Μιλώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα της Μέσης Ανατολής, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες της νέας κυβέρνησης η Ελλάδα στηρίζει πολιτικές που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη, στέλνοντας παράλληλα σε ολόκληρο τον κόσμο μήνυμα ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή σε νέες συνεργασίες και παρουσιάζει ευκαιρίες για την επένδυση κεφαλαίων.
Μία ημέρα μετά τις επαφές που είχε στη Σαουδική Αραβία, όπου προωθήθηκαν διμερείς επενδυτικές ευκαιρίες και προγραμματίστηκαν υπουργικές επισκέψεις για αυτό τον σκοπό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως οι επενδυτικοί φορείς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.
«Οι επιδόσεις της οικονομίας είναι πολύ καλές το τελευταίο εξάμηνο, αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε δει μεγάλη μείωση στο κόστος δανεισμού, όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Μόλις εκδώσαμε ένα δεκαπενταετές ομόλογο το οποίο έτυχε πολύ καλής αντιμετώπισης από τις αγορές. Το χρηματιστήριό μας είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο το 2019. Αναμένουμε ανάπτυξη κοντά στο 3% το 2020», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επισήμανε πως η Ελλάδα έχει όλα τα συστατικά που απαιτούνται ώστε να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη (surprise story) στους κόλπους της Ευρωζώνης.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya:
Δημοσιογράφος: Καλώς ορίσατε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η επίσκεψή σας εδώ έχει ως σκοπό τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ;
Πρωθυπουργός: Αυτή η επίσκεψη είναι σημαντική τόσο για μένα όσο και για την Ελλάδα. Από το 1992 έχει να επισκεφτεί τα ΗΑΕ Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στο πλαίσιο διμερούς επίσκεψης. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα βγαίνει από μια μακρόχρονη και ιδιαιτέρως επίπονη δεκαετή κρίση. Η οικονομία ενισχύεται σημαντικά. Είναι σημαντικό επίσης να σταλεί ένα σήμα στους επενδυτές σε αυτό το μέρος του κόσμου ότι είμαστε open for business κι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα σημαντικές ευκαιρίες για την επένδυση κεφαλαίων από τον Κόλπο, ειδικά από τα ΗΑΕ.
Δημοσιογράφος: Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τα επόμενα οικονομικά βήματα της Ελλάδας;
Πρωθυπουργός: Οι επιδόσεις της οικονομίας είναι πολύ καλές το τελευταίο εξάμηνο, αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε δει μεγάλη μείωση στο κόστος δανεισμού, όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Μόλις εκδώσαμε ένα δεκαπενταετές ομόλογο το οποίο έτυχε πολύ καλής αντιμετώπισης από τις αγορές. Το χρηματιστήριό μας είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο το 2019. Αναμένουμε ανάπτυξη κοντά στο 3% το 2020. Έτσι, λοιπόν, έχουμε όλα τα στοιχεία για να αποτελούμε ευχάριστο surprise story της Ευρωζώνης. Και φυσικά έχουμε προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον κατά τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που με κάνει πολύ αισιόδοξο σχετικά με το μέλλον της οικονομίας.
Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι η χώρα μας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Και αν ναι, με ποιους τρόπους; Εχθές επισκεφτήκατε τη Σαουδική Αραβία και είχατε συναντήσεις με τον Βασιλιά και τον Πρίγκιπα, σήμερα είστε στο Άμπου Ντάμπι…
Πρωθυπουργός: Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Βασιλιά και τον Πρίγκιπα Διάδοχο στο Ριαντ, τον Πρίγκιπα Διάδοχο και τις επενδυτικές αρχές σας, ADIA και Mubadala, κατά την παραμονή μου στο Άμπου Ντάμπι. Γνωρίζουν ήδη την Ελλάδα, έχουν επενδύσει στην Ελλάδα. Θέλουμε να αποτελέσουν μέρος του success story της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι γνωστή στους κύκλους των επενδυτικών αρχών του Άμπου Ντάμπι και βρίσκομαι εδώ για να τους παραθέσω τους λόγους για τους οποίους μπορούν να επενδύσουν περαιτέρω στη χώρα μας.
Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι σκέψεις σας και ποια στρατηγική ακολουθεί η Ελλάδα στα σύνορά της και σε σχέση με τις Αραβικές χώρες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;
Πρωθυπουργός: Πρόκειται για μία στρατηγική σχέση με μεγάλο βάθος. Τα κράτη του Κόλπου συμβαδίζουν γεωπολιτικά με την Ελλάδα σε πολλά διαφορετικά μέτωπα. Πιστεύω πως βλέπουμε τα πράγματα με παρόμοιο τρόπο, μέσω ενός παρόμοιου πρίσματος. Και ασφαλώς υπάρχουν πολύ στενοί πολιτισμικοί δεσμοί ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου και την Ελλάδα, είναι αρχαίοι πολιτισμοί με μακρά ιστορία. Ένας από τους σκοπούς της επίσκεψής μου είναι η σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του Κόλπου, κάτι που θα συζητήσω με τον Πρίγκιπα. Θα έχω επίσης την ευκαιρία να επισκεφθώ το νέο Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι και να συζητήσω με τις τοπικές αρχές τη δυνατότητα σημαντικών πολιτιστικών ανταλλαγών. Θα ήθελα να ενισχύσω τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Δημοσιογράφος: Δεδομένων των εντάσεων στην περιοχή, πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε σε θέματα ασφάλειας με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και τη χώρα μας;
Πρωθυπουργός: Η συνεργασία μας δεν εκτείνεται μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και στον τομέα της ασφάλειας, που απασχολεί τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκτιμούμε πολύ την υποστήριξη που έχουμε λάβει στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της ειρήνης αλλά επίσης πάντοτε υπερασπιζόμαστε με σθένος τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από αυτή την άποψη θεωρώ πως τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ είναι στρατηγικοί εταίροι σε αυτήν την προσπάθεια.
Δημοσιογράφος: Σχετικά με το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, πώς μπορείτε, σε συνεργασία με τις Αραβικές χώρες, να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Διότι υπάρχουν αρκετές αντιπαλότητες όπως, για παράδειγμα, στο Ιράν και στη Λιβύη.
Πρωθυπουργός: Η Ελλάδα υποστηρίζει την περιφερειακή σταθερότητα και μας απασχολούν ιδιαίτερα τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρατε τη Λιβύη. Μας ανησυχεί πολύ η αποκαλούμενη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης όσον αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Θεωρούμε αυτές τις συμφωνίες έωλες και άκυρες. Πετύχαμε τη διεθνή καταδίκη αυτών των συμφωνιών, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο από τη σκοπιά πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει αντιληπτό σε αυτό το μέρος του κόσμου ότι η Ελλάδα είναι περιφερειακός παράγοντας που υποστηρίζει την ειρήνη και πάντα θα συνεργάζεται με τις χώρες που έχουν την ίδια θεώρηση όσον αφορά την περιφερειακή σταθερότητα.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η άποψη της Ελλάδας για την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και το γεγονός ότι πολλά όπλα προέρχονται από τη Συρία; Ποιες είναι οι ανησυχίες σας και πώς πιστεύετε θα έπρεπε να επιλυθεί η κατάσταση;
Πρωθυπουργός: Επιθυμούμε μία ευημερούσα και σταθερή Λιβύη. Θέλουμε να δοθεί στον λιβυκό λαό το δικαίωμα να εκφραστεί και να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον της χώρας. Κατόπιν της Διαδικασίας του Βερολίνου ήταν απόλυτα σαφές ότι όλες οι παρεμβάσεις στη Λιβύη από το εξωτερικό θα έπρεπε να σταματήσουν. Δεν είμαι βέβαιος ότι συμβαίνει αυτό επί του πεδίου. Αλλά έχουμε αποσαφηνίσει πως σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ουδεμία πολιτική λύση μπορεί να αποδέχεται το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του κ. Sarraj και της τουρκικής κυβέρνησης. Επομένως, προσεγγίζουμε το λιβυκό ζήτημα από την οπτική γωνία ότι μία πολιτική λύση πρέπει να έχει ως προαπαιτούμενο πως αυτές οι συμφωνίες είναι κενές και άκυρες.
Δημοσιογράφος: Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί μετά της έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Πρωθυπουργός: Το Brexit θα αποτελέσει σίγουρα μία πρόκληση. Έγινε κατόπιν απόφασης του βρετανικού λαού. Κατά την άποψή μου ήταν λυπηρή απόφαση, αλλά ελήφθη και πρέπει να τη σεβαστούμε. Ευελπιστώ πως θα μπορέσουμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπογράψουμε μία νέα εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά φυσικά πρέπει να είναι μία δίκαιη συμφωνία που δεν θα επιτρέπει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Την ίδια στιγμή, κάθε πρόβλημα συνιστά επίσης μία ευκαιρία, μία ευκαιρία για τη χώρα μου. Όπως είπα, καθώς εξερχόμαστε από την κρίση επιδιώκουμε την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος πως οι άνθρωποι στον Κόλπο θα ακούσουν αυτό το μήνυμα πολύ προσεκτικά. Με την Κύπρο είμαστε οι δύο εγγύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή του Κόλπου και η ελληνική οικονομία θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στο ορατό μέλλον.
Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Πρωθυπουργός: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.