Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα στη σύνοδο «Bucha Summit» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κίεβο, για τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή της Μπούτσα και την επακόλουθη αποκάλυψη της σφαγής του άμαχου πληθυσμού.
Ακολουθεί το μήνυμα του Πρωθυπουργού (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):
Πρόεδρε Zelenskyy, αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να βρίσκομαι μαζί σας σήμερα. Είναι ακόμα νωπό στη μνήμη μου το σοκ που ένιωσα όταν άκουσα για πρώτη φορά για τη σφαγή και είδα τις αποκρουστικές εικόνες των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη Μπούτσα πέρυσι. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και προκάλεσε σε μια άνευ προηγουμένου απειλή για την Ευρώπη και τη διεθνή τάξη.
Η σφαγή στη Μπούτσα έγινε ένα ισχυρό σύμβολο αυτού του άδικου και φρικτού πολέμου. Δυστυχώς, δεν ήταν η μόνη. Ας μην ξεχνάμε τις άλλες τρομερές ιστορίες ανείπωτης βίας και πόνου, όπως στη Μποροντιάνκα, στο Ιρπίν και στο Χοστομέλ. Η Μαριούπολη είναι τώρα μια πόλη-φάντασμα. Όλοι θυμόμαστε τις εικόνες από το θέατρο της Μαριούπολης, που φιλοξενούσε αμάχους, να έχει μετατραπεί σε ερείπια με εκατοντάδες νεκρούς. Θυμόμαστε τις εικόνες από το μαιευτήριο της Μαριούπολης που καταστράφηκε από ρωσικό χτύπημα.
Την ώρα που η Ουκρανία και ο λαός της συνεχίζουν τον γενναίο αγώνα τους, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, σήμερα, κατά την πρώτη επέτειο απελευθέρωσης της Μπούκα οφείλουμε στα θύματα των φρικαλεοτήτων, οφείλουμε στα μέλη των οικογενειών τους να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες αυτές. Ως διαχρονικός υποστηρικτής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια απόδοσης ευθυνών για τα διεθνή εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του, η χώρα μου επαναβεβαιώνει τη σημασία της τήρησης των αρχών και αξιών που κατοχυρώνονται στο Καταστατικό της Ρώμης και της υπεράσπισης της ακεραιότητάς του. Πριν από ένα χρόνο, μαζί με άλλες 42 χώρες, παραπέμψαμε την κατάσταση στην Ουκρανία στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ήταν ένα πρωτοφανές βήμα στην ιστορία του Δικαστηρίου, που επέτρεψε την ταχεία και έγκαιρη εμπλοκή του Εισαγγελέα και του Γραφείου του.
Μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ χαιρετίσαμε την πρόσφατη συμφωνία για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας στη Χάγη.
Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα πιθανά νομικά εργαλεία για τη θέσπιση ενός κατάλληλου μηχανισμού για την εκδίκαση αυτού του εγκλήματος, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και τα ισχύοντα πρότυπα της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης.
Τέλος, χαιρετίζουμε επίσης την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία γραφείου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην Ουκρανία ως ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Δικαστηρίου και των ουκρανικών αρχών.
Όλα τα θύματα αξίζουν την απόδοση δικαιοσύνης, καθώς χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη. Η απόδοση ευθυνών για τα διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία συνιστά προτεραιότητα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσφέρουμε την πλήρη στήριξή μας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στην Ουκρανία για τον σκοπό αυτό.