Χαιρετισμός στο Μουσικό Γυμνάσιο Κομοτηνής

_a506041Θέλω να σας πω, ότι είμαι εντυπωσιασμένος από την χορωδία, από τις ορχήστρες και από την υποδοχή σας. Είμαι εντυπωσιασμένος και από τον Αϊχάν [Καραγιουσούφ, Βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ]. Δεν ήξερα ότι έχω έναν βουλευτή που τραγουδάει τόσο καλά και έχει κρυφό ταλέντο.

Κυρίως, όμως, είμαι εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι βρίσκομαι σε ένα σχολείο που συνδυάζει την εκπαίδευση με τον πολιτισμό. Δύο απαραίτητα συστατικά στοιχεία για να πάει μπροστά μια κοινωνία και ταυτόχρονα, βρίσκομαι σε ένα σχολείο, στο οποίο εξ’ όσων γνωρίζω, συμβιώνουν αρμονικά παιδιά τόσο από χριστιανικές, όσο και από μουσουλμανικές οικογένειες. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα συνύπαρξης, που μέσα από το στοιχείο του πολιτισμού μπολιάζει τις κοινωνίες μας, τις μικρές και τις μεγάλες κοινότητες μας-γιατί ο πολιτισμός είναι τα ήθη, τα έθιμα, η κουλτούρα, η ψυχή μας.

Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ ουσιαστικό, ένα μεγάλο μήνυμα για το μέλλον. Αυτός είναι ο τόπος μας και αυτή είναι η ταυτότητά μας, συνυφασμένη με συνεισφορές από όλες τις πλευρές, από όλες τις θρησκείες, από όλες τις απόψεις. Αυτός είναι ο κοινός μας πολιτισμός. Και αυτή είναι και η ταυτότητα της πατρίδας μας.

Θέλω να σας πω, ότι τα μουσικά σχολεία είναι μια εξαιρετική παρακαταθήκη, μια πολύ σημαντική, θα έλεγα, κατάκτηση στο χώρο της εκπαίδευσης και είναι βούληση όλων μας, του Υπουργείου Παιδείας-είναι εδώ και ο Υπουργός Παιδείας- αυτά να ενισχυθούν. Όχι μόνο να στηριχθούν, αλλά και να ενισχυθούν.

Θέλω επίσης, να σας πω ότι, σας ζηλεύω λίγο, γιατί έχετε τη δυνατότητα να πηγαίνετε σε ένα σχολείο που συνδυάζει τη γνώση, το ημερήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με αυτό που αγαπάτε. Τη μουσική με την τέχνη και με το όργανο με το οποίο θέλετε να μάθετε και αγαπάτε. Και αυτό, ξέρετε, είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Και όταν το σχολείο εκτός από ρουτίνα, γίνεται και κάτι που μας αρέσει και αγαπάμε, όταν μάθουμε να αγαπάμε τη γνώση σε όλες της τις εκδοχές, όταν η μαθησιακή διαδικασία γίνεται κάτι ουσιαστικό για εμάς, τότε ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε μετά, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Μακάρι, να είχαμε όλοι τη δυνατότητα, όχι μόνο στα μαθητικά ή τα φοιτητικά μας χρόνια, αλλά και στην ενήλικη ζωή μας, στον εργασιακό μας βίο, να κάνουμε και το επάγγελμα που αγαπάμε. Να μπορούμε δηλαδή, να βγάζουμε τα προς το ζην, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε ευτυχισμένοι άνθρωποι κι έτσι να προσφέρουμε και στους γύρω μας, στο κοινωνικό σύνολο.

Θέλω να κρατήσετε αυτά τα χρόνια, τα χρόνια που θα περάσετε εδώ μαζί με τους καθηγητές και τους δασκάλους σας. Να τα θυμάστε στο μέλλον με καλές αναμνήσεις και να κρατήσετε και την ουσία όλων όσων μαθαίνετε, την ουσία της γνώσης. Είναι το μεγαλύτερο εφόδιο για τις μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε και το ξέρετε κι εσείς, θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες στη σύγχρονη εποχή, η οποία είναι πολύ ανταγωνιστική.

Θέλω λοιπόν, να σας πω, ότι είμαι εντυπωσιασμένος που βρίσκομαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους με ειδικό ταλέντο και δεξιότητες. Σε νέους ανθρώπους αισιόδοξους, χαρούμενους και ευτυχισμένους γιατί μαθαίνουν αυτό που αγαπάνε.

Και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, τόσο για την υποδοχή σας, όσο όμως και γι΄ αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας που δίνετε. Ότι η συνύπαρξή μας ήταν και θα παραμείνει δημιουργική και ότι ο πολιτισμός, ένα από τα μεγαλύτερα όπλα μαζί με την εκπαίδευση, θα σφυρηλατήσει την ταυτότητά μας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε το καλύτερο για τη χώρα και για τον τόπο μας. Θα πετύχουμε εάν καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους, όλους και όλες εσάς. Συνεχίστε να αγαπάτε αυτό που κάνετε, συνεχίστε να είστε δημιουργικοί.

Σας ευχαριστώ, να είστε καλά.