Δήλωση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα μετά την επταμερή συνάντηση

Νομίζω ότι σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες. Όλες οι πλευρές όχι μόνο επαναβεβαίωσαν την διάθεσή τους να εργαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες, αλλά κυρίως επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση στην απόφαση της 20ης του Φλεβάρη, στην απόφαση του Eurogroup.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, τη λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση, δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το mail Χαρδούβελη. Η Ελλάδα θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει.

Ταυτόχρονα υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν ώστε το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, και νομίζω και αυτό έχει τη σημασία του, ο Πρόεδρος Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν ένα σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, κάτι το οποίο όμως, και το ύψος του ποσού δεν θα σας το ανακοινώσω εγώ. Θα το ανακοινώσει ο κ. Γιούνκερ αύριο μετά το τέλος της Συνόδου.

Ξαναβάλαμε στις ράγες την διαδικασία διότι με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί. Και προχωράμε με περισσότερη αισιοδοξία.