Προσφώνηση του Πρωθυπουργού και αντιφώνηση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι-μουν, κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου

_ABP3487ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ, να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Έρχεστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την προάσπιση του διεθνούς δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης αι της σταθερότητας.

Τόσο στην κρίση της Συρίας που έχει δημιουργήσει αυτές τις τεράστιες ροές, όσο στα άλλα τα μέτωπα, όπως η κρίση στη Λιβύη, αλλά και τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος που είναι σε μια πολύ σημαντική περίοδο.

Όπως γνωρίζετε, το κυπριακό πρόβλημα είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής του βόρειου μέρους της Κύπρου. Είναι ένα πρόβλημα με χρονική διάρκεια λίγο μεγαλύτερη από τα χρόνια της ηλικίας μου. Είναι καιρός να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό, αναζητώντας μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Πιστεύω ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι σημαντικός σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι η χώρα μου πέρασε τον τελευταίο χρόνο, εκτός της οικονομικής κρίσης που περνάει τα τελευταία 6 χρόνια, και μια απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των προσφυγικών ροών. Και προσωπικά εγώ, η κυβέρνηση, η Πολιτεία, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού, είμαστε περήφανοι που οι Έλληνες πολίτες αντιμετώπισαν με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τους συνανθρώπους μας που κατά χιλιάδες ερχόντουσαν από τα νερά του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά.

Και ευτυχώς χάρη στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μια δύσκολη συμφωνία – δίνουμε μάχη για να διατηρηθεί – έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τι ροές και άρα τις εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις καθημερινά για θανάτους ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου

Ελπίζω ότι και με τις δικές σας προσπάθειες θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτή τη συμφωνία, προστατεύοντας βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κυρίως αποτρέποντας την κυριαρχία των διακινητών και σταματώντας αυτή την μακάβρια ιστορία των θανάτων αθώων ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου.

ΜΠΑΝ ΚΙ-ΜΟΥΝ: Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ για δεύτερη φορά σε αυτή τη χώρα. Αυτή τη φορά είμαι εδώ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλη την προσπάθεια της Ελλάδας, για την προσπάθεια που έδειξε ο ελληνικός λαός, για τη γενναιοδωρία του και για το ότι κατόρθωσε να σταθεί αρωγός σε πολλούς ανθρώπους, καθώς, επίσης, έδειξε την υποστήριξή του. Γνωρίζω ότι αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, μια εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση αυτό που έκανε ο ελληνικός λαός.

Είμαι εδώ για να συζητήσουμε πιο στενά πως μπορούμε να εργαστούμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο, έτσι ώστε να έχουμε ακόμη καλύτερες προσπάθειες. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετώπισαν προβλήματα το περασμένο έτος και ακόμη ένα σημαντικός αριθμός φέτος. Άρα, νομίζω πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, λαμβανομένης υπόψη και τη συγκυρία στην Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, επιτρέψτε μου να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για τη δική σας ηγετική στάση, για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και για την πολιτική προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Νομίζω ότι μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ελπίζω ότι η χώρα σας θα μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα που τόσο επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό. Η Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό κράτος, ένας πολύ σημαντικός εταίρος του ΟΗΕ. Ως ιδρυτικό μέλος έχετε συμβάλει σε πολλά στοιχεία, όπως επίσης και στη διεθνή ειρήνη, αλλά  και στην ανάπτυξη εν γένει. Εκτιμούμε τη συνεισφορά σας προς την περιφερειακή ασφάλεια και επίσης πιστεύουμε ότι η βοήθειά σας σε διάφορες ομάδες εργασίας ήταν εξαιρετικά σπουδαία. Εμείς βασιζόμαστε στη δική σας δέσμευση και βοήθεια.

Επί του παρόντος έχουμε προκλήσεις στη Συρία και βλέπουμε τη συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα αυτή. Οφείλουμε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τη συνέχιση τέτοιων καταστάσεων και πως θα φέρουμε μια πολιτική λύση στην κρίση της Συρίας.

Επιπλέον, θα πρέπει να δούμε το ειρηνευτικό στη Μέση Ανατολή. Όλες αυτές οι συνεχιζόμενες διαμάχες παρέχουν ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών στοιχείων. Εμείς ζούμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να πω ότι επαγρυπνούμε και εκφράζουμε τη δέσμευσή μας, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης φυσικά και επιπλέον νομίζω ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί, παράλληλα. Ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι κρίσεις ταυτόχρονα εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης .Και επιπλέον βασιζόμαστε στη συνεχιζόμενη υποστήριξή σας.  Ο ηγετικός ρόλος είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο περιφερειακά όσο και διεθνώς και επίσης και για τη δική σας χώρα, για την Ελλάδα. Γι’ αυτό λοιπόν θα ήθελα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας.

Ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρωθυπουργέ!