. Και με τον Υπουργό Ενέργειας, οποίος δεν ανήκει στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Δημοσιογράφος: Ναι, ναι , ο κ. Μανιάτης.
Α. Σαμαράς: Και με τον Υφυπουργό που ανήκει στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, σας λέω ότι μαζί έχουνε βγάλει ακόμα και περιοχές, θα σας πω μια, Κατάκολο- Γιάννενα.
Δημοσιογράφος: Ναι, ναι.
Α. Σαμαράς: Οι οποίες δεν είναι στην θάλασσα. Γιατί στα υποθαλάσσια είναι τα μεγάλα τα κοιτάσματα. Όπου και εκεί πέρα σήμερα έχουνε ήδη βάλει μπροστά τις μηχανές και ψάχνουμε για φυσικό αέριο.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Είπαμε τη μαγική λέξη νωρίτερα, την ξεπεράσαμε για να ασχοληθούμε ξεχωριστά, να ανοίξω και εγώ τα χαρτιά μου δηλαδή λίγο περισσότερο εδώ, για τους φόρους. Θα μου επιτρέψετε να πω μόνο δυο φράσεις, ότι ο κόσμος πάρα πολύ για το θέμα των φόρων είναι πιεσμένος κ. Πρόεδρε. Και το ξέρετε.
Α. Σαμαράς: Ασφαλώς.
Δημοσιογράφος: Κυκλοφορείτε στην κοινωνία, έχετε οικογένεια ο ίδιος.
Α. Σαμαράς: Ασφαλώς.
Δημοσιογράφος: Έχετε συγγενείς. Δεν αντέχει άλλο, δηλαδή πραγματικά το ξέρετε αυτό, φαντάζομαι ότι δεν θα μου πείτε τώρα ότι εντάξει για τους φόρους. Δεν θα μου πείτε εντάξει. Τι θα κάνετε άμεσα αύριο αν εκλεγείτε Πρωθυπουργός; Εγώ θέλω να μου πείτε άμεσα κ. Πρόεδρε. Ποιο είναι το σχέδιο σας δηλαδή;
Α. Σαμαράς: κ. Χατζή που άλλαξε το σκηνικό το τότε με το σκηνικό του σήμερα;
Δημοσιογράφος: Όταν λέτε τότε; Στις δύσκολες στιγμές που άλλαξαν.
Α. Σαμαράς: Ότι ήμασταν στα ελλείμματα, ότι ήμασταν στην καταστροφή. Τώρα μπαίνουμε στη φάση της Ανάπτυξης. Σε αυτή τη φάση της Ανάπτυξης που θα έχουμε και φέτος Ανάπτυξη. Φέτος.
Δημοσιογράφος: Ναι, με αυτό το ποσοστό Ανάπτυξης που είχαμε είστε ικανοποιημένος. Έχω διαβάσει και έχω δει ότι το έχετε δηλώσει.
Α. Σαμαράς: Κανένας δεν περίμενε η Ελλάδα μετά από έξι συνεχή χρόνια ύφεσης και απίστευτης κρισιμότητας για τον κόσμο φτώχιας που έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά, αρχίζει και ανεβαίνει συνολικά το εισόδημα. Πέφτει αντίστοιχα και η ανεργία. Δεν έχει πέσει όσο πρέπει, αλλά πέφτει. Τι πάω να πω; Εμείς έχουμε βάλει μπροστά ότι θα ξεκινήσουμε πρώτον με τα επιχειρηματικά τα κέρδη. Τα επιχειρηματικά τα κέρδη θα τα πάμε από το 25% στο 15%. Αυτό θα γίνει στον Προϋπολογισμό, θα καταθέσουμε του χρόνου, στις επιχειρήσεις. 3% θα πέσει τον πρώτο χρόνο και θα πέφτει από 2% τα επόμενα 4 χρόνια. Για να φτάσουμε στο 15. Έναν ενιαίο φόρο για τις επιχειρήσεις.
Δημοσιογράφος: Έχουν πει πολλοί ότι είστε θιασώτης αυτής της λογικής. Γιατί και στο Ζάππειο το είχατε πει και το είχατε υποσχεθεί.
Α. Σαμαράς: Συγγνώμη, γιατί να έχω τον Τούρκο, γιατί να έχω τον Βούλγαρο; Γιατί να έχω του Ρουμάνο με 10%;
Δημοσιογράφος: 10% ναι. Είστε θιασώτης λένε αυτού του μέτρου. Πραγματικά το λένε και οι αντίπαλοι σας. Όμως δεν επιχειρήσατε, δεν το τολμήσατε να το κάνετε άμεσα αυτό. Γιατί πολλοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν το κάνατε άμεσα, θα εισπράττατε και περισσότερα λεφτά. Ήταν εμπόδιο η Τρόικα σε αυτό; Δηλαδή δεν σας αφήσανε και δεν χτυπήσατε εσείς το χέρι στο τραπέζι; Όπως σας ξέρουμε να συμπεριφέρεστε πολλές φορές.
Α. Σαμαράς: Προσέξτε κάτι. Έχεις τη δυνατότητα να χτυπήσεις το χέρι στο τραπέζι και το έκανα πολλές φορές, εκεί που ξέρεις ότι μπορείς να το κερδίσεις. Το να χτυπήσεις το χέρι στο τραπέζι, να κοπείς, την ώρα που η Ελλάδα κατέρρεε και να πεις ότι εγώ θα δώσω τέτοιες δυνατότητες, που κανένας δεν ερχόταν για επενδύσεις εκείνη τη στιγμή στην Ελλάδα, θα ήταν και κάτι το οποίο θα ήταν χωρίς αντίκρισμα. Να σας πω που υπήρχε αντίκρισμα. Και που χτύπησα το χέρι και που έγιναν σεισμοί πολλοί και τελικά το κέρδισα χτυπώντας πολύ άσχημα το χέρι.
Δημοσιογράφος: Που λέτε;
Α. Σαμαράς: ΦΠΑ για την εστίαση.
Δημοσιογράφος: Εκεί ναι, υπήρξε μια αντίδραση από την Κυβέρνηση.
Α. Σαμαράς: Γιατί; Γιατί είχα το γρήγορο που μπορούσα να γυρίσω που ήταν ο τουρισμός.
Δημοσιογράφος: Επειδή θα είχαμε μεγάλη εισροή τουριστών.
Α. Σαμαράς: Και εξού και όταν μας το μειώσανε από το 23% στο 13% και μας είπαν στην αρχή μόνο για ένα εξάμηνο και τελικά το κρατήσαμε και σήμερα συνεχίζει και θα συνεχίζει για πάντα. Τελικά όπως το είπατε σωστά, τα έσοδα ήρθαν πολλά παραπάνω από εκείνα τα οποία περιμέναμε.
Δημοσιογράφος: Μα αυτό σας είπα και με τους φόρους. Ότι αν μειώνατε τον συντελεστή, θα μπορούσε ο άλλος πιο εύκολα να επενδύσει. Θα ήταν πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν κ. Πρόεδρε.
Α. Σαμαράς: Θα σας πω για τον ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα.
Δημοσιογράφος: Θα πούμε ξεχωριστά. Μισό λεπτό γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι ο βραχνάς και είναι και ένα από τα ζητήματα κ. Πρόεδρε που όπως ξέρετε που άρχισε από εκείνη τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις να χάνει. Έτσι δεν είναι; Όχι, ήταν ο ΕΝΦΙΑ ένα ζήτημα.
Α. Σαμαράς: Να σας πω το εξής.
Δημοσιογράφος: Να τελειώσουμε με τις επιχειρήσεις; Άρα στις επιχειρήσεις μου λέτε ότι από το 33 θα το πάτε στο 15, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά.
Α. Σαμαράς: Σας το εξήγησα πως.
Δημοσιογράφος: Και στους πολίτες θα μειωθεί από το 42 που είναι σήμερα στο 33%. Αυτό θα γίνει επίσης σταδιακά ή θα το κάνετε με ένα νομοσχέδιο;
Α. Σαμαράς: Θα γίνει επίσης σταδιακά. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε και θα σχετίζεται και με τους ρυθμούς τους οποίους θα πάρει εν τω μεταξύ η Οικονομία.
Δημοσιογράφος: Ναι, σωστά, εντάξει.
Α. Σαμαράς: Δηλαδή, θα σας πω το εξής για παράδειγμα. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω, δεν μου αρέσει η έκφραση αλλά θα τη πω, παρκαρισμένες επενδύσεις, οι οποίες έχουν μπει σε ένα ψυγείο και περιμένουν να φύγει αυτή η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία επισκιάζει τα πάντα. Και αυτές οι επενδύσεις όταν μπούνε μέσα, θα αλλάξουν τελείως την τροπή των πραγμάτων, την εξέλιξη των πραγμάτων.
Δημοσιογράφος: Εγώ εδώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής για να κλείσουμε αυτό το θέμα και να πάμε στον ΕΝΦΙΑ. Δεν έχει σκεφτεί ποτέ ο Αντώνης ο Σαμαράς ότι χρειάζεται ο τόπος ένα συγκεκριμένο φορολογικό πρόγραμμα κ. Πρόεδρε, σταθερό, να ξέρει και ο άλλος ούτε με 700 εγκυκλίους ούτε με 300 παραγράφους που ξέρετε, και πολύ καλά το ξέρετε, ότι αυτά είναι και παράθυρα για να γίνονται και φοροδιαφυγές κλπ. Δεν το έχετε σκεφτεί ποτέ; Και το λέω γιατί υπήρξατε και Υπουργός και στα Οικονομικά, και εξειδικευμένος.
Α. Σαμαράς: Αυτό το κάναμε ήδη προωθώντας το λεγόμενο ηλεκτρονικό κράτος. Θα σας πω πρόβλημα που είχα εγώ το ’89 ήμουν για ένα διάστημα 5 μηνών υπουργός Οικονομικών, το πρόβλημα ήταν ξέρω εγώ η σχέση πολίτη- εφόρου. Τώρα πια ο πολίτης δεν τον βλέπει τον έφορο. Τα πάντα πια γίνονται όλα ηλεκτρονικά, δεν έχεις την ανάγκη του να το πω και έτσι.
Δημοσιογράφος: Για συνδιαλλαγή.
Α. Σαμαράς: Δεν θέλω πω, για οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί.
Δημοσιογράφος: Το λέω εγώ. Να τα πιάσει, να πάρει το φακελάκι, ναι.
Α. Σαμαράς: Τώρα, επιτρέψτε μου να σας πω πολύ γρήγορα για τον ΕΝΦΙΑ ότι εμείς θα δώσουμε τώρα μια επιπρόσθετη μείωση.
Δημοσιογράφος: Που είναι της τάξεως;
Α. Σαμαράς: Θέλουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ σταδιακά από φέτος από το ’15.
Δημοσιογράφος: Το έχετε αποφασίσει το νούμερο; Αν θέλετε να μας το πείτε και εμάς.
Α. Σαμαράς: Θα ξεκινήσει 7% μείωση το ’15. Εντός του ’15. Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ έχει το 1,43% του συνόλου του πλούτου των Ελλήνων. Το 1,43% το πάμε σταδιακά στο 1%. Αυτή είναι η απόφασή μας. Τον φόρο αυτό όμως και εδώ αν θέλετε είναι η βόμβα, να τον γυρίσουμε τον ΕΝΦΙΑ από κάτι αρνητικό που υπήρξε, για χίλιους δύο λόγους δεν θέλω να το ακουμπήσω, σχετίζεται και με πρόσωπα, πάλι δεν θέλω να το ακουμπήσω, να το γυρίσουμε από αρνητικό σε θετικό. Και αυτό το αποφάσισα και σε αυτό δεν κάνω πίσω. Τον ΕΝΦΙΑ θα τον αποδώσει το κράτος ολόκληρο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα κ. Χατζή…
Δημοσιογράφος: Έχετε δεσμευτεί για αυτό;
Α. Σαμαράς: 100%.
Δημοσιογράφος: Είστε δηλαδή απόλυτα σίγουρος για αυτό που μου λέτε;
Α. Σαμαράς: 100%. Έρχεται σήμερα ο δήμαρχος, έρχεται ο Περιφερειάρχης και μου λέει…
Δημοσιογράφος: Γιατί πόσα χρόνια θυμάστε και σαν υπουργός και σαν πολιτικός να μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να είναι αυτοδύναμη και να έχει λεφτά και δεν το έχει κάνει κανείς.
Α. Σαμαράς: Να γίνει μοχλός ανάπτυξης. Να πάψει δηλαδή να είναι επαίτης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μιλάω λοιπόν για πράγματα νοικοκυρεμένα. Μιλάω για πράγματα μετρημένα. Μιλάω για πράγματα υπολογισμένα. Δεν μιλάω για φούσκες του τύπου ότι εμείς θα αλλάξουμε τον ΈΝΦΙΑ και θα βάλουμε έναν άλλο φόρο, με άλλο όνομα και τελικά να έχει..
Δημοσιογράφος: Επιλέγει το περουσιολόγιο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Α. Σαμαράς: Ναι, ακριβώς. Αλλά αν είδατε τον ΠΟΜΙΔΑ που βγήκε, γράφει ο ΠΟΜΙΔΑ, ότι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολόγηση των ακινήτων, ότι ο μέσος φόρος θα είναι μεσοσταθμικά 20πλάσιος του υπάρχοντος. 20 φορές επάνω!
Και θα σας πω ότι άκουσα τον κ. Σταθάκη να μιλάει σήμερα και για αυτό, να μιλάει και για φόρους μεγάλους στα επιχειρηματικά κέρδη.
Κοιτάξτε, λόγω της κρίσεως, εγώ παρέλαβα την Ελλάδα σε μία τρικυμισμένη θάλασσα, σε μία φουρτούνα…
Δημοσιογράφος: Εντάξει, είχαμε μπει και στο Μνημόνιο.
Α. Σαμαράς: Είχαμε μπει. Τώρα πάμε να βγούμε, δεν θα ξαναπάμε πίσω την ώρα που…
Δημοσιογράφος: Του οποίου δεν ήσαστε θιασώτης τότε του Μνημονίου.
Α. Σαμαράς: Σας είπα και τους λόγους…
Δημοσιογράφος: Δεν συμφωνούσατε.
Α. Σαμαράς: Προφανώς όχι. Αλλά να σας πω κάτι; Μία που το βάλατε.
Δημοσιογράφος: Ναι, το λέω γιατί το λένε και ο κόσμος δηλαδή.
Α. Σαμαράς: Την ώρα που ήρθε ο Παπανδρέου και λέει να δούμε μήπως πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη, αυτό το κόμμα, το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αυτή η παράταξη, το λέω παράταξη γιατί τον Καραμανλή τον ακολούθησε μετά και ο Ανδρέας Παπανδρέου και όλοι στο θέμα που λέγεται Ευρώπη.
Δημοσιογράφος: Βέβαια. Το ευρωπαϊκό θέμα, τουλάχιστον, δεν υπάρχει διαφορά.
Α. Σαμαράς: Δεν υπήρχε περίπτωση εγώ ποτέ να άφηνα να γίνει κάτι τέτοιο. Και τότε ήταν που λέω, εντάξει θα μπω στη φουρτούνα, θα πάρουμε με τη βάρκα και θα σώσουμε την κατάσταση.
Δημοσιογράφος: Δεν το ξέρατε ότι θα σας κοστίσει αυτό; Δεν το φανταστήκατε ότι θα σας κόστιζε;
Α. Σαμαράς: Μα μου είπατε πριν αν αγαπάς την Πατρίδα. Μα αν αγαπάς την Πατρίδα…
Δημοσιογράφος: Τουλάχιστον, σας λένε ότι είστε πατριώτης.
Α. Σαμαράς: Έτσι πρέπει να κάνεις. Να πάμε στους μισθούς και στις συντάξεις λίγο για να προλάβω να τα ρωτήσω όλα.
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά Πρόεδρε, ότι και οι μισθοί είναι χαμηλοί και οι συντάξεις είναι χαμηλές. Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε ότι ένας άνθρωπος με 585 ευρώ, με 2 παιδιά, να μένει σε έναν νοικιασμένο σπίτι δεν τα βγάζει πέρα. Κακά τα ψέματα.
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, αδικίες υπήρχαν.
Δημοσιογράφος: Και το ξέρετε αυτό. Δεν το σκέφτεστε πως θα το λύσετε αυτό το πρόβλημα πια;
Α. Σαμαράς: Αδικίες υπήρχαν, αδικίες έγιναν, αδικίες θα αποκατασταθούν και άλλες δεν θα γίνουν. Και έχω εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση για μείωση συντάξεων, ή για αύξηση φόρων. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
Δημοσιογράφος: Για τους μισθούς;
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε κάτι. Εγώ αυτό το οποίο είπα, είπα το εξής: Εγγυώμαι τα εξής απλά πράγματα. Μόνο προς τα πάνω πια. Την ώρα που και οι φόροι πηγαίνουν ακόμα προς τα κάτω, οι μισθοί είναι μία αυτόματη διαδικασία μέσα στην Αγορά, έτσι;
Δημοσιογράφος: Ναι βέβαια.
Α. Σαμαράς: Δεν μπορώ εγώ να πω σε μία εταιρεία τι μισθό θα δίνει!
Δημοσιογράφος: Το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ! Θα βάλω 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Το λέει.
Α. Σαμαράς: Ναι, αλλά να σας πω κάτι; Υπάρχουν σήμερα εταιρείες οι οποίες δίνουν παραπάνω, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες είναι συνεννοημένες και κάνουν αυτό το οποίο πρέπει, χίλια πράγματα. Ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν θα κάνουμε Σοβιέτ την Ελλάδα, έτσι; Να σου λέει το κράτος τι θα κάνει ο ιδιώτης.
Ο ιδιώτης είναι αυτός ο οποίος θα δουλεύει και το κράτος θα είναι ο διαιτητής. Μην μπερδέψουμε τα πράγματα και γίνει το κράτος ιδιώτης.
Εγώ θέλω να πω το εξής: αυτό που εγγυώμαι. Δεν θα υπάρξει μείωση συντάξεων. Εγγυώμαι ότι θα δοθεί το επίδομα στους υπερήλικες – το έχω πει – στους Βορειοηπειρώτες και τους Ποντίους, που ήταν αδικία αυτό που συνέβη.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία. Κατηγορείστε ότι δεν προσέξατε τους πολυτέκνους. Το λένε συνεχώς.
Α. Σαμαράς: Είπα, λοιπόν, στους πολυτέκνους, τους οποίους βοηθήσαμε για το πρώτο παιδί και τα λοιπά, είπαμε ότι θα δοθεί η ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μάνα. Ξεκάθαρο. Κοστίζει αυτό. Θα το κάνουμε.
Δημοσιογράφος: Όταν λέτε ότι θα το κάνετε, αν υποθέσουμε ότι εκλέγεστε τη Δευτέρα. Θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρετε; Γιατί έχει σημασία το πότε θα γίνουν αυτά, ξέρετε.
Α. Σαμαράς: Από τα πρώτα νομοσχέδια. Είναι σημαντικό, το ξέρω, μιλάω, και αυτό είναι από τα πρώτα ζητήματα για την πολύτεκνη οικογένεια.
Όπως είναι και για το θέμα που με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Δεν πρόκειται να πειραχθεί η Α’ κατοικία, κ. Χατζή, με τίποτα. Και σε τέτοιες ώρες κρίσεως, να ξέρετε ότι είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που είχαν τέτοιες αναταράξεις και δεν πείραξαν καθόλου την Α’ κατοικία. Γιατί είναι για τον Έλληνα το πιο σημαντικό του.
Δημοσιογράφος: Ασκείται κριτική, πάντως, από όλα τα κόμματα ότι δεν το φροντίσατε να μην λήξει στις 31/12…
Α. Σαμαράς: Δεν πειράχθηκε.
Δημοσιογράφος: Δεν πειράχθηκε κατά τη γνώμη σας.
Α. Σαμαράς: Θα σας πω ότι εγγυώμαι την εξισωτική αποζημίωση για τους κτηνοτρόφους. Τώρα που θα με ακούνε σε όλη την Ελλάδα, αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό για εκείνους. Τα επόμενα 24ωρα. Μιλάω για Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη θα έχουν δοθεί οριστικά.
Δημοσιογράφος: Κάποιοι πήρανε, κάποιες κατηγορίες αγροτών πήρανε.
Α. Σαμαράς: Ήταν ορισμένες αρχικές. Επομένως, αυτό που θέλω να σας πω εγώ συνολικά, αν μου επιτρέπετε, είναι ότι τώρα που μπαίνουμε στη φάση της ανάπτυξης από τη φάση της διάλυσης που ήταν προηγουμένως η οικονομία, εγώ αυτό που θέλω να αναλάβω σαν Αντώνης, σαν Αντώνης Σαμαράς…
Δημοσιογράφος: Εντάξει, πέστε το όπως το αισθάνεστε.
Α. Σαμαράς: Σαν άνθρωπος. Είναι ότι πρέπει να πάρω επάνω μου την έννοια της επανασύστασης, της επανασυγκρότησης, επανασχεδιασμού, ευαισθητοποίησης που χάθηκε. Του λεγόμενου Κοινωνικού Κράτους, της κοινωνικής ευαισθησίας.
Δημοσιογράφος: Και του Κοινωνικού ιστού, κ. Πρόεδρε, που βλέπετε να διαρρηγνύεται σιγά – σιγά με όλα αυτά τα προβλήματα.
Α. Σαμαράς: Βγήκαμε από τα Μνημόνια, βγαίνουμε από τα Μνημόνια, μπαίνουμε στην Ανάπτυξη, τελειώσανε οι παραπάνω φόροι. Μόνο κάτω για φόρους, όχι πάνω για φόρους και ήρθε, νομίζω η στιγμή που μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Και δεν σας κρύβω ότι προχθές ήμουν με τους γιατρούς, ήμουν με τους φαρμακοποιούς, ξέρω ακριβώς, με φαρμακευτική ακρίβεια, που υπάρχουν τα προβλήματα αυτά και όλοι μαζί θα δώσουμε τις κατάλληλες λύσεις.
Δημοσιογράφος: Ωραία, μας είπατε για τους μισθούς και τις συντάξεις. Δώσατε τις δικές σας ερμηνείες, βεβαίως, αυτό που εσείς προτίθεστε να κάνετε.
Α. Σαμαράς: Αντώνη με λένε, όχι Αλέξη.
Δημοσιογράφος: Ναι, εντάξει. Εγώ λέω αυτά που εσείς λέτε. Εγώ ακούω υπομονετικά τα πάντα. Λέω, όμως, το εξής: ότι και η άλλη πλευρά, δηλαδή, το άλλο κόμμα λέει ότι, εμείς θα δώσουμε και κάποιο 13ο μισθό και τα λοιπά… Μου δίνει την εντύπωση αυτός ο προεκλογικός αγώνας ότι είναι ποιος θα δώσει τα περισσότερα μου φαίνεται. Δεν το αισθάνεστε εσείς αυτό;
Α. Σαμαράς: Αισθάνομαι από την άλλη πλευρά. Εγώ δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει ένας Έλληνας να μην του τα έχουν υποσχεθεί όλα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.
Δημοσιογράφος: Για να πάω στο νοικοκύρεμα. Γι’ αυτό έκανα αυτήν την ερώτηση, για να πάω στο νοικοκύρεμα. Συχνά πυκνά τη λέτε αυτή τη φράση. Δεν ξέρω τι εννοείτε. Θα πρέπει να μας το ξεκαθαρίσετε τι σημαίνει νοικοκύρεμα και τι σημαίνουν μεταρρυθμίσεις. Και έχετε κατηγορηθεί μεταξύ μας ότι δεν προχωρήσατε στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε στην Ελληνική κοινωνία. Γιατί αν είχατε προχωρήσει – ασκείται αυτή η κριτική, κ. Πρόεδρε, και την ακούτε φαντάζομαι – θα είχαν πολλά πράγματα λυθεί πιο γρήγορα.
Α. Σαμαράς: Θα σας πω κάτι. Το νοικοκύρεμα του Κράτους συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη. Σήμερα επενδύσεις εγκρίνονται μέσα σε 3 μήνες. Άδεια για επάγγελμα ή για έναρξη λειτουργίας μίας επιχείρησης εγκρίνονται μέχρι και σε μία ημέρα μέσα. Το Κράτος έχει νοικοκυρευτεί, έχει γίνει ηλεκτρονικό Κράτος, πιστοποιητικό παίρνεις μέσα από το σπίτι, χωρίς ουρές. Τα Ταμεία έχουν νοικοκυρευτεί. Πιάσαμε τις συντάξεις μαϊμού και τα παράνομα επιδόματα. Μιλάμε για επιδόματα τα οποία έπαιρναν άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν δουλέψει, για να μην μπορούν να παίρνουν εκείνοι οι οποίοι ήταν πραγματικά οι μεροκαματιάρηδες και δούλευαν.
Αυτά όλα τα βρήκαμε και τα νοικοκυρεύουμε. Αυτό σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία για τον πολίτη…
Δημοσιογράφος: Το γραφειοκρατικό κράτος εννοείτε.
Α. Σαμαράς: Ναι, αλλά και το νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων. Να σας πω και την αξιολόγηση για το Δημόσιο. Το οποίο η προπαγάνδα θέλησε να το περάσει ότι είναι κάτι το κακό. Εγώ το θεωρώ μέρος του νοικοκυρέματος.
Δημοσιογράφος: Εάν γίνει σωστά.
Α. Σαμαράς: Ασφαλώς. Θα πρέπει να έχεις άξιους Δημοσίους Υπαλλήλους.
Δημοσιογράφος: Δεν σας λένε «δεν θέλουμε» οι περισσότεροι, σας λένε «ξέρετε, έτσι όπως το κάνετε δεν είναι σωστό». Αυτό σας λένε. Δηλαδή, άκουσα έναν εκπρόσωπο του Δημοσίου, που έλεγε ότι δεν το κάνει σωστά. Δεν σας προβληματίζει αυτό;
Α. Σαμαράς: Προσέξτε. Έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ…
Δημοσιογράφος: Αφήστε τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάω τώρα για τους συνδικαλιστές. Σας λένε «δεν το κάνετε σωστά».
Α. Σαμαράς: Ο συνδικαλιστής είναι εκείνος ο οποίος θέλει να κρατήσει εκείνα τα παλιά «Φωτοπουλικού» τύπου προνόμια, με τα οποία έλεγες, για παράδειγμα: «Εγώ θα τους τραβήξω τώρα μία απεργία και θα είναι τρίμηνη». Και μαζευόντουσαν 4, 5, 6, το Διοικητικό Συμβούλιο, οι δεδομένοι, βγάζαν την απόφαση, χωρίς να ρωτάνε τη Γενική Συνέλευση αν τη θέλει αυτήν την απεργία.
Δημοσιογράφος: Δεν πρέπει να έχουμε συνδικαλισμό, κ. Πρόεδρε;
Α. Σαμαράς: Ασφαλώς πρέπει να έχουμε συνδικαλισμό.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή, να τον καταργήσουμε;
Α. Σαμαράς: Υγιή. Μα για Δημοκρατία εγώ μιλάω. Να αποφασίσουν οι 500, όχι οι 3 ότι την θέλουν την απεργία. Όχι οι 3. Όχι μόνο ο Φωτόπουλος να έρθει να σου κατεβάσει το διακόπτη της ΔΕΗ. Αυτή είναι η διαφορά που λέω.
Και θα σας πω και κάτι. Η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι μέσα στα πλαίσια της αξιοσύνης που πρέπει να περνάει παντού. Δηλαδή, ένας ιδιώτης ο οποίος πηγαίνει στο Δημόσιο θα ήθελε να έχει απέναντί του κάποιον ο οποίος θα του βγάλει την ψυχή; Θα ήθελε να έχει κάποιον ο οποίος θα δουλέψει, θα του κάνει, θα του παραγγείλλει αυτό που πρέπει και γρήγορα να τελειώσει τη δουλειά του.
Δημοσιογράφος: Και εκείνος που δουλεύει πρέπει να είναι ασφαλής για τη δουλειά που κάνει και να αμείβεται και σωστά.
Α. Σαμαράς: Ασφαλώς. Και πιστεύω ότι πρέπει αυτοί να αμειφθούν περισσότερο. Πρέπει, για παράδειγμα, και οι γιατροί του Δημοσίου – είναι πάρα πολύ άσχημα σήμερα τα μισθολογικά τους.
Δημοσιογράφος: Δεν είναι άσχημα, είναι δραματικά. Θα μου επιτρέψετε τη φράση, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας, δεν είναι τώρα…
Α. Σαμαράς: Το δέχομαι. Ναι, είναι δραματικά και είμαι γιος γιατρού και σας το λέω.
Δημοσιογράφος: Μα το ξέρω, γι’ αυτό.
Α. Σαμαράς: Και σας λέω, λοιπόν, ότι αυτό είναι κάτι το πάρα πολύ σημαντικό που πρέπει να το αλλάξουμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει, εντωμεταξύ, σιγά – σιγά να βάλεις… εγώ δεν μπορώ να ακούω, την ώρα που πιάσαμε μία μικρή μειοψηφία, εν πάση περιπτώσει μια ομάδα ανθρώπων η οποία είχε μπει στο Δημόσιο με μαϊμού πιστοποιητικά, με μαϊμού διπλώματα και έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – με συγχωρείτε που επιστρέφω εκεί, αλλά πρέπει να το πω – και λέει αυτούς θα τους ξαναπάρουμε πίσω. Γιατί ρε φίλε θα τους ξαναπάρεις πίσω; Αυτός είναι που μου έβγαζε την ψυχή. Γιατί έκανε τον Οικονομολόγο και δεν ήταν ούτε του Γυμνασίου.
Επομένως, κάπου υπάρχει και ένα δίκιο και για τον απλό τον κόσμο, από την άλλη πλευρά που πρέπει να κοιτάμε. Από τον πολίτη που τον ταλαιπωρούμε.
Δημοσιογράφος: Εντάξει, εγώ, όμως ήθελα να το εξειδικεύσω, γιατί αυτοί έχουν μία άλλη επιχειρηματολογία η αντιπολίτευση. Εγώ, δεν θα κάνω τώρα τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης και κανενός. Όμως, για τις μεταρρυθμίσεις, θα επανέλθω, κ. Πρόεδρε. Ποια είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που πιστεύετε ότι έγινε στο ελληνικό κράτος και πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από αυτή τη μιζέρια που όλοι κατηγορούσαν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι σήμερα αντιπολίτευση, όταν ήταν πιο μικρό κόμμα και όλοι. Για πελατειακά κράτη μιλάγανε όλοι, για τα πάντα. Και ακόμα.
Α. Σαμαράς: Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχουμε κάνει είναι η συνειδητοποίηση του πολίτη ότι πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα μία κουλτούρα, μία παιδεία, που να θεωρεί την έννοια επενδύω, είτε αυτός είναι Έλληνας, είτε αυτός είναι ξένος, ως το φορέα αυτόν, το όχημα εκείνο, το οποίο θα σου φέρει νέες θέσεις εργασίας για να δουλέψει το δικό σου παιδί ή του διπλανού.
Μέχρι σήμερα, σε αυτήν εκεί τη θέση που κάθεται ο Πρωθυπουργός όταν έρχεται κάποιος ξένος, δεν τολμούσε, κ. Χατζή, η τηλεόραση, δεν έφερνε ποτέ κανένας Πρωθυπουργός εδώ μέσα, να δείξει ότι είδε – ξέρω εγώ – τον Πρόεδρο της ΙΒΜ ή τον Πρόεδρο μίας μεγάλης ελληνικής εταιρείας. Τους έφερα όλους!
Δημοσιογράφος: Ήταν ταμπού αυτό, κ. Πρόεδρε. Και μπορεί να είναι ακόμα. Όχι για εσάς!
Α. Σαμαράς: Δεν είναι πια. Μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορείς να φτιάξεις νέες θέσεις εργασίας και να στρώσεις, επιτέλους, το κρεβάτι όπως πρέπει.
Είναι απίστευτο αυτό που γινόταν μέχρι τώρα, να θεωρούμε ότι μόνο το Κράτος μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Είχαμε μείνει μόνοι μας! Και εγώ σας ρωτώ. Πείτε μου κάτι: Στην Κίνα υπάρχει Κράτος που να επενδύει για το Κράτος; Όχι. Στη Ρωσία υπάρχει; Όχι. Υπάρχουν μεγάλες κρατικές εταιρείες ακόμα και Κινέζικες εταιρείες. Σας λέω για παράδειγμα…
Δημοσιογράφος: Εντάξει, ένα μεικτό σύστημα, θα το έλεγε κανείς…
Α. Σαμαράς: Ναι, αλλά αυτή ήταν οι ακραίοι κομμουνιστές! Και το έχουν όλοι γυρίσει τώρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Δημοσιογράφος: Παλιά.
Α. Σαμαράς: Παλιά. Δεν υπάρχει πια, τίποτα που να είναι μόνο το Κράτος – η Βόρειος Κορέα, άντε και η Βενεζουέλα του κ. Τσίπρα – πείτε μου άλλη Χώρα!
Δημοσιογράφος: Αλήθεια, γιατί τη λέτε η Βενεζουέλα του κ. Τσίπρα συνεχώς; Γιατί επιμένετε σε αυτό, δηλαδή;
Α. Σαμαράς: Εγώ επιμένω στη Βενεζουέλα; Ούτε έχω πάει. Εκείνος είναι που πηγαίνει και πιστεύει σε αυτά. Είναι δικά του ινδάλματα, δεν θα τα πω εγώ ως δικά μου.
Δημοσιογράφος: Όχι δικά σας! Εγώ λέω ότι επιμένετε να του το χρεώνετε!
Α. Σαμαράς: Το χρεώνω γιατί είναι λάτρης και είναι οπαδός και είναι θιασώτης ενός συστήματος οικονομικού το οποίο έχει παγκοσμίως αποδειχθεί ότι δεν δουλεύει.
Να σας το πω διαφορετικά: Χώρα η οποία έχει τέτοια αποθέματα, τέτοια ισχύ και έφτασαν στο σημείο να απαγορεύουν στον κόσμο, με αστυνομία, να κάνει απέξω από τα σούπερ μάρκετ ουρές που τις έκανε, παρακαλώ, από τα μεσάνυχτα και τους βάζανε και αριθμό που μπαίνουν μέσα, στο χέρι, για να μπουν το πρωί και να προλάβουν να αγοράσουν, γιατί γύρω στις 7 – 8 το πρωί δεν έμενε τίποτα. Αυτή είναι η Χώρα που θα έπρεπε να κοιτάμε; Προς Θεού!
Δημοσιογράφος: Εντάξει, φαντάζομαι ότι όλοι θέλουν να κοιτάνε μία Χώρα πιο προοδευμένη και με καλύτερες συνθήκες φυσικά.
Έχετε παιδιά και τα έχετε μεγαλώσει και τα παιδιά σας θα πρέπει να δουλέψουν, θα πρέπει να μπουν… Όχι ο Αντώνης Σαμαράς, ο κάθε Έλληνας. Σας στεναχωρεί το γεγονός ότι σήμερα αυτούς τους Έλληνες δεν μπορείτε να τους εκμεταλλευτείτε, κ. Πρόεδρε; Θέλω ανθρώπινα να μου απαντήσετε. Έχετε μέσα σας ένα όραμα για αυτόν τον κόσμο; Μία ελπίδα δηλαδή, να δώσετε μία ελπίδα. Να πείτε, ρε παιδί μου, έχω μία ελπίδα.
Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, αν θέλετε να μιλήσουμε για ελπίδα, επειδή είδα και τελευταία το σύνθημα να προσπαθούν ορισμένοι να το κάνουν δικό τους, της ελπίδας.
Αν φτιάξεις την ελπίδα, κ. Χατζή, σαν ψέμα, ένα ψέμα το κάνεις ελπίδα, τότε σύντομα η ελπίδα θα γίνει απελπισία. Αν οι θυσίες του λαού πάνε χαμένες, επειδή δημιούργησες αυτήν την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα παντού, τότε η ελπίδα σύντομα θα γίνει απελπισία. Τι εννοώ; Εννοώ ότι η ελπίδα θέλει όραμα.
Θα σας πω παραδείγματα, γιατί εμένα δεν μου αρέσει να λέω γενικότητες.
Δημοσιογράφος: Το δικό σας όραμα θέλω να ακούσω. Είμαστε μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και φαντάζομαι ότι ο κόσμος θέλει να ακούσει 1, 2 3, 5 πράγματα που οραματίζεται…
Α. Σαμαράς: Θα σας πω συγκεκριμένα. Εμένα, το πιο σημαντικό για το οποίο δεν μιλήσαμε – ίσως ελλείψει χρόνου – είναι την έννοια της ασφάλειας…
Δημοσιογράφος: Θα το πούμε το θέμα της ασφάλειας. Το αφήνω τελευταίο γιατί είχαμε ένα γεγονός και θέλω αυτό το θέμα να το θίξουμε ξεχωριστά.
Α. Σαμαράς: Πάμε λοιπόν, εκτός από αυτό το αναγκαίο για να υπάρχει ελπίδα σε μία δημοκρατία να λειτουργήσει, έτσι; Θα σας πω το εξής. Παράδειγμα: Σταματήσαμε κάποια στιγμή τις διαδηλώσεις, σταματήσαμε το καμποτάζ, σταματήσαμε το πρόβλημα της Αθήνας. Δένδιας και Κικίλιας την Αθήνα την καθαρίσανε, σε σχέση με αυτό που ήταν, πάρα πολύ. Υπάρχουν ακόμα εστίες και προβλήματα, αναντίρρητα.
Αγκαλιάσαμε τον τουρισμό και οι τουρίστες έγιναν στην Ελλάδα από 17 εκατ. που εγώ παρέλαβα, 16,5, να έχουμε φτάσει μαζί με την κρουαζιέρα 24,5. Αυτό, αν θέλετε, είναι συγκεκριμένη, χειροπιαστή ελπίδα.
Όταν προωθείς στα νέα παιδιά σήμερα την ιδέα των νεοφυών, που λέμε, επιχειρήσεων, δηλαδή τα start –ups, που σας πληροφορώ ότι μπορεί ο νέος σήμερα με τα start –ups να νιώσει την ασφάλεια ότι μπορεί ο ίδιος να κάνει κάτι. Ήδη, σας πληροφορώ ότι υπάρχουν νέα παιδιά, τα οποία έρχονται και τους αγοράζουν ξένοι τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν μόνοι τους. Με μία ιδέα που είχαν. Και αυτό είναι και το start – up.
Δημοσιογράφος: Αυτές είναι καινούργιες τεχνολογίες…
Α. Σαμαράς: Νέες τεχνολογίες και τα λοιπά. Όταν ο επιχειρηματίας δει ότι εσύ τη γραφειοκρατία που μου είχε μέχρι τώρα απέναντί του το κράτος και με θέριζε, εσύ την πολεμάς, του δίνεις το ηλεκτρονικό κράτος, θέλεις να τους μειώσεις τους φόρους, έκανες ό,τι μπορούσες μέσα στην καταιγίδα των ελλειμμάτων και σήμερα του λες τα συγκεκριμένα, αυτό είναι ελπίδα. Όταν του λες, αυτό που είπαμε προηγουμένως, ότι για τις επιχειρήσεις ετοιμάζεις αυτό το φόρο, το 15%, είναι ελπίδα. Όταν λες για τον πολύτεκνο αυτό που είπαμε για τη μάνα, την ισόβια σύνταξη, που πρέπει να τη γυρίσουμε και θα τη γυρίσουμε, αυτό είναι ελπίδα.
Θα σας πω και κάτι ακόμα. Στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία πήραν πίσω μέχρι στιγμής, μόνο το 50% των δικαστικών αποφάσεων. Εγώ τους το λέω σήμερα ανοιχτά για να το μάθουν. Ότι σε δύο χρόνια θα μπορέσουμε να τους επιστραφεί και το υπόλοιπο κομμάτι.
Αυτά δημιουργούν μία ελπίδα, γιατί; Διότι δείχνεις σοβαρότητα και δείχνεις και την αίσθηση της γνώσης και της σιγουριάς.
Όταν εμείς φέραμε, για παράδειγμα άλλο, τον καινούργιο αθλητικό νόμο και είπαμε ότι χρειάζεται μία εξυγίανση γενικότερα, όλα τα αθλήματα στην Ελλάδα, από το ποδόσφαιρο μέχρι το στίβο, αυτό, το οποίο είναι προϊόν μεγάλων διαβουλεύσεων που γίνανε, είναι ελπίδα. Επομένως, οτιδήποτε φέρνει εξυγίανση και οτιδήποτε δημιουργεί σε κάποιον τη δυνατότητα να προσδοκά το καλύτερο, είναι ελπίδα. Και εγώ αυτό που θέλω από τον κόσμο, είναι να πάρει τη σημαία της ελπίδας στις 25 Ιανουαρίου. Της πραγματικής, όχι της ψεύτικης ελπίδας.
Και να το καταλάβει ότι μπορεί από τη δική του ψήφο, επειδή είναι έτσι φτιαγμένο το εκλογικό σύστημα, και με μία ψήφο διαφορά να έχει, το πρώτο κόμμα παίρνει 50 έδρες δώρο, μπόνους, ότι η ελπίδα για την Ευρώπη και τη δημοκρατία, είναι να είναι η δική του η ψήφος που θα δώσει σε αυτόν τον κορμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, το δικαίωμα η Ελλάδα να ελπίζει μέσα στην Ευρώπη.
Δημοσιογράφος: Πόσο πίστη έχετε για αυτό Πρόεδρε;
Α. Σαμαράς: 100%.
Δημοσιογράφος: Μπορείτε να κοιτάξετε τον Έλληνα στα μάτια και να του πείτε ότι αυτά που λέτε τα πιστεύετε 100% και θα τα κάνετε 100%; Έχετε τέτοια, δηλαδή, συνείδηση αυτήν την ώρα όλων αυτών που συμβαίνουν στον τόπο, ούτως ώστε να δώσετε αυτήν την απάντηση στον ελληνικό λαό και να τους πείτε: Ναι, έχω.
Α. Σαμαράς: Την Ελπίδα. Ναι.
Δημοσιογράφος: Με δέσμευση, όμως, όχι την άλλη μέρα άλλα.
Α. Σαμαράς: Μα ασφαλώς, αυτό που σας λέω αναβλύζει από μέσα μου, πώς να το πω; Το εκπέμπω. Είναι το χνώτο που θέλω να δώσω στον καθένα, να το πω στη γλώσσα…
Δημοσιογράφος: Ένα ερώτημα πολύ γρήγορα για την ασφάλεια του πολίτη, επειδή είχαμε και τη σύλληψη ενός τζιχαντιστή, σε σχέση με το Βέλγιο και όλα αυτά που γίνανε. Είπατε νωρίτερα για τους δύο Υπουργούς σας…
Α. Σαμαράς: Καταρχήν να πω ότι είναι δύο που συνελήφθησαν. Δεν ξέρω ακριβώς…
Δημοσιογράφος: Τρέχει ακόμα το ρεπορτάζ.
Α. Σαμαράς: Δεν μπορώ να πω είναι τζιχαντιστής. Περιμένουμε. Υπάρχει μία επαφή και μία διαδικασία.
Δημοσιογράφος: Είναι θωρακισμένη η Χώρα, κ. Πρόεδρε;
Α. Σαμαράς: Ακριβώς επειδή είμαστε θωρακισμένοι….
Δημοσιογράφος: Όχι, δεν λέω για αυτό, γενικά, είναι θωρακισμένη από την τρομοκρατία, από αυτά που συμβαίνουν. Γενικότερα. Πιστεύετε ότι έχετε φτάσει στο επίπεδο να πείτε, να κοιτάξετε τον κόσμο στα μάτια και να πείτε, ναι είμαστε μία ασφαλής χώρα;
Α. Σαμαράς: Έχουμε ένα πανευρωπαϊκό, αυτή τη στιγμή, μήνυμα προς την τρομοκρατία και προς την ανασφάλεια, η οποία έχει οδηγήσει, για παράδειγμα, το Γάλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι και το στρατό κάποια στιγμή να βγάλει στους δρόμους. Τα είδατε. Είχαμε τα γεγονότα στο Παρίσι.
Δημοσιογράφος: Στο οποίο πήγατε ειρήσθω εν παρόδω.
Α. Σαμαράς: Βεβαίως πήγα. Είναι τζιχαντιστές. Είναι όλα αυτά τα οποία λέτε. Όλα αυτά, τι τελικό μήνυμα είχαν; «Δεν φοβάμαι». Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει ασφάλεια τέτοια, το οποίον να λέει «δεν φοβάμαι».
Τα κύματα των παράνομων μεταναστών έκαναν στην Ελλάδα τον κόσμο να φοβάται. Η πολιτική ελέγχου και επαναπατρισμού ακόμα, αυτών των παράνομων, είναι κάτι το οποίο αφαιρεί το φόβο από τον κόσμο.
Όταν ακούει ότι ακόμα και στους Λιμενικούς, όμως, υπάρχει ένα κόμμα, για να μην πω ο ΣΥΡΙΖΑ, που σας ενοχλεί να το αναφέρω…
Δημοσιογράφος: Δεν με ενοχλεί προσωπικά, αλλά εν πάσει περιπτώση δεν μπορώ εγώ να απολογούμαι.
Α. Σαμαράς: Εντάξει, είναι πρωί και δεν πρέπει να δημιουργούμε αναταράξεις. Λέω, υπάρχει ένα κόμμα το οποίο λέει ότι ακόμα και στο Λιμενοφύλακα, στους Λιμενικούς πρέπει να τους αφοπλίσουμε, όπως έχουν πει και για τους αστυνομικούς, αυτό δεν δημιουργεί ασφάλεια. Αντίθετα, δημιουργεί μία αίσθηση πάρα πολύ άσχημη.
Όταν λένε θα καταργήσουν την FRONTEX, που είναι μία διεθνής δύναμη που φυλάσσει τα σύνορά μας και αυτό είναι κάτι.
Δημοσιογράφος: Ο κ. Τσίπρας, όμως, το πήρε πάνω του και λέει ότι εμείς μιλάμε για αφοπλισμό μόνο των ΜΑΤ στις διαδηλώσεις.
Α. Σαμαράς: Εσείς μπορείτε να δείτε κάποιον να έρχεται πάνω στη διαδήλωση οπλισμένος με οποιοδήποτε τρόπο…
Δημοσιογράφος: Εννοεί πιστόλια και τέτοια.
Α. Σαμαράς: Ή να σου ρίχνει και εσύ να μην μπορείς να αντιδράσεις; Αυτά είναι απίστευτα πράγματα.
Δημοσιογράφος: Για εμένα πέρασαν οι εποχές, λόγω ηλικίας, να πάω στις διαδηλώσεις πια. Οπότε δεν το ζω.
Α. Σαμαράς: Επειδή, όμως, εγώ παρακολουθώ. Σας λέω το εξής: Πείτε μου μία Χώρα να συμβαίνει αυτό. Μία.
Δημοσιογράφος: Επικαλούνται την Αγγλία, για παράδειγμα.
Α. Σαμαράς: Ο Άγγλος ο αστυνομικός είναι γεννημένος και μαθημένος ακριβώς σε αυτή τη δουλειά. Και έχει στις ειδικές περιπτώσεις τα όπλα μαζί του.
Εγώ ρωτάω: τον Ξηρό, τον οπλισμένο Ξηρό, ο άοπλος ο αστυνομικός θα μπορέσει να τον αντιμετωπίσει;
Δημοσιογράφος: Ε, φαντάζομαι πως όχι.
Α. Σαμαράς: Ε, εντάξει, αυτά, όμως, είναι αστειότητες. Να σας πω κάτι; Κάπου, σε αυτές τις εκλογές, βλέπουμε και ένα κωμικό κομμάτι. Το οποίο είναι κωμικοτραγικό. Δεν είναι μόνο κωμικό.
Δημοσιογράφος: Να σας ευχηθώ επιτυχία στην προσπάθειά σας που κάνετε, αν και με τις δημοσκοπήσεις μου το φέρατε ισοπαλία. Παρά το γεγονός ότι…
Α. Σαμαράς: Στατιστικό λάθος. Θα με θυμηθείτε.
Δημοσιογράφος: Εντάξει, εσείς το ερμηνεύετε, εσείς μιλάτε στον Ελληνικό λαό. Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που κάνατε και σε εμένα και στον ΣΚΑΪ να μας παραχωρήσετε αυτή τη συνέντευξη.
Α. Σαμαράς: Η τιμή ήταν δικιά μου και ευχαριστώ πάρα πολύ.
Δημοσιογράφος: Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ και εσάς που μας παρακολουθήσατε. Μην ξεχάσετε θα είμαστε την επόμενη Κυριακή μαζί σας, αλλά όχι στις 11, στις 9 το πρωί. Γεια σας.