Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντ. Τουσκ

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε:

«Πολύ σημαντικές στιγμές, πολύ ζωτικής σημασίας αυτή η επίσκεψη.  Είμαστε σε μια στιγμή πολύ ζωτικής σημασίας και μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις συνολικά στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε, όμως, ότι βρισκόμαστε μερικές ημέρες μετά τη Διάσκεψη της Ρώμης, η οποία επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον μας και το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε την ενότητα στην Ευρώπη και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών μας.

Εξ αυτού του λόγου, είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις, να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ενότητα στην ευρύτερη περιοχή και να επιχειρήσουμε να ξεπεράσουμε όλους εκείνους, που προσπαθούν να θέσουν εμπόδιο σ’ αυτή την πορεία. Και για να αφήσουμε  πίσω μας πλέον την οικονομική κρίση και φυσικά να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στο πλαίσιο των σημαντικών συμφωνιών, τις οποίες όλοι μαζί συλλογικά λάβαμε, όσον αφορά την προσφυγική κρίση, τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η οποία, όλοι γνωρίζουμε, ότι είναι εύθραυστη, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τη διατηρήσουμε και να την εφαρμόσουμε.

Και φυσικά έχουμε και την πρόκληση της ανάδυσης του ακροδεξιού λαϊκισμού, των ακροδεξιών λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Εξ αυτού του λόγου πρέπει, λοιπόν, να συνεργαστούμε, να επικοινωνούμε και να αποφασίσουμε να θέσουμε προτεραιότητες όσον αφορά το τι θα κάνουμε. Και πιστεύω ότι οι προσπάθειές σας είναι πολύ σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση. Και είμαι πεπεισμένος ότι εσείς, ως πρόεδρος, αλλά και όλα τα κράτη-μέλη θα επωμισθούν τις ευθύνες τους για να διατηρήσουν ενωμένη και ασφαλή την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε:

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Αλέξη Τσίπρα.

Ήρθα εδώ ως φίλος, όπως το γνωρίζετε. Η Ελλάδα και η Αθήνα είναι σαν το δεύτερο σπίτι μου και δεν είναι απλά ένα σλόγκαν, είναι μία αλήθεια. Για πολλούς λόγους, για ιστορικούς λόγους, για συναισθηματικούς λόγους και για μένα, η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της θητείας σας και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δύσκολων και απαιτητικών χρόνων για όλη την Ευρώπη, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αλληλεγγύη.

Ξέρω πόσο δύσκολο ήταν για εσάς, ως Πρωθυπουργός και φυσικά για τους έλληνες πολίτες. Και ξέρω σχεδόν τα πάντα όσον αφορά τις θυσίες σας και την αποφασιστικότητά σας.

Σας ευχαριστώ πολύ ξανά για τις προσπάθειές σας  και είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις μας με μία λίγο καλύτερη διάθεση, όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αποφάσεις που απορρέουν. Πρέπει φυσικά να είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι και να είμαστε συγκρατημένο όσον αφορά την αισιοδοξία, αλλά σήμερα σ’ αυτό το πλαίσιο νιώθω πιο αισιόδοξα σε σχέση με χθες και ελπίζω αύριο και για τους δύο η διάθεσή μας να είναι ακόμη πιο αισιόδοξη.

Ωστόσο, είμαστε ακόμη μακριά για ένα success story οικονομικό, αλλά λόγω της αποφασιστικότητάς σας, αλλά και της θέσης ευθύνης και του πραγματισμού που επιδεικνύετε, είμαστε κοντά  να ολοκληρώσουμε αυτή την απαιτητική διαδικασία.

Αυτό ήθελα να πω, από την πλευρά μου, και απλώς σας ευχαριστώ για τις προσπάθειές σας».