Κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζ.Κ. Γιούνκερ

_ABP4073ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλωσορίζω έναν προσωπικό φίλο, αλλά κυρίως έναν φίλο της Ελλάδας. Γιατί ο Ζαν Κλοντ έχει αποδείξει, σε πολύ οριακές και δύσκολες, θα έλεγα, στιγμές, την στενή σχέση που τον συνδέει με τη χώρα μας, αλλά και την πίστη του στην ευρωπαϊκή ιδέα. Και είμαι βέβαιος ότι όταν χρειάζεται θα είναι πάντα παρών.

Στη συνάντησή μας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα τρέχοντα και φλέγοντα θέματα που αφορούν, τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη.

Πρώτα απ΄ όλα, την πορεία υλοποίησης του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Η Ελλάδα, πιστεύω ότι είναι πια μια κοινή διαπίστωση, έχει γυρίσει πλέον σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, τόσο της Κομισιόν, όσο και του ΟΟΣΑ, θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Και αυτό θα συμβεί μετά από μια μακρά και παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Η ανεργία, που, ίσως είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα, που βρίσκεται σε πραγματικά απαράδεκτα επίπεδα για μια ευρωπαϊκή χώρα, έχει αρχίσει αργά, αλλά σταθερά, να αποκλιμακώνεται, ενώ τα δημόσια οικονομικά –για πρώτη φορά μετά από μια εξαετία – όχι μόνο επιτυγχάνουν τους στόχους του προγράμματος, αλλά βρίσκονται σε πορεία υπεραπόδοσης. Και πιστεύω ότι αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και στο εξής.

Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε ήδη εκπληρώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών μας, των δεσμεύσεων που αναλάβαμε έναντι των εταίρων μας. Και είμαι βέβαιος ότι οι εταίροι μας, από την πλευρά τους, θα πράξουν το ίδιο – και πράττουν το ίδιο – απέναντι στην Ελλάδα.

Πρέπει, το επόμενο διάστημα, να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας. Και κυρίως να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να οριστούν λεπτομέρειες για την μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

Μπροστά μας έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, όπου συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά, γιατί γνωρίζω την πεποίθηση, την άποψη του Ζαν Κλοντ, για την  ανάγκη να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και να θυμίσω ότι αυτή ήταν και μια κοινή δήλωσή μας που είχαμε κάνει σε δύσκολες στιγμές, πέρυσι, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Βεβαίως, γνωρίζετε ότι ακούγονται διάφορες απόψεις. Ακούγονται απόψεις από την πλευρά των πιστωτών, που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο -εργασιακό και κοινωνικό. Κοινή μας πεποίθηση, όμως, είναι ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο σύγχρονο και ασφαλές, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για το περιβάλλον. Σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιούμε εξάλλου, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, και το πακέτο Γιούνκερ, έχοντας υποβάλει προς δανειοδότηση τα πρώτα 42 επενδυτικά έργα συνολικού ύψους 5,4 δις ευρώ. Και ελπίζουμε ότι οι εγκρίσεις για τις χώρες σε κρίση θα είναι γρηγορότερες  και κατά προτεραιότητα, ώστε αυτές οι επενδύσεις να δώσουν άμεση ώθηση στην ανάκαμψη των οικονομιών μας και στην πολυπόθητη επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Νομίζω ότι όλοι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική προς τον παραγωγικό επενδυτή και ότι η κυβέρνησή μας υλοποιεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις από τις οποίες θα προκύψει η πραγματική ανάπτυξη.

Προχωράμε:

  • – Στον περιορισμό της γραφειοκρατίας,
  • – στην ουσιαστική ενίσχυση της διαφάνειας και την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής,
  • – στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας,
  • – στην οργάνωση και τόνωση της επιστημονικής έρευνας,
  • – στη συνεχή και υψηλού επιπέδου κατάρτιση των εργαζομένων,
  • – στη βελτίωση των υποδομών,
  • – στη δημιουργία ενός απλού, ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος.

Αυτό, νομίζω, είναι το μεγάλο έργο που έχουμε αναλάβει, αυτές είναι οι προϋποθέσεις της ανταγωνιστικότητας και της δόμησης ενός πραγματικά σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Και βεβαίως σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων.

Συζητήσαμε, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Είναι γνωστό ότι ψηφίζουμε και οι δύο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., αν και δεν θα είμαστε εμείς που θα ψηφίσουμε, θα ψηφίσει ο βρετανικός λαός. Και ελπίζουμε, το αποτέλεσμα να είναι θετικό και για την Βρετανία και για την Ευρώπη. Ανεξάρτητα, όμως, από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ε.Ε.. Διότι, θέλω να θυμίσω ότι, πέρυσι, τέτοιον καιρό, κάποιοι έκαναν σχέδια για Grexit. Και σήμερα που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αποχώρησης μιας χώρας από την Ένωση, φαίνεται πόσο κοντόφθαλμα –επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό- πόσο ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια για όλη την Ευρώπη, για τους λαούς μας. Ευτυχώς, όμως, απέτυχαν. Τώρα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη που βρίσκεται σε μια πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της. Δεν είναι ο στόχος μας να σώζουμε στο παρά πέντε αρνητικές καταστάσεις. Στόχος μας πρέπει να είναι να μπορούμε να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή μας προοπτική είναι και αναγκαία και ελπιδοφόρα. Γι’ αυτό οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε να μετατρέψουμε το ερώτημα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» σε μια καταφατική απάντηση «καλύτερη Ευρώπη». Χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη και πρέπει να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτό.

Με τον Πρόεδρο Γιούνκερ συζητήσαμε, επίσης, για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Μιλήσαμε για τον καθημερινό αγώνα που έδωσαν -παρά τις οικονομικές δυσκολίες-  ο ελληνικός λαός, οι τοπικές κοινωνίες, Έλληνες και ξένοι εθελοντές, οι ελληνικές υπηρεσίες. Και πράγματι, μπορώ να πω ότι υπήρξε η δυνατότητα για μια αξιοπρεπή υποδοχή και φιλοξενία για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, που από τις αρχές του 2015 πέρασαν από την Ελλάδα. Για τη διάσωση 170.000 ανθρώπων στη θάλασσα, στο Αιγαίο. Για τον αγώνα που δίνουν, για τη στήριξη περισσότερων από 60.000 προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, οι Αρχές, οι τοπικές κοινωνίες, οι εθελοντές.

Συζητήσαμε, επίσης, για την ειρηνική εκκένωση της Ειδομένης, όταν αντίστοιχοι καταυλισμοί διατηρούνται για χρόνια σε άλλες χώρες και διαλύονται με βία.

Μιλήσαμε για τις πάνω από 50.000 θέσεις φιλοξενίας που έχουμε ήδη δημιουργήσει στην ενδοχώρα. Για μας είναι σαφές ότι ούτε αυτή η κρίση, ούτε η οικονομική κρίση μπορούν να λυθούν με τα εργαλεία του εθνικισμού. Οι πολιτικές της ξενοφοβίας, των φραχτών, των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα, είναι έξω από τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και βρίσκονται έξω από τα εργαλεία με τα οποία εμείς αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση.

Η Ελλάδα παλεύει το τελευταίο διάστημα για να αναδείξει ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης και για να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο. Και πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταφέρει πολλά. Στο πνεύμα αυτό, ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία στο προσφυγικό, στο πλαίσιο αυτό και με τη σημαντική στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών οι ροές σήμερα έχουν μειωθεί σημαντικά. Και το κυριότερο: έχουν εκμηδενιστεί -και αυτό είναι το πολύ – πολύ σημαντικό- οι θάνατοι αθώων ανθρώπων στο Αιγαίο, ανθρώπων που ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα, αντικείμενο εκμετάλλευσης των δικτύων των διακινητών.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, ώστε αυτή η νόμιμη οδός, μέσα από το relocation και το resettlement (την επανεγκατάσταση και τη μετεγκατάσταση) να γίνει μια μεγάλη λεωφόρος. Και στόχος μας είναι αυτός. Ο στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε αυτή την παράτυπη οδό από μία μόνιμη οδό.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργή καθημερινή στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Τέλος, με τον Πρόεδρο Γιούνκερ είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και το κυπριακό ζήτημα. Τονίσαμε ότι στηρίζουμε σταθερά τις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου –γιατί αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε- ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει ότι θα είναι μια λύση που θα εμπεδώνει το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης σε όλον τον κυπριακό λαό, σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς αυτόν τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων. Μια λύση που θα δίνει νέα προοπτική σε όλη την Ευρώπη και θα ενισχύει το ρόλο και την ακτινοβολία της Ε.Ε. στην ανατολική Μεσόγειο. Και ίσως αυτή να είναι μπροστά μας μια από τις σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις θέλω για άλλη μια φορά να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Γιούνκερ και να εκφράσω τη βεβαιότητα, ότι η σχέση που έχουμε είναι μια σχέση ειλικρίνειας και φιλίας, είναι μια σχέση σταθερή με προοπτική, ακριβώς διότι σφυρηλατήθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές.

Είναι εύκολο να λέει κανείς μεγάλα και ωραία λόγια για φιλία και συνεργασία, αλλά αυτές οι σχέσεις, όταν δοκιμάζονται στα δύσκολα και αντέχουν, τότε μπορούν να είναι σταθερές και να έχουν προοπτική. Και, νομίζω, ότι η σχέση του Προέδρου Γιούνκερ με την Ελλάδα είναι μια τέτοια σχέση, που δοκιμάστηκε στα δύσκολα, άντεξε και γι’ αυτό πιστεύω ότι θα είναι ακόμη πιο εποικοδομητική στο εγγύς μέλλον.

 

ΖΑΝ-ΚΛΩΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Κύριε Πρόεδρε,  κυρίες και κύριοι, πρέπει να είμαι εξαιρετικά σύντομος γιατί δεν έχουμε χρόνο. Έπρεπε, ήδη,  εδώ και αρκετή ώρα, να είμαι στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, επομένως πρέπει να είμαι σύντομος.

Κυρίες και κύριοι, πάντοτε είναι εξαιρετική χαρά για μένα να βρίσκομαι στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Είναι μια χώρα την οποία αγαπώ πολύ, όχι μόνο γιατί οι Έλληνες είναι ένας σπουδαίος λαός, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους,  αλλά και διότι έχω πάντοτε την ευκαιρία να συζητώ, όπως και έκανα σήμερα, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συζητήσαμε όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Και θέλω να χαιρετίσω την αποφασιστικότητα, το κουράγιο, το θάρρος του ελληνικού λαού και κυρίως των πιο ευπαθών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες διότι αυτό αναδεικνύει  την πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό όραμα.

Έρχομαι, λοιπόν, για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας, αυτό τουλάχιστον πιστεύω. Η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί πλέον να μπει στο σωστό δρόμο. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδας. Εγώ, προσωπικά, είμαι φίλος της Ελλάδας. Και ξέρετε, οι φίλοι έχουν το προνόμιο, πολύ συχνά, να λένε πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν το μπορούν.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ολοκληρώσαμε και επιλύσαμε μια πολύ σημαντική διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και ορισμένων χωρών – μελών της ζώνης του ευρώ. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός -και εγώ συμφωνώ-, θεωρώ ανόητη την επιθυμία αυτή που είχαν ορισμένοι πέρυσι, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα. Η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, γι΄αυτό, ποτέ δεν ήμουν σύμφωνος με όσους θεωρούσαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από το ευρώ.

Σήμερα, πλέον, έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι πλήρως  αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ και το πρόγραμμα σταθεροποίησης σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Είναι  ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και κυρίως του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω, είναι ότι οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα, αλλά και σύσσωμος ο ελληνικός λαός, να έχουν την ιδιοκτησία του ελληνικού προγράμματος. Διότι οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα και οι οποίες είναι πράγματι δύσκολο να καταβληθούν, δεν είναι προσπάθειες οι οποίες είναι προϊόν προσταγών και επιταγών από τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα οφείλει να κάνει προσπάθειες, όχι για να καταβάλει ούτως ειπείν κάποιο τίμημα προς τις Βρυξέλλες, αλλά προς όφελος και για χάρη των μελλοντικών γενεών.

Και γι΄ αυτό,  χαίρομαι ιδιαιτέρως,  γιατί ο Πρωθυπουργός έκανε πέρυσι δεκτή την προσφορά μου προς την Ελλάδα. Μιλούμε για 35 δις ευρώ  από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο και από το FEOGA. Είναι χρήματα τα οποία μπορούν να προωθηθούν προς την πραγματική οικονομία. Είναι τα 35 δις του σχεδίου Γιούνκερ. Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα κονδύλια. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο κ. Πρωθυπουργός τηρεί τις δεσμεύσεις του και τις έχει αναλάβει σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Επενδύσεων, που φέρει το όνομά μου. Μπορούν να γίνουν περισσότερα στην Ελλάδα και, εμείς, από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Έχουμε αποφασίσει και έχουμε εγκρίνει δύο σημαντικά επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα.

Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον αγροτοδιατροφικό τομέα και η οποία θα δανειοδοτηθεί για να επενδύσει στην έρευνα και ανάπτυξη και θα έχει εγγύηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Και με αυτό τον τρόπο, όπως καταλαβαίνετε, θα υπάρξουν δυνατότητες, έτσι ώστε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν. Και άλλα σχέδια βρίσκονται υπό εξέταση, και θα πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο δίνουμε τις εγκρίσεις στα επενδυτικά αυτά σχέδια.

Βεβαίως, μιλήσαμε για την προσφυγική κρίση και τονίζουμε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος και κυρίως οι Έλληνες πολίτες, για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, τους δυστυχείς ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την απόλυτη ένδεια.

Θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας η οποία είναι πολύ πιο εκτεθειμένη σε αυτά τα προβλήματα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ. Η αλληλεγγύη συμβαδίζει με την ευθύνη και την υπευθυνότητα. Διακόσια εξήντα δυο  εκατομμύρια ευρώ έχει λάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πέραν των 500 εκατομμυρίων που προβλέπονται στην περίοδο 2014-2020. Και το σημαντικό είναι ότι όλοι καταβάλλουμε προσπάθειες, έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία. Θα ήθελα, τα κράτη – μέλη να επιταχύνουν το ρυθμό τους, όσον αφορά το relocation από την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, 1700 άνθρωποι έχουν μπει σε αυτό το πρόγραμμα. Θα ήθελα να προχωρήσουμε με πιο ταχείς ρυθμούς και να φθάσουμε γρήγορα στους 6 χιλιάδες.

Με δύο λόγια, αυτές είναι οι βασικές παρατηρήσεις, τα βασικά σχόλια που έχω να κάνω προσθέτοντας ότι είμαι σύμφωνος με τον Αλέξη για τα θέματα που ανέφερα.

Σας ευχαριστώ.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας,  της χώρας μας.  Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή ξεκινάει σε λίγο καιρό και η δεύτερη αξιολόγηση, τι στάση θα κρατήσει η Κομισιόν απέναντι στα σενάρια ή τις προτάσεις κάποιων εκ των δανειστών για τα εργασιακά και αναφέρομαι σε πληροφορίες που αναφέρονται στις ομαδικές απολύσεις, στο lockout και όλα αυτά και αν θα στηρίξετε την ελληνική κυβέρνηση στο να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΖΑΝ-ΚΛΩΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Δεν θα ήθελα να μπω στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, ως προς αυτά τα οποία αναφέρετε, είναι ευρεία η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ. Εγώ θέλω, ο κοινωνικός διάλογος και ο εργασιακός διάλογος να μπορέσει να λάβει χώρα και να συμβάλει στην Ελλάδα και αλλού. Άλλωστε, οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ελληνική πραγματικότητα. Και θα πρέπει η εργασιακή νομοθεσία να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των καλών πρακτικών που υπάρχουν αλλού. Εγώ, δεν είμαι φίλος των συλλογικών απολύσεων και πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαμορφώσει μια πρόταση με την οποία θα μπορέσω να είμαι σύμφωνος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας ρωτήσω σε ό,τι αφορά την Ελλάδα: Είπατε ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Αν σκέφτεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει σελίδα και να διαχειριστεί καλύτερα ζητήματα, όπως η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, η ανεργία και όλες αυτές οι αντιδράσεις που υπάρχουν από την κοινωνία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύριε Πρωθυπουργέ, θα αναλάβετε πρωτοβουλίες μέσα από μια διαδικασία με ευρύτερα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση;

ΖΑΝ-ΚΛΩΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Νομίζω ότι δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας το γεγονός ότι με την άφιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας προΐσταμαι, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πυροδοτήσει, έχει δώσει νέα πνοή στο επενδυτικό σχέδιο. Διότι θέλουμε οι ευρωπαϊκοί λαοί να καταλάβουν και να συνειδητοποιήσουν ότι εάν η λιτότητα είναι αποκλειστική επιλογή, τότε δεν θα οδηγεί πουθενά. Θα πρέπει να επαναφέρουμε την ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση. Το σχέδιο Γιούνκερ έχει κινητοποιήσει 100 δις ευρώ μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του 2018 να είμαστε σε θέση να έχουμε κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 315 δις ευρώ.

Επίσης, δεν θα έχει διαφύγει της απολύτου προσοχής σας ότι με τη δική μου παρότρυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισαγάγει στοιχεία ευελιξίας στην ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αντί για την τυφλή, κοντόφθαλμη εφαρμογή του, πάντοτε βεβαίως παραμένοντας αυστηρή για την τήρηση των κανόνων. Ωστόσο, θα πρέπει η τήρηση των κανόνων να γίνεται αντικείμενο πολύ πιο ευρείας ερμηνείας.

Έχουμε ευρεία διαβούλευση για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, μια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Και έχουμε και τη νέα ευρωπαϊκή Οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζόμενους, όπως γνωρίζετε. Έχουν αλλάξει τα πράγματα και σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να αναφέρω κάτι που ήδη είναι γνωστό.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολύ σύντομα θα απαντήσω. Όπως είπα πιο πριν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς και εθνικιστικών-λαϊκιστικών δυνάμεων με πρόσφατο παράδειγμα τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, η ανάδειξη, στις δημοσκοπήσεις, στις τοπικές-περιφερειακές εκλογές στην ίδια τη Γερμανία ενός κόμματος, που επιδιώκει την έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, ως ρυθμιστή του πολιτικού συστήματος στη Γερμανία, όλα αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν -για να χρησιμοποιήσω μια ελληνική παροιμία- ότι «δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε». Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας.

Πριν από δύο χρόνια και κάτι μήνες, στην προεκλογική περίοδο πριν από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, ήμουν εγώ, από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υποψήφιος για το αξίωμα, το οποίο κατέλαβε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και είχαμε την ευκαιρία όλα αυτά να τα συζητήσουμε τότε.

Εγώ μιλούσα τότε για την ανάγκη ενός new deal. Και νομίζω ότι όλο το επόμενο διάστημα, ο Ζαν Κλοντ, ως Πρόεδρος, κατάφερε ένα πολύ σημαντικό πράγμα: Να μην είναι πρόεδρος ενός κόμματος, αλλά να είναι ανοιχτός στις προτάσεις και τις ιδέες όλων των πολιτικών ρευμάτων, τουλάχιστον όλων όσοι έχουν μια προσήλωση σε αυτό που ονομάζουμε «ευρωπαϊκή ιδέα».

Πιστεύω, λοιπόν, βαθιά ότι τώρα πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος διάλογος, ουσιαστικός διάλογος για την αναγκαία αλλαγή πορείας. Η ακραία λιτότητα και η αντιμετώπιση της Ευρώπης από ορισμένα κράτη-μέλη à la carte,  δεν βοηθά στο να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα πείθουμε τους πολίτες ότι η ενότητα της Ευρώπης είναι αναγκαία. Και η αλληλεγγύη είναι μία από τις αρχές εκείνες, τις οποίες πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.