Σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου για τα τηλεοπτικά μέσα, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1.«Έχει γίνει φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου, διατηρώντας την εντολή του ελληνικού λαού, να πετύχει μία έντιμη συμφωνία στο ευρωπαϊκό πεδίο. Κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν ότι, προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, έχουμε πάει και πίσω από τις κόκκινες γραμμές της λαϊκής εντολής μας. Θα κάνουμε το παν, προκειμένου να έχουμε μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτή την κυβέρνηση να αλλάξει τα κακώς κείμενα σε αυτόν τον τόπο».

  1. «Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα, για το αν θα επιτευχθεί ή όχι αυτή η συμφωνία. Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης. Όπως πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την χώρα το 1980 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν σας θυμίζω, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε την χώρα στην ΟΝΕ και στην ζώνη του ευρώ το 2000, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τότε τις προϋποθέσεις. Έτσι, πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε».
  2. «Όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προστατέψουν την Δημοκρατία, ως υπέρτατη αξία, στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Αλλιώς, ο αδικημένος και ο πληγωμένος δεν θα είναι η ελληνική κυβέρνηση. Ο αδικημένος και ο πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία και το έγκλημα της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι επιχειρήσουν έγκλημα και δολοφονία της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε».
  3. Είμαι αισιόδοξος  ότι θα έχουμε σύντομα αίσιο τέλος και παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, με την στήριξη του λαού μας, θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας την συμφωνία που θα κλείσει σύντομα στην Ευρώπη, προκειμένου να βγούμε ολοκληρωτικά από την κρίση, που δημιούργησαν κάποιοι που θέλουν ακόμα και σήμερα να συνεχίσουν να πλουτίζουν στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη Βουλή στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στα πλαίσια ερώτησης του Βουλευτή Ν. Νικολόπουλου για τα τηλεοπτικά μέσα,  τόνισε τα εξής:

1.«Εμείς, απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη τούτες τις κρίσιμες ώρες ένα πολύ σημαντικό έργο, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους βάσει του αν έχουμε τις ίδιες απόψεις ή όχι. Το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι. Δεν έχουμε καμία πρόθεση ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης. Απαιτούμε, όμως, από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητα του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».

  1. Ως προς το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο σημείωσε ότι «εμείς δεν θα κρύψουμε τίποτα. Η εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο», συνέχισε, «θα ανοίξει όλες τις πτυχές, αλλά αυτήν την εξεταστική επιτροπή δεν την κάνουμε προκειμένου να στοχοποιήσουμε ανθρώπους. Την κάνουμε προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα σκοτεινά σημεία. Σας διαβεβαιώνω, όπου υπάρχουν ενδείξεις για ευθύνες όχι μόνο πολιτικές, φαντάζομαι ότι η επιτροπή αυτή δεν θα διστάσει να στείλει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής».