Συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με το Προεδρείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL

Αλέξης Τσίπρας: Σας ευχαριστώ πολύ για τις προσπάθειές σας, για την παρουσία σας εδώ στην Ελλάδα σε ιδιαίτερα κρίσιμους καιρούς. Βρισκόμαστε στο τέλος μια πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης, πιστεύω όμως ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να μείνει η Ευρώπη ενωμένη, αυτός είναι ο στόχος μας.

Δεν πιστεύουμε σε μια διαιρεμένη Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που, ενώ πραγματοποιούμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, έχουμε κάνει και πολλές υποχωρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο σταθερή κατάσταση για ολόκληρη την Ευρώπη.

Είμαι πεπεισμένος ότι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βαδίσουν στον δρόμο του ρεαλισμού, πιστεύω τουλάχιστον πως αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε καταθέσει εξαιρετικά ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ανακάμψει, με ένα τρόπο όμως δικαιότερο, καθώς τα τελευταία πέντε διαδοχικά χρόνια ύφεση υπήρξαν καταστροφικά για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας. Πιστεύω λοιπόν πως ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και αυτή είναι η βασική, η αδιαπραγμάτευτη άποψή μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τις προσπάθειές σας να υποστηρίξετε μια βιώσιμη λύση, καθώς η άποψή σας δεν εκφράζει μόνο την αριστερή, αλλά και μια ευρωπαϊκή προσέγγιση. Πιστεύω πως οφείλουμε να σκεφτόμαστε ως Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη.

Gabriele Zimmer (Πρόεδρος GUE/NGL): Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε για να συναντηθείτε μαζί μας, αποτελεί τιμή για την Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο να βρίσκεται στην Αθήνα για τις ημερίδες μελέτης.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στις απόψεις σας, διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που προχωρά η Ευρώπη. Η μάχη που δίνουνε ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι εξίσου σημαντική και για άλλα κράτη και για άλλους λαούς εντός της Ευρώπης. Στα πρωτοσέλιδα των τελευταίων ημερών στη Γερμανία και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη γίνεται λόγος για αντίστροφη μέτρηση, ότι φτάσαμε στο τέλος, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να βρεθεί μια λύση. Ίσως να ισχύει, ίσως να βρισκόμαστε πράγματι σε αντίστροφη μέτρηση, όχι όμως μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, είμαι σίγουρη ότι αυτό θα είναι καταστροφή για ολόκληρη την ΕΕ.

Για μένα και την Ευρωομάδα της Αριστεράς είναι ξεκάθαρο ότι κάτω από τις συνταγές της λιτότητας οι ευρωπαϊκές αξίες αποτυγχάνουν. Είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα, τα κοινωνικά, τα οικολογικά δικαιώματα αν αυτές οι πολιτικές συνεχίσουν να εφαρμόζονται στην Ευρώπη και ως εκ τούτου ο αγώνας που δίνετε δεν είναι μόνο δικός σας, θα πρέπει να κάνουμε και εμείς περισσότερα για να κινητοποιήσουμε τους πολίτες στα δικά μας κράτη.