Συνέντευξη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην εφημερίδα Έθνος

-Κύριε πρωθυπουργέ επιστρέψατε στην Αθήνα από ένα “πυκνό” πολιτικό διήμερο στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όπου είχατε την ευκαιρία να περιγράψετε τον “Οδικό Χάρτη” της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και να ακούσετε την άποψη θεσμικών εταίρων. Υπάρχει κοινό τόπος συνεννόησης ή είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, με τους Ευρωπαίους;

 Στις συναντήσεις με τον κύριο Γιούνκερ και τον κύριο Σουλτς είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με δύο φίλους της Ελλάδας για τα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την προώθηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής. Βρέθηκαν πράγματι πολλά σημεία συνεννόησης πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε την μελλοντική μας συνεργασία. Δεν σας κρύβω, ωστόσο, ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες στην διαρκή διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους μας όσο ακόμη υπάρχουν αδιάλλακτες φωνές μέσα στην Ευρώπη που δεν κατανοούν ότι πρέπει να δουλέψουμε για να συμβιβάσουμε δύο καταστατικές αρχές της Ευρωπαϊκής παράδοσης. Από τη μια πλευρά την αρχή της συνέχειας των κρατών που επιβάλλει οι υποχρεώσεις να τηρούνται και από την άλλη την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας – τη δημοκρατική αρχή – που επιβάλλει να γίνεται σεβαστή η εκπεφρασμένη βούληση του εκλογικού σώματος. Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι βέβαια στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αυτή.

Που ακριβώς εντοπίζετε τις διαφωνίες ή την έλλειψη κατανόησης;

Δεν πρόκειται για έλλειμμα συνεννόησης αλλά για στρατηγική πολιτική αντίθεση. Το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα επί μια πενταετία απέτυχε παταγωδώς, αφού οδήγησε σε πρωτοφανή ύφεση και δημιούργησε την ανθρωπιστική κρίση, εκτίναξε τα ποσοστά ανεργίας, έβγαλε εκτός τροχιάς το ελληνικό χρέος. Όσο και αν κάποιοι επιμένουν σε αυτήν την αποτυχημένη συνταγή πρέπει να καταλάβουν ότι στις 25 Γενάρη ο ελληνικός λαός απεφάνθη οριστικά. Δρόμος επιστροφής στο μνημόνιο για την Ελλάδα, δεν υπάρχει.

-Αρκετοί κάνουν λόγο (και εσείς προσωπικά δεν το αποφύγατε) για την ανάγκη ενός έντιμου συμβιβασμού. Ποιο είναι το κλειδί που και οι δύο πλευρές οφείλουν να βρουν για να ανοίξουν τα περιθώρια μιας συμφωνίας; Αν όχι, τότε ρήξη; Και τι σημαίνει αυτό για τους , Έλληνες πολίτες;

Όπως σας είπα το κλειδί για να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός είναι  η αναγνώριση ότι η προηγούμενη πολιτική της ακραίας λιτότητας έχει αποτύχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Γνωρίζουμε βέβαια ότι δεν είμαστε σε θέση να πείσουμε για όλες μας τις θέσεις τους εταίρους. Αυτό θα προϋπέθετε εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς δύναμης. Μπορούμε όμως να βρούμε έναν κοινό τόπο πάνω στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε προτείνει στους θεσμούς, τη διοικητική ανασυγκρότηση, την φορολογική μεταρρύθμιση, την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε αυτά υπάρχει συμφωνία ήδη. Από κει και πέρα δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν τη ρήξη για να εξυπηρετηθεί η συνέχιση της λιτότητας και γι’ αυτό το λόγο δημιουργούν εμπόδια στην υλοποίηση της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου. Παίζουν όμως με το μέλλον της Ευρώπης και θέτουν σε κίνδυνο μια προσπάθεια δεκαετιών, την ίδια την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Αυτό αισιοδοξώ ότι δεν θα το επιτρέψουν οι σώφρονες πολιτικές δυνάμεις.

-Πως πολύ απλά, θα πείσετε τους Έλληνες πολίτες ότι μπορείτε να απαντήσετε αποτελεσματικά και να να αντιμετωπίσετε το κλίμα αβεβαιότητας; Διότι επανέρχεται το μαρτύριο της σταγόνας;

Οι Έλληνες πολίτες έδωσαν καθαρή εντολή για διαπραγμάτευση στις 25 Ιανουαρίου. Αυτή την εντολή εκτελούμε και μάλιστα κάθε μέρα που περνάει η στήριξη του κόσμου γίνεται ακόμη πιο μαζική καθώς βλέπουν ότι αυτά που λέγαμε προεκλογικά τα εννοούσαμε. Και βλέπουν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια μια κυβέρνηση βρίσκει το σθένος να διαπραγματευτεί για να τελειώσει η αδιέξοδη πολιτική των Μνημονίων και της λιτότητας. Δεν υπήρχε κανείς που να θεωρεί βέβαια ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα ήταν μια εύκολη υπόθεση και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Αλλά αυτό στο οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι ότι οποιαδήποτε προσκόμματα και εμπόδια και αν βρούμε στην διαπραγματευτική μας προσπάθεια, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην πολιτική της λιτότητας και των Μνημονίων.

-Μάλιστα,  πληθαίνουν τα δημοσιεύματα τα οποία παρουσιάζουν κινδύνους για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Σας είπα ότι ακόμα υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς και στην Ελλάδα, που έχουν υπαρξιακή ταύτιση με τη λιτότητα. Η ίδια τους η πολιτική ύπαρξη μπαίνει σε κίνδυνο αν αμφισβητηθεί η λιτότητα και θα κάνουν τα πάντα για να ανακόψουν την διαπραγματευτική προσπάθεια του ελληνικού λαού. Θα απειλήσουν, θα προβοκάρουν, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πολιτικό και οικονομικό πανικό. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια ο ελληνικός λαός πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και φυσικά να γνωρίζει ότι η κυβέρνησή του αξιολογεί τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών ως πολύ πιο σημαντικές από τις απαιτήσεις κάποιων ακραίων εκπροσώπων των δανειστών. Ούτε γι’ αστείο δεν πρέπει να ακούγονται τέτοια πράγματα.  Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις, όπως ξεκαθάρισε και ο Υπουργός Οικονομικών.

-Έχετε εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που δεν ξεσφίξουν την θηλιά της χρηματοδότησης;

Προφανώς και έχουμε εναλλακτικό σχέδιο. Δε πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα στη μέγγενη κανενός εκβιασμού. Όπως έχω δηλώσει από τη πρώτη στιγμή η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει αλλά και δεν εκβιάζεται. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αστείρευτες δυνατότητες. Το ελληνικό ζήτημα έγινε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει τεράστια γεωπολιτική δυναμική και ταυτόχρονα είναι μέλος της ευρωζώνης, συνεπώς εδώ δεν έχουμε ένα απομονωμένο ζήτημα αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ωστόσο δε πιστεύω ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε εναλλακτικά σχέδια γιατί το ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή εν ανάγκη και στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής.

-Υπάρχει περίπτωση να “παγώσετε” προεκλογικές δεσμεύσεις σας; Καθώς κάθε μέτρο και υπό κατάθεση σχέδιο νόμου περνά και από την αξιολόγηση των “θεσμών”;

Το πρόγραμμα μας παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις και σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε δεσμευτεί. Το πρόγραμμα αυτό έχει ορίζοντα τετραετίας και θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας. Από ‘κει και πέρα ο τρόπος με τον οποίον θα κατανεμηθούν οι παρεμβάσεις μας στο χρόνο εξαρτάται σε κάποιο βαθμό και από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Έχουμε ήδη καταθέσει το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση και  το σχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, έχουμε ανακοινώσει το σχέδιο νόμου για τις 100 δόσεις που θα προσφέρει ανάσα τόσο στους πολίτες όσο και στα ταμεία, και προετοιμάζουμε τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην οποία έχουν συμφωνήσει και οι Τράπεζες. Αυτά για μας είναι αδιαπραγμάτευτα και θα κατατεθούν στη Βουλή άμεσα. Έχουμε ενημερώσει τους θεσμούς, είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις τους, αλλά στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός ψήφισε, εξέλεξε κυβέρνηση να κυβερνά και βουλευτές να νομοθετούν.

-Ζητάνε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον,  “αξιολόγηση” του υπάρχοντος προγράμματος. Είναι μέρος του έντιμου συμβιβασμού ;

Η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν ξεκάθαρη και οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται. Εμείς τη τηρούμε και περιμένουμε να τηρηθεί και από την άλλη πλευρά. Στις 20 Φλεβάρη συμφωνήθηκε ότι η αξιολόγηση θα γίνει στη βάση των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική πλευρά και με κριτήριο αναθεωρημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν είναι ικανοποιημένες με αυτή την συμφωνία, καθώς στην πραγματικότητα ακυρώνει την πέμπτη αξιολόγηση στη βάση των στόχων που έθετε το Μνημόνιο. Θα πρέπει όμως οι δυνάμεις αυτές να συμβιβαστούν με τη νέα πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές και η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε από τη ψήφο του λαού. Αν νομίζουν λοιπόν ότι θα επιμένουν να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αυτά που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, λυπάμαι αλλά θα τους  απογοητεύσουμε.

-Θα ζητήσετε “πολιτική λύση” του προβλήματος θέτοντας το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, όπως στη Σύνοδο Κορυφής;

Αν συνεχιστεί η υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

-Σας κατηγορούν για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και λέγεται ότι έχετε δεχθεί “παραινέσεις” από τους εταίρους για να προχωρήσετε σε άλλες συνεργασίες αν χρειαστεί. Εάν ισχύει τι απαντάτε;  

Σε αρκετούς δεν άρεσε πράγματι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με μια συνεπή αντιμνημονιακή δύναμη. Θα προτιμούσαν να έχουμε συμμαχήσει με δυνάμεις που συμφωνούν με τη μνημονιακή πολιτική και τη στηρίζουν ρητά ή σιωπηρά. Η συνεργασία όμως με τους ΑΝΕΛ επιβάλλεται από τη σαφή θέση μας ότι δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας. Όσο για τις παραινέσεις, ο καθένας θα ήταν προτιμότερο να κοιτάει τα του οίκου του. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία κανενός. Έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 162 βουλευτών και μια ακόμα πιο ισχυρή στήριξη από τη κοινωνία που καταγράφεται σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Για αυτό και δε φοβόμαστε τίποτα και κανέναν.

-Ανησυχείτε γαι την στάση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθουν οι νόμοι προς ψήφιση στην βουλή;

Καθόλου. Οι νόμοι που θα έρθουν στη Βουλή θα υλοποιούν το πρόγραμμα μας στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΚΟ των ΑΝΕΛ στηρίζουν χωρίς υποσημειώσεις τη στρατηγική και την τακτική της κυβέρνησης.

Συνεπώς θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος δεν υπάρχει ;

Να κάνουμε εκλογές γιατί ; Για να κάνουμε το ποσοστό μας ακόμα μεγαλύτερο ; Δεν υπάρχει λόγος. Η πλειοψηφία που έχουμε στη Βουλή είναι πολύ μεγάλη και σταθερή. Να κάνουμε δημοψήφισμα για ποιο λόγο ; Οι εκλογές του Γενάρη είχαν, ούτως ή άλλως, δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Ο λαός αψήφισε τη τρομοκρατία και μας έδωσε ξεκάθαρη λαϊκή εντολή να τελειώνουμε με τα μνημόνια οριστικά και να διαπραγματευτούμε σκληρά μέχρι τέλους. Να ματώσουμε, αν χρειαστεί, για να πάψει ο λαός μας να ματώνει. Δε χρειαζόμαστε, λοιπόν, κανένα δημοψήφισμα για να υλοποιήσουμε την εντολή της 25ης Γενάρη.

Και στα σενάρια συντηρητικών κύκλων στα οποία αναφερθήκατε στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, περί φθοράς ή πτώσης της κυβέρνησης ;

Ξέρετε το πρόβλημα για όσους σχεδιάζουν τη φθορά ή τη πτώση της κυβέρνησης είναι ότι λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο, δηλαδή τον Ελληνικό λαό. Το πρόβλημά τους είναι πως ότι και να κάνουν πάλι μπροστά τους θα μας βρούν. Πραξικοπήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται. Τελείωσαν μαζί με το Παλάτι.

-Σχεδιάζετε να ενημερώσετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη βουλή; Υπάρχει θέμα ακόμη και σύσκεψης πολιτικών αρχηγών;

Θα γίνει εν ευθέτω χρόνω αναλυτική ενημέρωση στη Βουλή για το θέμα της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο να σημείωσω ότι η διαπραγμάτευση για πρώτη φορά γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Και όσοι αρχηγοί ζήτησαν ενημέρωση αμέσως τους την έδωσα. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της μυστικής διπλωματίας πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού.

– Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα τα οποία αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης αντικαθίσταται..

Μην μπερδεύτε τις επιθυμίες των οπαδών της λιτότητας με την πραγματικότητα.