Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Σ. Ματαρέλα

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο ηγέτες τόνισαν τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τον ελληνικό και τον ιταλικό λαό, καθώς και τις προοπτικές περεταίρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των επενδύσεων, και ασφαλώς του πολιτισμού, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας των δύο λαών.

Παράλληλα, εκφράστηκε η αμέριστη αλληλεγγύη και ο θαυμασμός της Ιταλικής Δημοκρατίας για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος καθώς και την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, ενώ αναγνωρίστηκαν οι θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες κατά τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, εκφράστηκε από κοινού προβληματισμός για την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων, η οποία τροφοδοτείται και από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας.

 

Προσφώνηση του Πρωθυπουργού και αντιφώνηση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου

Αλέξης Τσίπρας: Κύριε Πρόεδρε, οι δύο χώρες μας έχουν μία παράλληλη ιστορία και κοινή μοίρα. Έδωσαν τα φώτα τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, οι λαοί μας με το μεσογειακό ταμπεραμέντο τους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας.

Σήμερα βρισκόμαστε, ως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης, χώρες του Νότου, απέναντι σε κοινές προκλήσεις. Απέναντι στην πρόκληση της οικονομικής κρίσης, απέναντι στην προσφυγική κρίση. Η συνεργασία μας, λοιπόν, όπως και η συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, είναι κρίσιμο μέγεθος για την δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης.

Εμείς προσβλέπουμε σταθερά στην δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς συνεργασίας, σε μία σειρά από τομείς: στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην ενέργεια, αλλά και στον πολιτισμό, γιατί, να μην ξεχνάμε, ότι αυτό είναι το ισχυρό μας όπλο.

Σας καλωσορίζω και πάλι!

Σέρτζιο Ματαρέλα: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για την θερμή σας υποδοχή και τα ευγενικά σας λόγια. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, μας ενώνει μία μακρά ιστορία, η οποία μας ενώνει με τρόπο άρρηκτο. Μας ενώνουν επίσης κοινές προκλήσεις. Η οικονομική κρίση έπληξε πολλές χώρες της Ευρώπης, ιδιαιτέρως δε την Ελλάδα και την Ιταλία, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικότατες κοινωνικές δυσκολίες και προκλήσεις, τις οποίες όλοι εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη, εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα που μας ενώνει είναι το τεράστιο ζήτημα της μετανάστευσης, το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα. Η Ελλάδα και η Ιταλία, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης τους ως σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδέχονται πολύ περισσότερους πρόσφυγες. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν σεβαστεί το προαιώνιο καθήκον τους υποδοχής και φιλοξενίας, ως ένδειξη πολιτισμού και παρέχουν βοήθεια στις χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Όμως η Ευρώπη πρέπει να δεσμευθεί περισσότερο. Πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και την Ιταλία διότι το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και της Ιταλίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, διατηρούμε ανέκαθεν έξοχες διμερείς σχέσεις και εξαιρετική συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό, σε επίπεδο ενέργειας, σε επίπεδο πολιτιστικό και βεβαίως πολιτικό. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν την Ελλάδα και την Ιταλία δύο χώρες φίλες, που έχουν κοινή οπτική του μέλλοντος της Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ!