Ομιλία του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ)

 

 

 

 

_DAB0195Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

αναλάβαμε, περίπου πριν από ενάμισι χρόνο, τη διακυβέρνηση μιας χρεοκοπημένης χώρας, συνάμα, όμως, μιας χώρας κοινωνικά λεηλατημένης. Και, το χειρότερο, με ασφυκτικές δεσμεύσεις απέναντι στους πιστωτές της, που δεν αφήνουν δημοσιονομικά περιθώρια για αναγκαίες δαπάνες, για την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους.

Το παλιό πολιτικό κατεστημένο, οι δυνάμεις, που για χρόνια κυβέρνησαν το τόπο, αφού σπατάλησαν σε Ολυμπιάδες, χρηματιστηριακές φούσκες, εξοπλιστικές μίζες και σκάνδαλα φοροδιαφυγής τα οφέλη της εποχής της ανάπτυξης, άφησαν μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη, στη δίνη μιας πρωτοφανούς  κρίσης. Το ποσοστό της ανεργίας διπλασιάστηκε στο διάστημα 2010-2014 από 12,7% στο 26,5%. Το έτος 2015, όταν αναλάβαμε, περισσότεροι από ένας στους τρεις πολίτες της χώρας διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή ήταν η εικόνα, αυτή ήταν η κοινωνική πραγματικότητα, αυτή ήταν η χώρα που παραλάβαμε.

Και, παρά το ότι οι άνεργοι και οι φτωχοί αυξήθηκαν ραγδαία εξαιτίας των μνημονίων, οι κοινωνικές δαπάνες όλη αυτή την περίοδο μειώθηκαν ραγδαία, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε. που αύξησαν τις κοινωνικές τους δαπάνες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, παρά το γεγονός ότι βρισκόντουσαν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Γιατί, λοιπόν, έγινε αυτό στην Ελλάδα; Γιατί η Ελλάδα αποτέλεσε δυστυχώς το  νεοφιλελεύθερο πειραματόζωο της Ευρώπης. Και, γιατί το παλιό πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε τη χώρα, υπήρξε πολύ πρόθυμο να αποδεχθεί το πείραμα της κοινωνικής λεηλασίας, αρκεί να συνέχιζε τη διακυβέρνηση, να συνέχιζε την αθώωση της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής και της νομής της εξουσίας.

Από την ημέρα που αναλάβαμε, παρά τα άδεια ταμεία και την πιστωτική ασφυξία που αντιμετωπίσαμε, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο, που κάποιοι είχαν ενορχηστρώσει το σχέδιο της παρένθεσης, επιλέξαμε, παρ’ όλα ταύτα, να κινηθούμε στον αντίποδα των επιλογών που έκαναν οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. Πολλές φορές με πενιχρούς πόρους, ξύνοντας κυριολεκτικά το πάτο του βαρελιού.

Επιλέξαμε, όμως, να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό, παρά τον αναγκαστικό συμβιβασμό μας σε μια πολιτική ήπιας προσαρμογής. Επιλέξαμε να αναδιανείμουμε πόρους, δίνοντας επιπλέον 823 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου να καλύψουμε δαπάνες για τη καταπολέμηση της ανεργίας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την ενίσχυση του ΕΣΥ των δημόσιων νοσοκομείων. Προκειμένου να θεσμοθετήσουμε τη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, αλλά και να επουλώσουμε τις πληγές των υπερήλικων συμπολιτών μας. Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι τα επιπλέον 823 εκατομμύρια του 2016 δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες.

Ευελπιστούμε, σύντομα, να είμαστε σε θέση, οι δαπάνες αυτές να αυξηθούν κι άλλο, με την οικονομική ανάκαμψη και τη σαφή πολιτική βούληση μας για την, κατά προτεραιότητα, χρηματοδότηση του Νέου Κοινωνικού Κράτους. Ζήτησα, λοιπόν, αυτή την ειδική συνεδρίαση σήμερα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, για να οργανώσουμε τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας, τα επόμενα βήματά μας στη μεγάλη μας μάχη για την ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας παρουσιάσω τους επτά βασικούς Πυλώνες του Σχεδιασμού μας:

 

Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου που υλοποιούμε, αφορά την Υγεία, την αναβάθμιση του τομέα της Υγείας, που τόσο πολύ χτυπήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Η συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, να εξασφαλίσει τον πλήρη και ισότιμο τρόπο απόλαυσης του κοινωνικού δικαιώματος της Υγείας για όλους τους πολίτες, είναι για εμάς απόλυτη προτεραιότητα. Για αυτό, πλέον μόνο με τον ΑΜΚΑ, κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, μπορεί χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και οικονομικούς φραγμούς να απολαμβάνει υπηρεσίες υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Με σεβασμό στους πολίτες με χαμηλό εισόδημα και με σεβασμό στα θεμελιωμένα δικαιώματα των κατόχων βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας, δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους πολίτες, τους οικονομικά ασθενέστερους, να παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους.

Η παρέμβαση στην καθολική πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία  για να μπορέσει να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα και να δώσει το στίγμα του στρατηγικού σχεδιασμού μας, οφείλει να συνοδεύεται από τη δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος μας είναι σε αυτόν τον τομέα να γίνει μια βαθιά τομή στη χώρα. Χτίζοντας τις νέες δομές, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας ανά γειτονιά, με τον οικογενειακό  γιατρό και την πρόληψη, ως αναπόσπαστο κομμάτι του σχολείου, των χώρων εργασίας και της τοπικής κοινωνίας. Χρησιμοποιώντας και τις υπάρχουσες δομές του ΠΕΔΥ και των κέντρων υγείας, ως πυρήνα εξειδικευμένης και διαγνωστικής παρέμβασης. Έως τώρα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λειτουργούσε εντελώς αποσπασματικά και χωρίς σχεδιασμό.

Εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες αρκετές μονάδες  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πολλούς Δήμους της χώρας.Σε λίγους μήνες, νομίζω, θα είναι ευδιάκριτη στα μάτια των πολιτών μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας.

Η δουλειά, όμως, στο χώρο της Υγείας απαιτεί επίσης και μια ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΠΥ. Στόχος μας είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών για τον πολίτη, και η λειτουργία του ως ένας σύγχρονος Οργανισμός, με αποτελεσματικότητα και με διαφάνεια. Ενδεικτικό είναι πως, ως τώρα, οι φάκελοι με τις συνταγογραφήσεις που έρχονταν στο ΕΟΠΥΥ για έγκριση και πληρωμή, δεν μπορούσαν ούτε καν να ελεγχθούν, γιατί στοιβάζονταν μέσα σε κούτες που κατέκλυαν κυριολεκτικά τα κτίρια του Οργανισμού. Δέκα εκατομμύρια κόλλες Α4 παράγονταν κάθε μήνα, κάνοντας τον έλεγχο αδύνατο και προσφέροντας μια τεράστια ευκαιρία για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έκανε το απλούστερο: Συγκέντρωσε όλους τους φακέλους σε έναν χώρο και ξεκίνησε την ψηφιοποίηση, το σκανάρισμα δηλαδή, όλων των σελίδων. Έτσι, επιτέλους, εκμεταλλευόμαστε μία από τις στοιχειώδεις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών και ο έλεγχος θα γίνεται, πια, ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε, σχεδόν από μηδενική  βάση, την κατάρτιση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), με αποτέλεσμα να έχουμε έναν εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά και  ποιοτικότερες υπηρεσίες. Διότι, έχει μεγάλη σημασία το κόστος του κάθε συστήματος και, κυρίως, το που διοχετεύονται οι πόροι του.

Οι προμήθειες φαρμάκων είχαν αποτελέσει για πολλά χρόνια ένα πεδίο όπου γινόταν ένα τεράστιο πάρτι διαφθοράς σε βάρος των πολιτών, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, θα είναι σαφέστεροι οι όροι αποζημίωσης, τόσο για τους πολίτες – ασφαλισμένους, όσο και για τους παρόχους υγείας.

Επίσης, στη νέα πολιτική συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς, καταγράφονται, πρώτα οι δυνατότητες των δημόσιων δομών ανά τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και, μετά, ο ΕΟΠΥΥ έρχεται συμπληρωματικά να αγοράσει υπηρεσίες από τους ιδιώτες γιατρούς. Έτσι ευελπιστούμε να αντιμετωπίσουμε και το έλλειμμα καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, αλλά και το φαινόμενο της ιατρικής μετανάστευσης, της μεγάλης αυτής πληγής.

 

Ο δεύτερος πυλώνας των παρεμβάσεων μας αφορά την κοινωνική ασφάλιση.

Πρόσφατα, στη διαπραγμάτευση, πετύχαμε κι αυτό ήταν μια πολύ σημαντική κατάκτηση, κάτι που πολλοί θεωρούσαν απίθανο ένα χρόνο πριν:  την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων. Γνωρίζετε όλοι ότι οι θεσμοί ζήτησαν περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2018. Καθολικές μειώσεις στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και άμεση περικοπή των επικουρικών συντάξεων, με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η διαπραγματευτική πολιτική μας και η επιμονή μας για μια δίκαιη αναδιανομή, επέβαλαν την προστασία για άθροισμα συντάξεων κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ / μήνα.

Ταυτόχρονα, η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είχε ως πρόταγμα την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης. Πράγμα το οποίο πετύχαμε. Διασφαλίζεται, έτσι, το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, ακόμα και όσων μπήκαν αργά στην αγορά εργασίας, λόγω των χρόνων της βαθιάς λιτότητας και ύφεσης που αφήσαμε πίσω μας το τελευταίο διάστημα.

Με συντονισμένες ενέργειες μας καταφέραμε επίσης να επανεκκινήσει η καταβολή των εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013. Συνολικά μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 δις ευρώ σε δικαιούχους εφάπαξ και νέων συντάξεων. Από αυτά 612 εκ. ευρώ  θα δοθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και 398 εκατομμύρια ευρώ στα υπόλοιπα ταμεία πρόνοιας για την απονομή εφάπαξ. Ήδη, δε, έχουν  δοθεί εφάπαξ σε 2.750 δικαιούχους, ύψους περίπου 75 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Τρίτος πυλώνας του σχεδιασμού μας για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους είναι αυτό που ονομάζουμε δίχτυ προστασίας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Το Πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης.

Με το Πρόγραμμα αυτό -που σας θυμίζω, όταν το πρωτοεισάγαμε, θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια που θα έβγαζε τη χώρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο- που συνεχίζεται και φέτος, προσφέρεται δωρεάν ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε 212.000 πολίτες. Αλλά και δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά. Στο ίδιο πλαίσιο, για την ανακούφιση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, εξασφαλίσαμε πως οι άνεργοι συμπολίτες μας μετακινούνται πλέον δωρεάν στις αστικές συγκοινωνίες.

Επίσης, διασφαλίζουμε την καθολική προστασία των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που θα ξεκινήσει να δίνεται το 2017 και έχει κοστολογηθεί περίπου στα 900 εκ. ευρώ. 250 Κέντρα Κοινότητας θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να απευθύνονται σε αυτά οι πολίτες για πληροφόρηση και στήριξη. Όλα αυτά τα μέτρα θα διευρύνονται, όσο θα βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, στη νέα σχολική χρονιά, επεκτείνεται το πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα. Θα καλύπτονται, με ζεστό φαγητό 30.000 μαθητές σε  270 Δημοτικά Σχολεία. Ήδη, τη φετινή χρονιά καλύφθηκαν με  ζεστό γεύμα τα σχολεία του Περάματος, ενώ παρεχόταν «δεκατιανό» σε 11.000  μαθητές.

 

Τέταρτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η προστασία της εργασίας.

Μετά από χρόνια ασυδοσίας και διαρκούς σάρωσης κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων. Το πρώτο κομμάτι της προσπάθειάς μας αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Τη βάση, δηλαδή, για αυτό που έχουμε ήδη ορίσει ως Δίκαιη Ανάπτυξη. Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές που ασκήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα ισοπέδωσαν το περιεχόμενο των εργασιακών σχέσεων. Η βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης μας, λοιπόν, έγκειται στην αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για αυτά τα ζητήματα. Έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η οποία αξιολογεί τους κύριους θεσμούς της αγοράς εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο διάλογος των Κοινωνικών Εταίρων, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, έδωσε ήδη αποτελέσματα και υπάρχει μια σημαντική σύγκλιση απόψεων που, βεβαίως, θα αξιοποιηθεί το επόμενο διάστημα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Όλοι κατανοούν, δηλαδή, και δηλώνουν αυτό που χρόνια τώρα η δική μας παράταξη τόνιζε και, ακόμη και σήμερα, υποστηρίζει απέναντι σε έξαλλες νεοφιλελεύθερες φωνές: πως η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από την διάλυση των δικαιωμάτων, αλλά από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής κοινωνίας και από την ισχύ του νέου επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας.

Γι’ αυτό και είναι επιδίωξη μας να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να μην απελευθερωθούν οι μαζικές απολύσεις, να μην θεσπιστεί ξανά το δικαίωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία (lock-out).  Όλα αυτά θα τα υπερασπιστούμε, πιστεύω, αποτελεσματικά  στην διαπραγμάτευσή μας με τους Θεσμούς το φθινόπωρο.

Και σημειώνω εδώ την πρόταση που καταθέτουμε για την Συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού να κατοχυρωθεί και συνταγματικά στη χώρα μας.

Επίσης, ένα στοίχημα που θέσαμε στους εαυτούς μας από την πρώτη στιγμή, είναι η ίδια η συνεργασία της Κυβέρνησης με τον εργαζόμενο λαό και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προχωρήσει σε 237 τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις και 280 διμερείς. Δηλαδή, πλέον, οι εργαζόμενοι μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το Υπουργείο, για να αντιμετωπίσουν από κοινού την όποια αυθαιρεσία εναντίον τους – και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις.

Μια ακόμη μάχη που δίνεται καθημερινά είναι και η αντιμετώπιση της φτωχοποίησης των εργαζόμενων τάξεων. Έτσι, επιταχύναμε την καταβολή των επιδομάτων αφερεγγυότητας σε μεγάλες ομάδες εργαζομένων, που η επιχείρησή τους αιφνιδιαστικά κήρυξε πτώχευση (Ελευθεροτυπία, NEOSET, Alapis, ΣΤΑΚΟΡ). Δώσαμε  έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ κατ άτομο σε απολυμένους πολλών εταιρειών (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, Ξενοδοχείο Πεντελικόν, SPIDER, Ηλεκτρονική Αθηνών, Athens Ledra Hotel, Πυρσός και άλλες επιχειρήσεις ). Και τέλος, με βάση τα στοιχεία, από τον Απρίλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016 υπολογίζεται πως έχουν καταβληθεί και πρόκειται να καταβληθούν περίπου 5 εκ ευρώ σε 5.000 εργαζόμενους.

 

Πέμπτος πυλώνας είναι η αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Της ανεργίας, που βλέπουμε να μειώνεται από το 26% στο 23%, από τη μέρα που αναλάβαμε, όμως γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Γνωρίζετε, φυσικά, ότι τα προγράμματα για τους ανέργους, είναι απλά ένα τμήμα της δουλειάς μας στην κεφαλαιώδη μάχη μας για την ανάσχεση της ανεργίας και όχι η συνολική μας στρατηγική.

Και, δυστυχώς, το προηγούμενο διάστημα, αυτά τα προγράμματα ήταν έτσι σχεδιασμένα, όχι για επουλώνουν αλλά  για να εντείνουν την εκμετάλλευση. Και αυτό έπρεπε να σταματήσει. Γι’ αυτό και επανασχεδιάσαμε αυτά τα προγράμματα. Για να μην συνεχιστεί άλλο αυτό το σκάνδαλο, όπου τόσο μεγάλο μέρος των χρημάτων πήγαινε στα ιδιωτικά ΚΕΚ, αντί για τους ίδιους. Σήμερα, ο μισθός των ανέργων που εργάζονται στα προγράμματα Voucher είναι αυξημένος και τα εργασιακά δικαιώματά τους πλήρη.

Παράλληλα, επανασχεδιάσαμε τα Κοινωφελή Προγράμματα των Δήμων. Πλέον η διάρκειά τους είναι 8 μήνες αντί για 5, έτσι ώστε στο τέλος του χρόνου εργασίας τους να δικαιούνται και επίδομα ανεργίας. Αυτά τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης αφορούν πλέον 165.000 άνεργους συμπολίτες μας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι άνθρωποι που τους αξίζουν καλύτερες τύχες.

 

Έκτος πυλώνας είναι η στεγαστική πολιτική.

Το πρώτο μας καθήκον ήταν και είναι  η προστασία της πρώτης κατοικίας και αυτό επετεύχθη. Με την πρόσφατη συμφωνία καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Θυμίζω ότι οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η απελευθέρωση των δανείων που αφορούσαν πρώτη κατοικία. Και όχι μόνο τα στεγαστικά, αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των αγροτών, καθώς και τα δάνεια των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Ο νόμος Κατσέλη συνεχίζει να ισχύει και προστατεύει τους 2 στους 3 δανειολήπτες.

Η κυβέρνηση αυτή, επίσης, δεν φοβάται να μιλήσει  και για το εκρηκτικό πρόβλημα της αστεγίας. Παραλάβαμε ένα κράτος χωρίς  ίχνος πολιτικής για τη στέγη. Και τώρα, συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μια σειρά από κρατικά διαμερίσματα -που σώθηκαν από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων- για να στεγαστούν.

Η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, όμως, εστιάζει και στη ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών των άτοκων στεγαστικών δανείων δικαιούχων του ΟΑΕΔ, προερχόμενων από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Αφορά 100.000 δανειολήπτες και θα κατατεθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Έχουν ήδη δοθεί 1433 οριστικά παραχωρητήρια σε οικισμούς του ΟΕΚ σε όλη την Ελλάδα, ενώ κοστολογήθηκαν και οι κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού, αίτημα χρόνων και των ίδιων των κατοίκων.

 

Ο έβδομος πυλώνας αφορά στην Παιδεία.

Κομμάτι, λοιπόν, του συνολικού σχεδιασμού μας, που φυσικά θα αποκρυσταλλωθεί πολύ καθαρά με την επικείμενη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, αφορά ειδικές μέριμνες στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αρχικά, μετά από 8 χρόνια, ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα Τμήματα Ένταξης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας.  Τη χρονιά που πέρασε, προσλήφθηκαν για την Ειδική Αγωγή πιο πολλοί αναπληρωτές από κάθε άλλη χρονιά, ισχυρή ένδειξη της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Αντίστοιχα, διευρύνουμε το πλαίσιο εκπαιδευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των μαθητών των σχολείων γενικής εκπαίδευσης και ενισχύουμε τις υπάρχουσες δομές με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί).

Και τέλος, ο τομέας της εκπαίδευσης έχει μεγάλη σημασία στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των προσφυγικών πληθυσμών που βρίσκονται στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, το Σεπτέμβριο ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολικό σύστημα. Για τη κάλυψη των παραπάνω αναγκών, θα προσληφθούν εντός του καλοκαιριού περίπου 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

 

Άφησα για το τέλος την αναφορά μου στη παρέμβαση που σχεδιάζουμε για να επουλώσουμε μια μεγάλη πληγή που άφησαν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης προς τους πιστωτές.

Όλοι γνωρίζουν ότι μία από τις δεκάδες καταστροφικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά, ήταν η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Και μάλιστα άμεσα και χωρίς καμία πρόβλεψη για αντικατάστασή του με οποιονδήποτε τρόπο, όπως απαιτούσαν τότε ο πιστωτές,  διότι αυτό έλεγε η λεγόμενη Πέμπτη Αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος που βρήκαμε μπροστά μας το 2015. Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του περασμένου καλοκαιριού, δώσαμε τη μάχη για την αναίρεση κάθε μιας από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Και δώσαμε τη μάχη μέχρι τέλους. Σε πολλά σημεία καταφέραμε και αλλάξαμε το σκηνικό. Σε άλλα όμως, το βάρος του συσχετισμού δύναμης  έγειρε την πλάστιγγα εναντίον μας.

Αυτό το οποίο μας επιβλήθηκε, αν και δεν ήταν η αρχική θέση, για άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά η σταδιακή,  τελικά, γιατί αυτό μας επιβλήθηκε, μέχρι το 2018, αποτελεί μια  μεγάλη κοινωνική πληγή που έχουμε χρέος να  δούμε με ποιον τρόπο θα προσπαθήσουμε να επουλώσουμε. Όσο μπορούμε, όπως μπορούμε. Να  κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις του μέτρου.

Εξαγγέλλουμε, λοιπόν, σήμερα μια δέσμη μέτρων που μπορούν να αμβλύνουν την απώλεια του ΕΚΑΣ για χιλιάδες δικαιούχους.

Συγκεκριμένα:

  1. Θεσμοθετούμε τη Πλήρη απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση, από την φαρμακευτική δαπάνη. Από εδώ και στο εξής δε θα πληρώνουν καθόλου για τα φάρμακά τους.
  2. Απαλλάσσουμε όσους δικαιούχους χάνουν την παροχή ΕΚΑΣ από 30 ευρώ και άνω, από τη παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας.
  3. Εντάσσουμε, κατ εξαίρεση, όσους δικαιούχους έχουν απώλεια από 115 ευρώ και άνω, στο πρόγραμμά της Προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας Αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 της απολεσθείσας παροχής.
  4. Διατηρούμε την ισόποση παροχή του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% .
  5. Διατηρούμε κατ΄ εξαίρεση την ισόποση παροχή ΕΚΑΣ σε έναν από τους δύο συζύγους (αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα), σε περιπτώσεις όπου χάνεται και για τους δύο.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν άμεσα από τον επόμενο μήνα. Πιστεύουμε ότι στη πράξη, έχουμε υπολογίσει, θα αντισταθμίσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της απώλειας για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Για το τρέχον έτος έχουμε διασφαλίσει πλήρως τη παρούσα δέσμη παρεμβάσεων. Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε και για τα επόμενα δύο έτη, έως ότου οι απώλειες αντισταθμιστούν από την αύξηση της συντάξιμης αποδοχής για τους δικαιούχους, με την αρχή καταβολής της Εθνικής σύνταξης.

 

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, με την παρουσίαση των 7 βασικών πυλώνων, αλλά και της άμεσης δέσμης μέτρων για μια μεγάλη κοινωνική πληγή που βρήκαμε – και σήμερα πρέπει να αντισταθμίσουμε, όπως μπορούμε- θέλω να κλείσω την παρέμβασή μου λέγοντάς σας ότι:

Μπορεί να είμαστε ακόμη μακριά, από το μεγάλο μας στόχο: Την ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους.

Ωστόσο,  είναι εμφανές σε όλους και όλες, σε όλη την Ελλάδα,  ότι δίνουμε  αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Με όσα μέσα διαθέτουμε. Και πολλές φορές τα μέσα που διαθέτουμε δεν είναι ισχυρά, όμως δίνουμε αυτή την μάχη και την δίνουμε με αυτοπεποίθηση. Και πιστεύουμε ότι στο τέλος αυτόν τον μεγάλο πόλεμο θα τον κερδίσουμε.

Όμως τη μάχη αυτή πρέπει να τη δώσουμε μαζί με τον κόσμο, με τους πολίτες, με το λαό.

Εννοώ, δηλαδή, και με την συμμετοχή τους. Το Νέο Κοινωνικό Κράτος που οραματιζόμαστε  δεν μπορεί να χτιστεί από τα πάνω. Το Νέο Κοινωνικό Κράτος δεν μπορεί  παρά να είναι για τον λαό, με τον λαό και από τον λαό. Με δομές ελέγχου του Κοινωνικού Κράτους, από τους πολίτες και με δημόσια λογοδοσία των στελεχών του.

Με όραμα, με αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες που έχουμε, με θέληση  για συγκρούσεις – γιατί χρειάζονται συγκρούσεις, μεγάλες συγκρούσεις-  πολλές φορές και με τα αυτονόητα, με τη γραφειοκρατία, με την ακαμψία, με τον φόβο απέναντι στην ευθύνη (που κυριαρχεί στον δημόσιο τομέα), αλλά και με οργανωμένα συμφέροντα, όπως για παράδειγμα,  πας να ανοίξεις ένα νοσοκομείο που είναι 5 χρόνια κλειστό και σε πολεμούν  διότι δίπλα υπάρχει ένα ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα που θέλει να παίρνει τους ασθενείς. Αυτή είναι η εικόνα που αντιμετωπίζουμε.

Με θέληση, λοιπόν, για συγκρούσεις , αλλά και με τον κόσμο στο πλευρό μας, με την κριτική του, που είναι εύλογη και πρέπει να είναι όχι απλά ανεκτή, αλλά πρέπει να την απαιτούμε αυτή την κριτική. Πιστεύω βαθειά ότι αυτόν τον μεγάλο πόλεμο θα τον κερδίσουμε, κερδίζοντας καθημερινά μικρές αλλά σημαντικές μάχες.

Σας ευχαριστώ.