Εισαγωγική ομιλία στη σύσκεψη φορέων της Θράκης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

_a754400Κύριε Περιφερειάρχη, σας ευχαριστώ πολύ για την εισαγωγή!

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους και όλες που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς έχετε κάνει αρκετά χιλιόμετρα για να βρεθείτε εδώ, στην Κομοτηνή, για να συναντηθούμε.

Θέλω να σας ζητήσω συγνώμη, γιατί ο χρόνος της συνάντησης μας δεν μπορεί να είναι απεριόριστος. Δεν είναι και επαρκής για να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια, οι Δήμοι, αλλά και οι επαγγελματικές κατηγορίες, εκπρόσωποι φορέων που σήμερα βρίσκονται μαζί μας.

Θα ήθελα όμως, να προσπαθήσουμε να είναι δημιουργικός αυτός ο χρόνος και κυρίως όχι μόνο να καταγράψουμε τα προβλήματα, αλλά να προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε λύσεις σε αυτά. Διότι πιστεύω ότι ξεκινάμε από μια κοινή αφετηρία. Η κοινή αφετηρία είναι ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις μας τις πολιτικές ή τις ιδεολογικές, να κάνουμε από το μετερίζι του ο καθένας, ό,τι μας αναλογεί, προκειμένου να υπάρξει ότι καλύτερο για τον τόπο.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, σε μια καμπή μετάβασης όμως, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και υποανάπτυξης. Σε μια περίοδο που όλες οι προβλέψεις λένε, αλλά και τα αποτελέσματα ήδη έχουν καταγράψει, θετικούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και προβλέπουν πολύ θετικούς ρυθμούς για όλο το 2017. Όμως όλοι εσείς – καλύτερα από εμένα γνωρίζετε, διότι έχετε την εμπειρία – ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης από αριθμούς και στατιστικά μεγέθη, μέχρι να γίνουν πράξη και βίωμα στους πολίτες, στην κοινωνία, στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, που αντιμετωπίζει ειδικά προβλήματα, υπάρχει μια μεγάλη απόσταση.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι για μας, είναι προτεραιότητα το επόμενο διάστημα να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας, στο πως αυτοί οι αριθμοί και τα στατιστικά μεγέθη, θα μετουσιωθούν σε πολιτικές πρωτοβουλίες και κατευθύνσεις – σε ό,τι αφορά τις οικονομικές μας προτεραιότητες και τις δαπάνες – για να γίνει αισθητή αυτή η στροφή στην καθημερινότητα του πολίτη και κυρίως, για να επουλωθούν πληγές, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια. Δηλαδή, με δύο λόγια η αναπτυξιακή δυναμική να προσανατολιστεί εκεί που περισσότερο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα να ξεκινήσω από εδώ, γιατί αυτή είναι η πρώτη περιοδεία σε περιφέρεια που πραγματοποιώ ως Πρωθυπουργός. Αντιλαμβάνεστε, ότι ο λόγος είναι πως όλο το προηγούμενο διάστημα, η διακυβέρνηση δεν ήταν μια υπόθεση όπως όλες τα προηγούμενα χρόνια, διότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε –και έχουμε ακόμα – μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση και προσφυγική κρίση.

Επέλεξα όμως, να ξεκινήσω από την περιφέρεια τη δική σας, ιδιαίτερα από τη Θράκη. Θεωρώ ότι η Θράκη είναι μια περιοχή που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και που έχει ιδιαίτερες δυνατότητες. Δυνατότητες να αναβαθμιστεί σε ένα κόμβο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό, που δεν θα αφορά μόνο την περιφέρεια σας, αλλά θα είναι ένας κόμβος με αναφορά και εμβέλεια στην ευρύτερη Βαλκανική περιοχή, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα έλεγα, με ιδιαίτερο ρόλο. Να αποτελεί το πεδίο σύνδεσης μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση, αλλά και μεταφορών από την Μεσόγειο Θάλασσα προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Βεβαίως, όλοι αναγνωρίζουμε πως η Θράκη αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, και οικονομικής και κοινωνικής φύσης.

Η χώρα μας συνολικά αντιμετωπίζει τέτοιες προκλήσεις, αλλά η Θράκη με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Για αυτό και επέλεξα, στο επίκεντρο της επίσκεψης μου αυτής να βρίσκονται τα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών της Θράκης.

Θέλω να σας επισημάνω, ότι αυτός ο σχεδιασμός, που θα βάλει την Θράκη στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, το επόμενο διάστημα, δεν αφορά μια συγκεκριμένη παράταξη και μια κυβέρνηση. Είναι ένας σχεδιασμός εθνικής στρατηγικής σημασίας. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν σας θέλουμε μόνο συμμάχους, αλλά και συνεργάτες.

Με αυτή την έννοια, θα ήθελα να ακούσω με μεγάλη προσοχή τις  παρατηρήσεις σας, αλλά και τις προτάσεις σας και να σας υποσχεθώ ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε πιο οργανωμένα αυτή τη φορά, ώστε να σχεδιάσουμε μαζί το νέο περιφερειακό πλάνο ανάπτυξης για την περιοχή σας, το οποίο θα αποτελεί κομμάτι του εθνικού αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού.

Δύο λόγια μόνο να σας πω: Βρέθηκα το πρωί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Επιθεώρησα τα έργα, καθώς και τα έργα του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Βαλκανικής. Και ταυτόχρονα ο αγωγός φυσικού αερίου καθιστά τη χώρα μας, όχι μόνο την Περιφέρειά σας, ως έναν ουσιαστικό και πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο.

Αναφερθήκατε κύριε Περιφερειάρχη στην σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την πρόσφατη επίσκεψή μου, στα τέλη του Αυγούστου, στη Βουλγαρία και τη συνάντησή μου με τον Βούλγαρο ομόλογό μου. Μάλιστα, να σας πω ότι -δεν ξέρω βέβαια γιατί υπάρχουν και πολιτικές εξελίξεις, φαντάζομαι, όμως, ότι θα συνεχιστεί αυτή η στενή συνεργασία- συμφωνήσαμε η επόμενη συνάντησή μας να γίνει στη Θράκη, στην Αλεξανδρούπολη. Συμφωνήσαμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το Μπουργκάς. Διότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα τα εμπορεύματα να πηγαίνουν σε πολύ μικρότερο χρόνο από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας τα Στενά.

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένα δίκτυο κάθετων αξόνων, όπως κι εσείς είπατε, στην Εγνατία Οδό, που θα αναβαθμίσει και το δίκτυο μεταφορών, αλλά και θα το καταστήσουν ταχύτερο και ευκολότερα προσβάσιμο προς τους επισκέπτες.

Ταυτόχρονα η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρειά σας, προχωρά και στην επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου στις πόλεις της Θράκης, πράγμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τον ίδιο τον καταναλωτή. Ενώ τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με τον πλωτό σταθμό αεροποίησης φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, στην Αλεξανδρούπολη, και τον αγωγό IGB, ο οποίος θα είναι κάθετος στον αγωγό TAP και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Βουλγαρία, όχι μόνο θα καταστήσουν την περιοχή σας, όπως είπα πριν, κόμβο, αλλά θα δώσουν και πνοή. Δηλαδή, θέσεις εργασίας. Πνοή αναπτυξιακή στην ευρύτερη περιοχή.

Ο αγροτικός τομέας, μαζί με τη μεταποίηση, είναι παραδοσιακοί πυλώνες για την οικονομική ζωή της Θράκης. Γνωρίζουμε, όμως, πάρα πολύ καλά τα προβλήματα. Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, αλλά και της μεταποίησης, με την αποβιομηχάνιση των προηγούμενων ετών, με το κλείσιμο βιοτεχνιών και βιομηχανιών -πολλές από αυτές μεταφέρθηκαν και σε γειτονική χώρα- και δίνουμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες που όλοι γνωρίζετε, αγώνα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και την παραγωγική στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Δεν θέλω, λοιπόν, να μακρηγορήσω. Θέλω να σας πω ότι τα προβλήματα είναι γνωστά, οι προτεραιότητες, όμως, νομίζω ότι είναι κοινές ή τουλάχιστον θα το διαπιστώσουμε ακούγοντας σας.

Ασφαλώς, πέραν αυτών, υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, που είναι δύσκολη. Ιδιαίτερη δύσκολη δε, καθότι περνάμε την τελευταία κρίσιμη περίοδο πριν από την έξοδο από μια σκληρή επιτροπεία που έζησε η χώρα μας από το 2010 έως σήμερα. Γνωρίζω πολύ καλά τα μεγάλα βάρη, τα φορολογικά βάρη. Γνωρίζετε, όμως κι εσείς καλά ποιες είναι οι εναλλακτικές δυνατότητες. Και μέσα σ’ αυτά τα δεδομένα σας καλώ να συνεργαστούμε για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές ενδεδειγμένες λύσεις, προκειμένου το διάστημα που μας απομένει για να βγούμε από αυτή τη σκληρή επιτροπεία, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάμε σε μια κανονικοποίηση της οικονομικής ζωής, να προβούμε στις απαραίτητες εκείνες κινήσεις που θα καταστήσουν την ανάπτυξη πραγματικότητα στην καθημερινότητα του πολίτη, κυρίως του επιχειρηματία, του βιοπαλαιστή, του εργαζόμενου.

Με δύο λόγια, ο εθνικός μας στόχος το επόμενο διάστημα είναι δουλειές. Ανάπτυξη, ίσον δουλειές, θέσεις εργασίας. Η πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη  αυτή να έχει κοινωνικό πρόσημο, αλλά και γεωγραφικό πρόσημο. Να μην είναι μια αθηνοκεντρική υπόθεση. Να είναι ανάπτυξη που θα αφορά εκείνες τις Περιφέρειες πρωτίστως που έχουν υποστεί το προηγούμενο διάστημα τις μεγαλύτερες πληγές, αλλά και έχουν ιδιαίτερη σημασία εθνική και στρατηγική για τον τόπο. Και μια τέτοια σημασία είναι αυτή που έχει η δική σας Περιφέρεια.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και είμαι έτοιμος να ακούσω τις προτάσεις σας, προκειμένου από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις, ελπίζω εφικτές και ρεαλιστικές.