Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών

Κύριε Πρόεδρε της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την ευγενική σας πρόσκληση να χαιρετίσω τις εργασίες της πολύ σημαντικής αυτής Διάσκεψης, της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, που διοργανώνεται στην Ελλάδα.  Να σας καλωσορίσουμε, κατ’ αρχάς, στη χώρα μας, να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας εδώ και να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου την ευγενική σας πρόσκληση να χαιρετίσω τις εργασίες της φετινής Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

Θα ήθελα, ξεκινώντας, να συγχαρώ τόσο τον Πρόεδρο όσο και τα στελέχη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της Διάσκεψης, όντας βέβαιος για τη σημαντική της  επιτυχία.

Και επιτρέψτε μου να θυμίσω και εγώ -κάτι που είπε και ο Πρόεδρος πριν κατέβει από τη βήμα- ότι λίγες ημέρες, ένα περίπου μήνα πριν, ενάμιση μήνα πριν, μια άλλη  Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Άρα, είναι η δεύτερη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, που πραγματοποιείται φέτος στην Ελλάδα.

Η προηγούμενη ήταν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και αφορούσε τις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νομίζω ότι αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός που πιστεύω θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στον εξελισσόμενο ανοιχτό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Και μια Διάσκεψη που θα έχει και συνέχεια, διότι έχει ήδη αποφασιστεί η δεύτερη συνάντηση των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει το Γενάρη στη Λισαβόνα.

Αναφέρομαι σ’ αυτό, διότι πιστεύω ότι και οι δύο αυτές Διασκέψεις έχουν ανάλογη αφετηρία.

Η Μεσόγειος, εκτός από κοινός τόπος πολιτισμών και θρησκειών, είναι και χώρος κοινών εμπειριών.

Είμαστε κοινωνίες και χώρες με διακριτά χαρακτηριστικά:

Τα τελευταία χρόνια έχουμε πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας, της υποτίμησης της εργασίας και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.

Είμαστε οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουμε την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Συνορεύουμε με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής.

Με μία έννοια έχουμε όλα τα θετικά, αλλά και όλες τις δυσκολίες, που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κατοικούμε σε μια ευλογημένη περιοχή του πλανήτη. Σε μια περιοχή, όπου πάντοτε ήταν «μήλο της έριδος», μια περιοχή, όπου πάντοτε ήταν περιοχή εντάσεων και συγκρούσεων.

Έχουμε, συνεπώς, κοινό συμφέρον, κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούμε και να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και κοινές προτεραιότητες και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και μάλιστα, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, είναι πάρα πολύ σημαντικό το να συζητάμε μαζί, να κατανοούμε ο ένας τον άλλον και να προσπαθούμε να διατυπώνουμε και να υποστηρίζουμε σε κάθε forum κοινές προτάσεις για τις κοινές μας προκλήσεις, αλλά και για τις προκλήσεις της Ευρώπης.

Γιατί αυτήν την περίοδο, κυρίες και κύριοι, δεν κρίνεται απλά η έκβαση μιας κρίσης: Είτε της οικονομικής είτε της προσφυγικής.

Αυτό που κρίνεται τούτη την περίοδο είναι η ίδια η συνοχή της Ευρώπης.

Και κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της:

Την οικονομική κρίση πάνω απ’ όλα, αλλά και την προσφυγική κρίση και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας, με την έξαρση της τρομοκρατίας.

Και η Ευρώπη à la carte που ορισμένοι εταίροι μας, δυστυχώς, υποστηρίζουν, στην πραγματικότητα είναι η επιλογή της «μη Ευρώπης».

Γιατί το κοινό σπίτι έχει και κοινές υποχρεώσεις.

Δεν έχει, δηλαδή, υποχρεώσεις à la carte.

Ακούω το τελευταίο διάστημα να γίνεται πάρα πολύς λόγος όχι για την ανάγκη παροχής αλληλεγγύης σε όσες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ανάγκη αυτή την αλληλεγγύη, αλλά ακούω να γίνεται λόγος για τη λεγόμενη  «ευέλικτη αλληλεγγύη».

Έναν όρο που οι λεγόμενες «χώρες του Βίζεγκραντ» επινόησαν πρόσφατα για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν τις κοινές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, αλλά και να δικαιολογήσουν την ξενοφοβική πολιτική τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για την επινόηση ενός όρου, απλά και μόνο για να κρύψουν πίσω από τις λέξεις την άρνησή τους στην αρχή της αλληλεγγύης.

Και θέλω να σας θυμίσω ότι η αρχή της αλληλεγγύης είναι ο θεμέλιος λίθος της ενωμένης Ευρώπης.

Χωρίς αυτήν, υπνοβατούμε, δίχως να το καταλαβαίνουμε,  προς τη «σκοτεινή Ευρώπη» του 20ου αιώνα.

Και ήδη, έχουμε τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα από την εθνική αναδίπλωση που επέφερε η αδυναμία της Ευρώπης να διαχειριστεί συλλογικά, αλληλέγγυα και, συνεπώς, αποτελεσματικά την οικονομική και την προσφυγική κρίση.

Από την έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης να τερματίσει τις πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης.

Να κλείσει τον δρόμο στη λιτότητα, ώστε να ανοίξει, επιτέλους, ο δρόμος της ανάπτυξης.

Αλλά και στην προσφυγική κρίση, από την αδυναμία της να επιβάλει τις δικές της αποφάσεις στα ίδια τα κράτη-μέλη της.

Και να αποδοκιμάσει την ακροδεξιά παραφιλολογία για φράκτες και τείχη στην Ευρώπη για «σφράγισμα» των προσφυγικών ροών.

Και φυσικά την αδυναμία να προωθήσει αποτελεσματικά μια ευρωπαϊκή πολιτική που να αντικαθιστά τις παράνομες προσφυγικές ροές με νόμιμες ροές, διότι αυτό αποφασίσαμε στις Συνόδους Κορυφής. Δεν αποφασίσαμε ξαφνικά ότι η Ευρώπη θα γίνει φρούριο. Δεν αποφασίσαμε ξαφνικά να χτίσουμε τείχη, φράχτες, σύνορα, συρματοπλέγματα για να εμποδίσουμε κάθε πρόσφυγα, που διεκδικεί να ζήσει. Κατ’ αρχάς να ζήσει και δευτερευόντως να ζήσει και μια καλύτερη ζωή. Αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές. Αποφασίσαμε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα της παράνομης διακίνησης. Και κυρίως αποφασίσαμε να σταματήσουμε αυτή την αθλιότητα, αυτό το στίγμα στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό, δηλαδή, τα καθημερινά φαινόμενα πνιγμών, θανάτων αθώων ψυχών, αθώων ανθρώπων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Και, βεβαίως, αυτές τις αποφάσεις, θα ήθελα να επισημάνω, η Ελλάδα τις τηρεί, όπως τηρεί και τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη Συμφωνία  Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μια δύσκολη Συμφωνία, σηκώνοντας, όμως, δυσανάλογο, σε σχέση με τις δυνάμεις της και τον πληθυσμό της, βάρος από αυτή την προσφυγική κρίση.

Αλλά, κυρίες και κύριοι, κύριε Πρόεδρε, η Ελλάδα, η χώρα μας, δεν τηρεί μόνο τις υποχρεώσεις της σε σχέση με το προσφυγικό.

Τηρεί και τις υποχρεώσεις της σε σχέση με μια πολύ δύσκολη συμφωνία, στην οποία κατέληξε, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, τον προηγούμενο Ιούλιο, το προηγούμενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2015.

Και σήμερα, μάλιστα, ολοκληρώνεται και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, καθώς η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως όλες της τις υποχρεώσεις και αποδεσμεύεται και το τελευταίο σκέλος της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, 1,7 δις που αυτά θα πάνε στην πραγματική οικονομία. Και αυτό έχει μία σημασία, όχι για να ξεπληρωθούν παλαιότερα δάνεια, αλλά για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όμως, η απόφαση, η συμφωνία αυτή, αλλά και οι αποφάσεις του Eurogroup – τις οποίες, όπως είπα πιο πριν, τηρούμε απαρέγκλιτα – δεν δεσμεύουν μόνο την Ελλάδα. Δεσμεύουν και τους εταίρους μας.

Και η ίδια η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου προσδιορίζει, όχι μόνο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, η οποία τις τηρεί και τις τήρησε και θα συνεχίσει να τις τηρεί, αλλά και τις υποχρεώσεις των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα.

Την υποχρέωση, δηλαδή, να λάβουν τα απαραίτητα και αναγκαία εκείνα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του.

Οι ίδιοι οι πιστωτές μας συνομολόγησαν το δικό τους χρέος προς την Ελλάδα, τόσο στη Συμφωνία όσο και στο  Eurogroup του περασμένου Μαΐου.

Και τώρα είναι η ώρα. Τώρα που η Ελλάδα γυρνάει σελίδα, αφήνοντας πίσω της την επταετία της ύφεσης. Και οι προβλέψεις λένε ότι και το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο, πόσο δε μάλλον το 2017 που οι προβλέψεις είναι για πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τώρα είναι η ώρα για τη μεγάλη στροφή προς την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.

Σταθεροποιήσαμε την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Βελτιώσαμε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος.

Αποκλιμακώνουμε σταδιακά την ανεργία: 3,5 μονάδες σε ενάμιση χρόνο.

Αντιμετωπίζουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Και δίνουμε καθημερινά τη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή με απτά αποτελέσματα.

Και τώρα, που μπαίνουμε με σταθερά βήματα στο στάδιο της ανάπτυξης, οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους έως το τέλος του 2016.

Μέτρα τέτοια, που να στέλνουν ένα ισχυρό θετικό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Μέτρα τέτοια, που θα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της, ο Μάριο Ντράγκι, προκειμένου και η Ελλάδα να ενταχθεί, όπως οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να επανέλθει και στις αγορές.

Με αυτές τις προϋποθέσεις η οικονομία μας θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική, προκειμένου να πετύχει, ακόμα και να ξεπεράσει τους προβλεπόμενους πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2017, ενώ, βεβαίως, με αυτές τις προϋποθέσεις θα διαμορφωθούν και οι απαραίτητες εκείνες συνθήκες για την απόλυτη επιτυχία του προγράμματος. Διότι, ας μην ξεχνάμε, τα δύο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αποτύχει και το τρίτο.

Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο από τους εταίρους μας σήμερα στην Ευρώπη. Κανείς δεν θα επιθυμούσε νέες αναταράξεις σε μια εύθραυστη ισορροπία, σε μια περίοδο που -επαναλαμβάνω- βιώνουμε τρεις παράλληλες κρίσεις. Σε μια περίοδο που η ένταση και η αστάθεια και η αποσταθεροποίηση, ιδιαίτερα στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου, είναι περισσότερο από εμφανής, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Τουρκία. Σε μια περίοδο που έχουμε μπροστά μας κρίσιμα διλήμματα, ιδιαίτερα μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών, στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, να αποφασίσουν να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σε μια περίοδο, που όλοι γνωρίζουμε, ότι πέραν των δύσκολων αποφάσεων που έχουμε να λάβουμε μπροστά μας ως ευρωπαϊκή οικογένεια, υπάρχουν και κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες της Ευρώπης.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι σε αυτές τις κρίσιμες προκλήσεις και τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανείς δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την ελληνική κρίση, τη δυνατότητα εξόδου από αυτή, σε βασικό πολιτικό επιχείρημα και όπλο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς σε αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν μπροστά τους κρίσιμες αναμετρήσεις.  Και αυτό θα συμβεί, εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Συμφωνίας, εάν η απαραίτητη ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας της Συμφωνίας, που αφορά στα συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναβληθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Γι’ αυτό πιστεύουμε -και το πιστεύουμε με σοβαρά επιχειρήματα- ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα  ελληνικό πρόβλημα, αλλά με ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ελληνικό ζήτημα, αλλά με ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης.

Και η Ευρώπη στο σύνολό της έχει ισχυρό κίνητρο να ξεκαθαρίσει άμεσα τον ορίζοντα σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Στη φάση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης, ο ρόλος σας, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, όπως και της Επιτροπής σας, ως θεσμικού οργάνου κοινωνικού διαλόγου και προστασίας του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου,  ο ρόλος σας, είναι εξαιρετικά κρίσιμος.

Εσείς, εδώ στην Ελλάδα, το αποδείξατε με τη συμφωνία των πέντε σημείων για τα εργασιακά τον περασμένο Ιούλιο.

Μια συμφωνία, η οποία δέσμευσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας και προσδιόρισε τον πυρήνα της εθνικής μας θέσης  στη διαπραγμάτευση και στη πρώτη αξιολόγηση, αλλά, κυρίως, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, που περιλαμβάνει κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, όπως την αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις.

Συνδιαμορφώσατε ένα διαρκές κοινό μέτωπο για το ζήτημα των  εργασιακών σχέσεων, ένα μέτωπο ενεργό σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης  – και όχι μόνο.

Γιατί, κοινός είναι ο στόχος μας, να επανέλθει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα ως προς την προστασία των εργασιακών σχέσεων και  την προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου.

Διότι δεν μπορεί, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη μια, σωστά πράττοντας, να καθιστά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις υποχρεωτικό στοιχείο της εμπορικής συμφωνίας, την οποία τούτες τις μέρες διαπραγματεύεται και εγκρίνει, με μια καθυστέρηση σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης της Βαλονίας, αλλά τείνει να εγκρίνει της εμπορικής  συμφωνίας  με τον Καναδά –  της λεγόμενης CETA – ενώ, την ίδια στιγμή,   αμφισβητεί  αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις  σε ένα κράτος-μέλος. Αυτό είναι αδιανόητο.

Η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, για την οποία παίξατε καθοριστικό ρόλο, την προηγούμενη  χρονιά, δεν πρέπει να παραμείνει ως μία φωτεινή εξαίρεση εμπνευσμένης κοινωνικής συνεννόησης.

Μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως η πυξίδα για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αναδιανομή.

Και αυτή τη νέα κοινωνική συμφωνία την έχει ανάγκη ο τόπος.

Γιατί, χωρίς κοινωνική συνεννόηση, χωρίς κοινωνική συμφωνία δεν θα μπορέσουμε να επουλώσουμε τα τραύματα στο σώμα της  ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας από την πολύχρονη λιτότητα, από την πολύχρονη  ύφεση και ακόμα περισσότερο από την  απαράδεκτα, για χώρα της ΕΕ υψηλή ανεργία.

Δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το αργούν παραγωγικό δυναμικό και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας.

Γιατί οι επενδύσεις είναι προϋπόθεση για την οριστική έξοδο από την ύφεση και την ανάπτυξη.

Και η ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή.

Και η κοινωνική συνοχή με τη σειρά της είναι  η προϋπόθεση για τη σταθερότητα.

Αυτές είναι οι ελάχιστες παραδοχές στις οποίες, πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε όλοι  να συμπέσουμε.  Ώστε να  βάλουμε μπροστά το γρηγορότερο δυνατό  τη μηχανή της ανάπτυξης, με κοινωνική δικαιοσύνη και Με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω  πολύ  για την πρόσκληση και  εύχομαι  ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες της Διάσκεψής σας. Σας ευχαριστώ θερμά.