Κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

 

JEAN CLAUDE JUNCKER: Κυρίες και κύριοι, με μεγάλη χαρά υποδέχομαι για δεύτερη φορά τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Αυτές είναι συναντήσεις για την ανταλλαγή απόψεων. Ούτως ή άλλως, το κάναμε την περασμένη εβδομάδας αλλά τώρα ήρθε η στιγμή για να έχουμε και μια συνάντηση δια ζώσης.
Θα συζητήσουμε με τον Πρωθυπουργό τα διάφορα θέματα, τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα θέλει να έχει ένα βοηθητικό ρόλο, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ένας από τους μείζονες παίκτες εδώ.
Θα πρέπει να πω ότι δεν έχει υπάρξει πολύ μεγάλη πρόοδος, στο πλαίσιο των εξελίξεων, τις τελευταίες εβδομάδες. Προσπαθούμε, όμως, να συμβάλουμε, ούτως ώστε να υπάρξει πρόοδος, σε ό, τι αφορά τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Έχω κάνει και θα κάνω προτάσεις στο φίλο μου τον Αλέξη και μετά θα δούμε τι θα γίνει. Απλά να διευκρινίσω ότι δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί. Ήρθε η ώρα για συνεργασία, για το όραμά μας.
Και βεβαίως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υιοθετεί μια τροχιά ευρωπαϊκή και τις ερχόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχουμε μπροστά μας με επιτυχή τρόπο.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ : Αισθάνομαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Συζητούμε με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, προκειμένου να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο για την εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου η οποία ελήφθη στο Eurogroup.
Είμαι αισιόδοξος, διότι συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας και με ανθρώπους που είναι ευρωπαϊστές. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος ότι υπάρχει πολιτική βούληση, ούτως ώστε να βρεθούν σύντομα λύσεις στα κοινά μας προβλήματα.
Και πιστεύω, βεβαίως, ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, τα πάντα είναι εφικτά.

JEAN CLAUDE JUNCKER – ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ : Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.