Συζήτηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον

Σε συζήτηση με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, που διοργάνωσε σήμερα το ομώνυμο Ίδρυμα στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η χώρα μας αποτελεί πόλο γεωπολιτικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας. Συνεπώς, είναι χώρα εύλογου επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας με υψηλό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τώρα είναι η ώρα για παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά, γιατί υπάρχει κυβέρνηση που διασφαλίζει, όχι μόνο τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, αλλά και τη θεσμική και πραγματική υποδομή για  τέτοιες επενδύσεις.

Οι επενδύσεις, συνέχισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την ύφεση και την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή. Και η κοινωνική συνοχή είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα. Ωστόσο, την οριστική είσοδο στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη θα διασφαλίσει, εκτός από τις παραγωγικές επενδύσεις, και η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας, ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ηθική διάσταση στη στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας από τη διεθνή κοινότητα, μια και ο ελληνικός λαός είναι το θύμα μιας άδικης και αναποτελεσματικής πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης, η οποία αφαίρεσε εισόδημα και παραγωγικές δυνατότητες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου με τους δανειστές διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε βάθος τριετίας και, συνεπώς, τερματίζει τη συζήτηση περί «Grexit». Για το λόγο αυτό, ενισχύει την οικονομική σταθερότητα. Παράλληλα, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ανέδειξαν σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα περιορίσει τη δραστηριότητά της στην εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές. Θα αναλάβει, παράλληλα, όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει την Ελλάδα. Για να την αποκόψει από το παρελθόν του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων στις πολιτικές αποφάσεις. Εστίασε στη φορολογική μεταρρύθμιση και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε, είναι συνδεδεμένες με την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα χρειάζεται ένα απλό, σταθερό, διαφανές και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ώστε η οικονομική ολιγαρχία να καταβάλει το μερίδιό της στο λογαριασμό της κρίσης. Ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα θα διευκολύνει το μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχεδιασμό. Ανάλογη θετική επίδραση στην προσέλκυση παραγωγικών – και όχι ευκαιριακών – επενδύσεων θα έχει και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε να γίνει αντιγραφειοκρατική και φιλική προς την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και τους πολίτες.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την προτροπή του Μπιλ Κλίντον για ξένες, παραγωγικές επενδύσεις τώρα στην Ελλάδα, ώστε οι επενδυτές να γίνουν συμμέτοχοι και να επωφεληθούν από την ανάπτυξη.