Προσφώνηση του Πρωθυπουργού και αντιφώνηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου

Αλέξης Τσίπρας: Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά φέτος στην Ελλάδα. Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές πολιτικές σχέσεις συνεργασίας και διαλόγου, αναγκαίες σχέσεις τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία όσο και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προχωρήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Όπως γνωρίζετε, πέραν αυτού του μεγάλου ζητήματος που αφορά στην ειρήνη στη φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στη Συρία, τούτες τις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα και η δυνατότητα εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Όπου, βεβαίως, βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί.

Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου που αντιμετωπίζουμε παράλληλες προκλήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την κρίση ασφάλειας. Και πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις εποικοδομητικές σε αυτές τις κρίσεις – και αυτές οι λύσεις αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τον κοινό διάλογο.

Θέλω να σας πω πως φέτος είχαμε ένα πολύ εποικοδομητικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Έρχεστε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα· η προηγούμενη ήταν παρουσία του προέδρου Πούτιν. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη στενή συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού, της οικονομική συνεργασίας. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι τα επόμενα έτη πρέπει να είναι έτη πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας.

Σεργκέι Λαβρόφ: Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να σας διαβιβάσω τα θερμά χαιρετίσματα και τις καλύτερες ευχές από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κύριο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με θερμότητα αναδεικνύει την επίσκεψη σας πέρυσι στην Ρωσία και την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Μάιο, όταν κατόπιν των συνομιλιών σας, υπογράφηκε μια σημαντική δέσμη συμφωνιών.

Με ικανοποίηση μιλάμε για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού έτους μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση το έτος θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των παραδοσιακών σχέσεων – πνευματικών και πολιτιστικών – μεταξύ των χωρών μας.

Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά, σήμερα ξεκινά η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν για τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρούμε τους τρόπους αύξησης του εμπορίου.

Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε την αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν καλές προοπτικές και για αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας.

Βεβαίως, σήμερα αλλά και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων, των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα κατά την υιοθέτηση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές για την επίλυση του Κυπριακού. Είμαστε ενάντια σε νέα ερμηνεία αυτών των αρχών, ενάντια στο να τεθούν τεχνητές προθεσμίες στην επίλυση του Κυπριακού και, βεβαίως, είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.