Κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κ. Σ. Σαρκισιάν

_ABP5665ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενίας στην Ελλάδα αντανακλά το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών. Σχέσεων που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας. Σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν σε πολύ δύσκολες εποχές, δύσκολους καιρούς. Η ιστορία των λαών μας είναι μία παράλληλη ιστορία. Ιστορία δεινών και διώξεων που υπέστησαν και σημαδεύτηκε από τη γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων, αλλά και εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού. Σήμερα η ιστορία μας μας δίνει την αυτοπεποίθηση να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και να διεκδικούμε σχέσεις συνεργασίας και συνανάπτυξης με τους γείτονές μας. Σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που θα εξασφαλίσουν ότι παρόμοιες τραγωδίες δεν θα ξανασυμβούν.

Με τον κύριο Πρόεδρο είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε ανασκόπηση  των διμερών μας σχέσεων και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας. Επικεντρωθήκαμε στον οικονομικό τομέα, όπου εκεί υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα προς τη συνεργασία μας, να ανταποκρίνεται στο υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε δυνατότητες συνεργειών σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Υπογράψαμε, επίσης, συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής, μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, που δίνει νέα ώθηση στα σημαντικά υφιστάμενα προγράμματα στον τομέα αυτό. Υπογραμμίσαμε, παράλληλα, ότι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις μεταξύ μας σχέσεις. Ήδη, υλοποιούνται σημαντικές δράσεις και κοινές δραστηριότητες, κυρίως στον τομέα των υποτροφιών και της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερο τη δυναμική αυτή. Στην κατεύθυνση αυτή ανανεώσαμε σήμερα τη συνεργασία μας υπογράφοντας δύο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού, καθώς και στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Με τον Πρόεδρο Σαρκισιάν συζητήσαμε επίσης τις διεθνείς εξελίξεις και τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό επίπεδο. Ως προς το Συριακό, εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Τονίσαμε την ανάγκη μιας αποτελεσματικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και την ανάγκη εξασφάλισης των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συμφιλίωση στη χώρα. Ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για την αντιμετώπιση του φαινομένου των χωρίς προηγούμενο προσφυγικών ροών από τη Συρία προς την Ευρώπη. Ενημέρωσα τον κύριο Πρόεδρο για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σε καθημερινή βάση. Για την προσπάθειά μας ώστε η υποδοχή αυτή να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ανθρωπιστικούς όρους και βέβαια ενημερώθηκα για τις αντίστοιχες προσπάθειες της Αρμενίας, η οποία, επίσης, έχει δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων από τη Συρία. Συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά μόνο κάποιες συγκεκριμένες χώρες, αφορά -θα έλεγα- το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

Τονίσαμε, επίσης, τη σημασία που έχει η προάσπιση της πολυπολιτισμικότητας και ιδιαίτερα η προστασία θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, προστασία τους από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Οι κοινότητες Αρμενίων και Ελληνορθόδοξων στην ευρύτερη περιοχή μας έχουν μια λαμπρή ιστορική παρουσία, που οφείλουμε να στηρίξουμε ενεργά στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Συζητήσαμε, παράλληλα, για τις εξελίξεις σε όλη την παρευξείνια γειτονιά μας. Τονίσαμε την ανάγκη για ειρήνη στην Ουκρανία επί τη βάσει των συμφωνιών του Μινσκ. Υπογραμμίσαμε δε τη σημασία που έχει η εμπέδωση συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή του Καυκάσου. Επεσήμανα, επίσης, τη σημασία εξεύρεσης λύσης στη διένεξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο πλαίσιο της «Ομάδας Μινσκ» του ΟΑΣΕ.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Σαρκισιάν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου υπογραμμίσαμε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης δίκαιης και βιώσιμης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μιας λύσης που θα επιτρέψει στο σύνολο του κυπριακού λαού να συμβιώσει με αίσθημα ασφάλειας χωρίς την κατοχή ξένων στρατευμάτων στο Νησί, χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων.

Τέλος, αναφερθήκαμε στη συνεργασία των χωρών μας στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και ιδιαίτερα του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Με την ευκαιρία αυτή εξέφρασα τη στήριξή μας στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στην Αρμενία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον οικονομικό τομέα καθώς και στον τομέα της κινητικότητας των πολιτών.

Θέλω λοιπόν να καλωσορίσω και πάλι τον Πρόεδρο της Αρμενίας και να του εκφράσω την πεποίθηση ότι η σημερινή μας συνάντηση, η επίσκεψή του στην Αθήνα, οι συμφωνίες που υπογράψαμε, οι δρόμοι που ανοίξαμε για την εμβάθυνση των σχέσεών μας θα είναι δρόμοι ουσιαστικοί, δρόμοι σύσφιγξης της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο χώρες, οι λαοί των οποίων διατηρούν δεσμούς φιλίας, αδελφοσύνης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εδώ και αιώνες. Και σ’ αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα, θέλω να πιστεύω, κάνοντας αυτή τη σχέση όχι μόνο μια σχέση με παρελθόν, αλλά και μια σχέση με μέλλον, μια σχέση ουσιαστική για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις επί τη βάσει των κοινών μας αρχών, των κοινών μας αξιών.

                               

SERZH SARGSYAN: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ! Καταρχήν, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προσωπικά προς εσάς και προς τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο και βεβαίως στον αδελφό ελληνικό λαό για την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα εισπράττω αυτά τα πολύ θερμά αισθήματα. Αναμφίβολα, στη βάση αυτών των αισθημάτων βρίσκεται η φιλία των δύο λαών μας, δοκιμασμένη μέσα στους αιώνες, που σήμερα παίρνει τη μορφή της διακρατικής συνεργασίας.

Κυρίες και κύριοι, πρέπει να επισημάνω ότι με ικανοποίηση διαπιστώσαμε και είχαμε πολύ ανοικτές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τους συναδέλφους, τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Εξετάσαμε ολόκληρη την ατζέντα των ελληνο-αρμενικών σχέσεων και τις προοπτικές της συνεργασίας. Με χαρά σημειώσαμε ότι οι προσεγγίσεις μας, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο ή σε σχέση με τα ζητήματα αυτά, σε μέγιστο βαθμό συμπίπτουν. Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να καταβάλλουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια τόσο δε διμερές επίπεδο όσο και σε πολυμερές για να προσδώσουμε στη συνεργασία μας νέα ποιότητα και δυναμική. Υπογράψαμε συμφωνίες που αφορούν στην υγεία, στην ιατρική, στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην έρευνα, οι οποίες και θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ μας. Συμφωνήσαμε ότι στο πλαίσιο των επαφών μας ο πιο αδύναμος κρίκος είναι οι εμποροοικονομικές σχέσεις κάτι το οποίο βεβαίως εξαρτάται και από αντικειμενικούς παράγοντες. Είπα, λοιπόν, στον κ. Τσίπρα ότι εμείς με μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τρεχόντων ζητημάτων. Είμαστε βέβαιοι ότι η χώρα σας θα επιτύχει να υπερπηδήσει όλες τις δυσκολίες. Η Αρμενία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα και την ευημερία της Ελλάδος.

Με ικανοποίηση επίσης, σημειώσαμε ότι ο στρατιωτικός τομέας έχει μετατραπεί σε έναν παραδοσιακό τομέα συνεργασίας μεταξύ μας και σήμερα εμείς συνεχίζουμε αυτή τη συνεργασία. Με την ευκαιρία αυτή, εξέφρασα τις ευχαριστίες μου προς την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι επί σειρά ετών έχει προσφέρει τη βοήθεια για την εκπαίδευση των στρατιωτικών μας. Τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 200 Αρμένιοι αξιωματικοί και οπλίτες εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα. Τούτο αποτελεί τη βάση ώστε στο μέλλον να σημειωθούν νέες επιτυχίες και στον τομέα αυτό. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ασφάλεια των δύο λαών μας είναι αλληλένδετη. Βεβαίως η συνεργασία με την Ελλάδα έχει άμεση σχέση και με τις σχέσεις Αρμενίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η Ε.Ε. αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους για την Αρμενία τόσο ως προς τις μεταρρυθμίσεις που εμείς εφαρμόζουμε όσο και ως προς τις εμπορικές σχέσεις. Σας ευχαριστούμε, λοιπόν, για τη βοήθεια και την αρωγή που μας προσφέρετε. Ιδιαιτέρως δίνουμε σημασία στην ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την ισορροπημένη προσέγγιση στο ζήτημα από πλευράς Ελλάδος και τη στήριξη της πρωτοβουλίας της Ομάδας του Μίνσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Βεβαίως, στη διατήρηση και συνέχιση της ελληνο-αρμενικής φιλίας έχει ιδιαίτερη  θέση η ελληνο-αρμενική κοινότητα. Ποτέ δε θα ξεχάσουμε ότι, μετά τη γενοκτονία οι Αρμένιοι βρήκαν εδώ μια νέα πατρίδα και μπόρεσαν να δημιουργήσουν και να ζήσουν υπό νέες συνθήκες. Επίσης, εκτιμώ ιδιαιτέρως την βασιζόμενη σε αρχές θέση της Ελλάδος για την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας αλλά και την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας. Η Ελλάδα ψή