Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο sport24.gr και στον δημοσιογράφο Παντελή Βλαχόπουλο

Παντελής Βλαχόπουλος: Sport24, μόνο αθλητικά και, ναι, αυτή τη συνέντευξη δεν την περιμένατε. Μαζί μας, στο νέο στούντιο του Sport24, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι κάνετε; Πώς είστε; Καλώς ήρθατε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ. Καλορίζικο και το ωραίο, το νέο σας στούντιο.

Παντελής Βλαχόπουλος: Ευχαριστούμε πολύ, μας κάνετε ποδαρικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και χαίρομαι που σας κάνω ποδαρικό και θα είμαι γουρλής.

Παντελής Βλαχόπουλος: Το ξέρουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρ’ όλα αυτά τα οποία έλεγαν για μένα, νομίζω τους διαψεύσαμε.

Παντελής Βλαχόπουλος: Ποιοι τα λένε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έλα ντε; Εγώ δεν κατάλαβα ποτέ πως ξεκίνησε όλη αυτή η φιλολογία περί γκαντεμιάς. Από τον πατέρα μου είχε ξεκινήσει. Ούτε τότε κατάλαβα ποτέ γιατί επαναλαμβανόταν αυτός ο αστικός μύθος. Κάποια στιγμή συμπαρέσυρε και εμένα.

Παντελής Βλαχόπουλος: Ναι, αλλά εδώ έχετε πάει δύο ομάδες στον τελικό στο Final Four, μία ομάδα μας έχει πάει στον τελικό του Conference και ήθελα να ξεκινήσω από εκεί. Το μότο μας είναι, το βλέπετε, «Μόνο αθλητικά» και γενικότερα, ως Sport24, θέλουμε να μείνουμε μακριά από παρασκήνια, από διαρροές, από θέσεις. Κι έχουμε φοβερό χειμώνα κι έχουμε κι ένα φοβερό καλοκαίρι του αθλητισμού. Δεν θυμάμαι, αλήθεια είναι, τέτοια χρονιά σε συλλογικό επίπεδο για την Ελλάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό, ειδικά για τον επαγγελματικό ελληνικό αθλητισμό. Όχι πρώτη φορά δύο ομάδες στο Final Four, αλλά με την ελπίδα ότι πρώτη φορά θα έχουμε δύο ομάδες στον τελικό του Final Four. Και βέβαια, πρώτη φορά μετά το 1971 ελληνική ομάδα σε τελικό κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Αλλά και ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, το οποίο κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική. Ο πρωταθλητής άλλαξε τρεις φορές μέσα σε ένα ημίχρονο ουσιαστικά.

Και ένα πρωτάθλημα το οποίο χαίρομαι διότι ολοκληρώθηκε σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από αυτές με τις οποίες ξεκίνησε. Αναφέρομαι στα ζητήματα της εικόνας των γηπέδων, στις δύσκολες αποφάσεις που είχαμε πάρει, οι οποίες ήταν αντικείμενο εκτενούς σχολιασμού όταν πάρθηκαν στα μέσα της χρονιάς.

Η εικόνα που αποκόμισα, όχι μόνο ως Πρωθυπουργός αλλά ως φίλαθλος, από τα γήπεδα στα playoff, ήταν μία εικόνα που έμοιαζε περισσότερο με ευρωπαϊκά γήπεδα ή με ευρωπαϊκούς αγώνες και λιγότερο με αυτά τα οποία είχαμε συνηθίσει να συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Παντελής Βλαχόπουλος: Να φύγω; Δεν με χρειάζεστε, από ό,τι καταλαβαίνω, για ερωτήσεις, θα τα πείτε μόνος σας. Είστε πολύ ενημερωμένος για τα αθλητικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, αγαπώ τον αθλητισμό. Αγαπώ τον αθλητισμό και αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον ρόλο του αθλητισμού στην κοινωνία σε πολλά επίπεδα: τη χαρά που μας δίνει ο αθλητισμός σε συλλογικό επίπεδο, να υποστηρίζουμε την ομάδα μας, αλλά βέβαια και τη χαρά της άθλησης, της ερασιτεχνικής άθλησης.

Είμαστε μια χώρα που, δυστυχώς, δεν αθλούμαστε όσο θα έπρεπε. Τα στατιστικά είναι μάλλον αποκαρδιωτικά. Έχουμε μεγάλα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και μία από τις μεγάλες δικές μου προτεραιότητες είναι να ενθαρρύνουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αθλούνται περισσότερο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Όλοι μπορούμε να πάρουμε μεγάλη χαρά από το να αθλούμαστε, από το απλό περπάτημα μέχρι να κάνουμε τα σπορ τα οποία αγαπάμε.

Παντελής Βλαχόπουλος: Και βεβαίως να σεβόμαστε και τους φιλάθλους και τους οπαδούς, γιατί δεν ήθελα να το ξεκινήσω από εκεί, κ. Μητσοτάκη, αλλά μου δίνετε την πάσα. Ναι, τελείωσε καλά το πρωτάθλημα, αλλά θέλω να σας πω κάτι: η βία από τα ελληνικά γήπεδα δεν έχει φύγει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι ακόμα.

Παντελής Βλαχόπουλος: Έχουμε θρηνήσει νέους μέσα και έξω από τα γήπεδα τον τελευταίο χρόνο. Και θα σας το πω όπως το σκέφτομαι: δεν αισθάνομαι ακόμα έτοιμος να πάρω το 10χρονο αγόρι μου και το 10χρονο κορίτσι μου και να πάω κρατώντας τους το χέρι στο γήπεδο. Ακόμη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα διαφωνήσω κατ’ ανάγκη μαζί σας, γιατί νομίζω ότι έχουμε όλοι τραυματιστεί πολλαπλά από εικόνες του παρελθόντος σχετικά με φαινόμενα πολύ σκληρής βίας. Τα είδαμε και φέτος, με τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη. Τα είδαμε και με τις δολοφονίες φιλάθλων τα τελευταία χρόνια.

Τι έχει αλλάξει όμως από τότε; Πρώτον, η απόλυτη αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να βάλει σε τάξη αυτό το πρόβλημα, το οποίο είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο δημόσιας τάξης αλλά και ανάγκης των φιλάθλων. Διότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι που πηγαίνουν στο γήπεδο είναι φίλαθλοι οι οποίοι χαίρονται το άθλημα και θέλουν να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Αυτό οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

Επαναλαμβάνω: τα μέτρα τα οποία πήραμε, δηλαδή κάμερες σε όλα τα γήπεδα, μπήκανε. Ηλεκτρονικό και εξατομικευμένο εισιτήριο, υλοποιείται. Αυτοματοποιημένες ποινές. Στέκομαι πολύ σε αυτό, επέμενα προσωπικά σε αυτή την παρέμβαση. Κάποιοι θεωρούν ότι κάναμε και μια ενδεχομένως εισπήδηση στα ζητήματα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Δεν το πιστεύω και δεν πρόκειται να αλλάξουμε θέση σε αυτό.

Θα γνωρίζουν όλοι: έπεσε κροτίδα; Μια αγωνιστική. Έπεσε φωτοβολίδα; Μια αγωνιστική.

Παντελής Βλαχόπουλος: Σωστό είναι αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χωρίς δράμα, χωρίς φασαρίες, χωρίς ενστάσεις. Και είδατε ότι τα μέτρα αυτά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, απέδωσαν. Γιατί είχαμε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με πολύ μεγάλη ένταση στο γήπεδο. Είχαμε, επιτρέψτε μου να το πω κι αυτό, όσο το κρίνω, καλές διαιτησίες, δεν είχαμε παράπονα για τις διαιτησίες.

Ό,τι και να λέμε, το VAR έχει αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα. Δηλαδή, το 90% των περιπτώσεων αντιμετωπίζονται από το VAR. Πάντα και το VAR μπορεί να κάνει λάθος. Το είδαμε. Ή να γίνει μια λανθασμένη ερμηνεία και του VAR. Το είδαμε, εξάλλου, και σε πρωταθλήματα πολύ μεγαλύτερα, όπως στην Premier League. Πάντα ο διαιτητής μπορεί να κάνει λάθη. Αλλά, μην κοροϊδευόμαστε, το VAR έχει αλλάξει πάρα πολλά πράγματα σχετικά με την διαιτησία.

Και βέβαια, να το πω και αυτό, δεν είναι λύση να φέρνουμε μόνο ξένους διαιτητές. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να οικοδομήσουμε και να επενδύσουμε σε μια νέα γενιά Ελλήνων διαιτητών, τους οποίους θα εμπιστευόμαστε να μπορούν να διαιτητεύουν και τα μεγάλα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.

Αλλά, ως μεταβατική λύση, εν πάση περιπτώσει, οι διαιτητές από το εξωτερικό φαίνεται να έλυσαν το πρόβλημα, σε μεγάλο βαθμό, της αντικειμενικής διαιτησίας.

Παντελής Βλαχόπουλος: Είναι θλιβερό και αυτό, να μην μπορούν να διαιτητεύσουν Έλληνες διαιτητές ελληνικά παιχνίδια ακόμη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και κάτι τελευταίο για το θέμα αυτό. Δεν γίνεται να υπάρχουν συμμορίες στα γήπεδα. Εγκληματικές οργανώσεις. Και εκεί, όπως βλέπετε, πια η Ελληνική Αστυνομία, θα έλεγα με εχεμύθεια και με απόλυτη διακριτικότητα, που επιβάλλει μια τέτοια έρευνα, έχει θέσει στη διάθεση της Δικαιοσύνης το ανακριτικό υλικό. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για το ποιοι είναι οι ένοχοι.

Αλλά νομίζω ότι η εποχή πια όπου εγκληματικές οργανώσεις, «φίλαθλοι», «οπαδοί», δημιουργούσαν τέτοιες καταστάσεις στα γήπεδα, πιστεύω ότι τις εποχές αυτές τις έχουμε αφήσει πίσω μας.

Και πρέπει να οικοδομήσουμε -και απευθύνομαι και στις ομάδες και στην ΕΠΟ- πάνω στα θετικά κεκτημένα του τέλους του πρωταθλήματος του 2023-2024, για να μπορέσουμε το 2024-2025 να έχουμε ένα ακόμα καλύτερο, ακόμα ασφαλέστερο πρωτάθλημα και να γίνεται πια και στο ποδόσφαιρο αυτό που γίνεται στο μπάσκετ.

Στο μπάσκετ γίνεται αυτό. Να πηγαίνεις, δηλαδή, στο γήπεδο με το παιδί σου και να μην αισθάνεσαι σε καμία περίπτωση ότι κινδυνεύεις και να είναι το γήπεδο μια γιορτή και όχι μια αρένα.

Παντελής Βλαχόπουλος: Χαίρομαι που το λέτε αυτό. Γιατί αυτόν τον φόβο, σας είπα προηγουμένως, ένιωσα και νιώθω, γιατί μιλάμε για χούλιγκανς. Κύριε Μητσοτάκη, συγγνώμη που θα το πω, δεν είναι χούλιγκανς πάρα πολλοί. Είναι δολοφόνοι. Αυτά που κάνουν είναι δολοφονικές πράξεις. Και επειδή δεν είχαμε τόσα χρόνια νεκρούς δεν σημαίνει ότι… Ήταν εντελώς τυχαίο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχαμε, είχαμε.

Παντελής Βλαχόπουλος: Όταν ο άλλος έχει μαχαίρι, όταν έχει κροτίδα, όταν έχει όλα αυτά που έχει πάνω του και μπορεί να μπει μέσα στο γήπεδο, αυτοί είναι δολοφόνοι. Δεν είναι χούλιγκανς καν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γι’ αυτό και τελειώνουμε πια με αυτές τις πρακτικές. Δεν θα κάνουμε πίσω. Και θα φτάσουμε όπου πρέπει να φτάσουμε. Κρατώ την εικόνα των ελληνικών γηπέδων. Γνωρίζω ότι μπορεί επειδή είστε πολύ δημοφιλές μέσο και επειδή παρακολουθώ, μου αρέσει πάντα να ακούω και τα σχόλια τα οποία γίνονται, ακούω συχνά και αθλητικά ραδιόφωνα, πάντα υπάρχει μια καχυποψία: «έλα μωρέ, εντάξει τώρα, θα ξαναγίνουν».

Ναι, αλλά ας το πιστέψουμε και όλοι μαζί ότι αυτά δεν πρέπει να ξαναγίνουν, διότι από όλους μας τελικά εξαρτάται. Διότι και ο φίλαθλος ο απλός γνωρίζει ότι αν ο διπλανός του πάει να πετάξει μία κροτίδα, θα τιμωρηθεί η ομάδα συνολικά και ο φίλαθλος δεν θα μπορεί να είναι μετά. Οπότε, όλα αυτά νομίζω ότι δουλεύουν τελικά προς την ίδια κατεύθυνση.

Παντελής Βλαχόπουλος: Και να σας πω και κάτι άλλο, εάν έχουμε και καλά γήπεδα με καλές συνθήκες… Δηλαδή, έχουμε δύο καλά γήπεδα που πάνε να γίνουν δύο Ευρωπαϊκοί τελικοί: «Καραϊσκάκης», «OPAP ARENA». Το γήπεδο του Παναθηναϊκού, το είπατε, στο μπάσκετ, πλέον έχει μια φοβερή ατμόσφαιρα. Το ΣΕΦ το ίδιο. Δεν ξέρω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, να πάμε να τα δούμε λίγο τα γήπεδα γιατί νομίζω έχει μια σημασία. Έχουμε δύο γήπεδα, την «OPAP ARENA, την «Αγία Σοφία» και το «Καραϊσκάκη», τα οποία είναι γήπεδα υπερσύγχρονων προδιαγραφών. Ο Παναθηναϊκός προχωράει το δικό του γήπεδο.

Για τον ΠΑΟΚ, θέλω να τονίσω ότι η ελληνική πολιτεία έχει κάνει ό,τι της έχει ζητηθεί στα ζητήματα των χρήσεων γης γύρω από την Τούμπα. Απομένει πια στον επενδυτή να προχωρήσει το έργο υλοποίησης του νέου γηπέδου και εμείς και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια.

Σε όλα τα γήπεδα έχουν μπει κάμερες. Άρα, γίνεται μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και των παλαιότερων γηπέδων. Και βέβαια, για το μπάσκετ κάναμε αυτή την κίνηση με τον Παναθηναϊκό, νομίζω στη σωστή κατεύθυνση. Γιατί; Γιατί έχουμε ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο θέλουμε να το εκμεταλλευτεί μία ομάδα μακροπρόθεσμα και να επενδύσει στο γήπεδο. Αυτό γίνεται από τον Παναθηναϊκό. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και με το ΣΕΦ, με τη διοίκηση του Ολυμπιακού.

Παντελής Βλαχόπουλος: Θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνει και πρέπει να γίνει. Διότι είναι και ένα παλαιότερο γήπεδο, το οποίο και αυτό χρειάζεται επενδύσεις εκσυγχρονισμού.

Και γενικότερα η εικόνα του ΟΑΚΑ σήμερα, μιας και μιλάμε για αθλητισμό, δεν έχει σχέση με την εικόνα πριν από κάποια χρόνια. Στο μεν στέγαστρο, στο κεντρικό γήπεδο, έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και θα γίνουν παρεμβάσεις και στον χλοοτάπητα και στο ταρτάν. Οι βοηθητικοί χώροι και τα προπονητήρια έχουν φτιαχτεί πλήρως. Νομίζω ότι εάν μιλήσετε με τον Μανώλη Καραλή, τον Μίλτο Τεντόγλου, θα σας πουν ότι για πρώτη φορά κάποιος ασχολήθηκε με τους χώρους που προπονούνται οι Ολυμπιονίκες μας και οι πρωταθλητές μας.

Το τένις. Η επένδυση στο τένις, πολύ σημαντική. Προχωράει με ιδιωτικά κεφάλαια. Το μπάσκετ το έχει πάρει ο Παναθηναϊκός.

Και για το Ολυμπιακό Στάδιο -το είπα και τις προάλλες, θα το ξαναπώ σε εσάς-, βούληση της κυβέρνησης είναι ο τελικός του Κυπέλλου να γίνεται πάντα στο Ολυμπιακό Στάδιο, να είναι καθορισμένο, όπως γίνεται στο Wembley, όπως γίνεται στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, όπως γίνεται στο Stade de France στη Γαλλία. Εμείς εγγυόμαστε την ασφάλεια. Πρέπει τουλάχιστον ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ματς να γίνεται στο Ολυμπιακό Στάδιο. Από του χρόνου αυτή θα είναι η βούλησή μας και πιστεύω η ΕΠΟ να αντιληφθεί ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί.

Δεν είναι εικόνα αυτή, του τελικού του Κυπέλλου χωρίς φιλάθλους. Είναι κρίμα, είναι μία εικόνα που έρχεται από μία άλλη εποχή. Θέλω να θυμίσω ότι στον τελικό του μπάσκετ είχαμε φιλάθλους και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και ήταν μια γιορτή.

Παντελής Βλαχόπουλος: Πολύ ωραία εικόνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: H εικόνα που την είδα από την τηλεόραση τουλάχιστον. Δεν είχαμε κανένα απολύτως ζήτημα. Άρα, θέλω να πιστεύω -και να το πούμε από τώρα, να το συμφωνήσουμε- ότι από το 2025 και μετά δεν θα είναι αντικείμενο συζήτησης το πού θα γίνεται ο τελικός του Κυπέλλου. Θα βάλουμε όλες τις κάμερες που πρέπει και στο ΟΑΚΑ και ο τελικός πάντα θα γίνεται στο ΟΑΚΑ.

Παντελής Βλαχόπουλος: Μακάρι. Να πάμε σε μερικές πιο προσωπικές ερωτήσεις; Για τον αθλητισμό πάντα. Παιδί, δωμάτιο. Κλασικό δωμάτιο; Δηλαδή μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ήταν μικρός, δέκα ετών, να είχε μια αφίσα, ας πούμε, του Νίκου Αναστόπουλου; Λέω εγώ. Ή όχι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εννοείται. Πάντα μου άρεσε ο αθλητισμός και έκανα και διάφορα σπορ, όπως και τώρα προσπαθώ να κάνω πολλά σπορ ταυτόχρονα. Μπορεί να μην είμαι ιδιαίτερα καλός κάπου, αλλά μου αρέσει να έχω ποικιλία στην αθλητική μου δράση.

Και προφανώς ως παιδί, αγαπώντας πολύ τότε το ποδόσφαιρο και κάποια στιγμή αποκτήσαμε και μία επαφή με το NBA, δύσκολη τότε, με κάτι κασέτες βίντεο, που ερχόταν και βλέπαμε τα πρώτα ματς τότε του NΒΑ και τις μεγάλες κόντρες Lakers-Celtics της αρχής της δεκαετίας του ΄80. Το δωμάτιό μου ήταν ένα τυπικό εφηβικό δωμάτιο.

Παντελής Βλαχόπουλος: Ο πατέρας σας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που βέβαια είχε και το προσωνύμιο «ψηλός», τι ύψος είχε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: 1,92.

Παντελής Βλαχόπουλος: Κι εσείς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ 1,86-1,87.

Παντελής Βλαχόπουλος: 1,87. Εννοώ ότι το «ψηλός» είναι η μπασκετική…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έπαιζε βόλεϊ στα Χανιά.

Παντελής Βλαχόπουλος: Ναι; Δεν το ξέραμε αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, κι εμένα μου το είπε κάποιος στιγμή χωρίς να το γνωρίζω κι εγώ. Δεν νομίζω ότι διακρίθηκε.

Παντελής Βλαχόπουλος: Ήταν ένα σπίτι, εντάξει ήταν ένα σπίτι Πρωθυπουργού, ένα σπίτι πολιτικού. Βλέπατε μαζί ποδόσφαιρο, μπάσκετ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όχι.

Παντελής Βλαχόπουλος: Όχι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μην ξεχνάμε ότι και με τους γονείς μου είχαμε μεγάλη ηλικιακή διαφορά. Δεν τους ενδιέφερε τόσο πολύ ο αθλητισμός, αλλά εγώ μεγάλωσα με πολύ μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό, την οποία την απέκτησα πρωτίστως στο σχολείο, μετά παίζοντας στις ομάδες μπάσκετ και ποδόσφαιρο στο σχολείο.

Και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, δηλαδή από τα 14, 15 και μετά, ο αθλητισμός είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μου. Και το να αθλούμαι εγώ και το να βλέπω αθλητισμό, όλων των ειδών τα σπορ.

Δηλαδή τώρα, ας πούμε, πρέπει να δούμε λίγο και ποια είναι τα σπορ τα οποία ανεβαίνουν στην Ελλάδα. Το τένις είναι ένα σπορ που, νομίζω, έσπασε αυτός ο αστικός μύθος ότι αφορά μόνο την ελίτ και τους πλούσιους.

Βλέπω την καταπληκτική δουλειά που γίνεται στο τένις, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια. Πολλά γήπεδα έχουν φτιαχτεί, εξαιρετικοί σύλλογοι, καλοί προπονητές. Με δύο παίκτες στο top 10 και με πολλά ανερχόμενα ταλέντα το τένις έχει πολλά να δώσει ακόμα στον ελληνικό αθλητισμό.

Ο στίβος, η κολύμβηση, το πόλο. Πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Έχουμε, πέραν του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, σε πολλές διακρίσεις να προσβλέπουμε.

Προχθές ήμουν στη Φλώρινα, είδα μια κοπελίτσα 15 χρονών πρωταθλήτρια ξιφασκίας. Έμαθα, δεν το ήξερα, ότι υπάρχει δυνατός σύλλογος ξιφασκίας στη Φλώρινα.

Βλέπουμε πολλά τέτοια παραδείγματα σε σπορ τα οποία να μην είναι κατ’ ανάγκη τα πιο δημοφιλή, που αναπτύσσονται κυρίως στην ελληνική περιφέρεια.

Παντελής Βλαχόπουλος: Αυτό θεωρώ, κ. Μητσοτάκη, φίλες και φίλοι, είναι παγκόσμιο φαινόμενο που έχει η Ελλάδα. Τι εννοώ; Ότι για τον πληθυσμό μας, που είναι μικρός, να έχουμε τόσους πρωταθλητές σε τόσο διαφορετικά σπορ.

Δηλαδή, είμαστε καλοί στο ποδόσφαιρο. Έχουμε πάρει πρωτάθλημα Ευρώπης, ασχολούμαστε διεξοδικά με αυτό το άθλημα. Μπάσκετ, κορυφή. Βόλεϊ που είπατε πιο παλιά, και εκεί πάρα πολύ καλά. Στίβος, κορυφαίοι αθλητές. Στα μικρότερα θεωρητικά, που δεν είναι μικρότερα σπορ, πάρα πολλές επιτυχίες. Για τον πληθυσμό μας, αναλογικά το λέω, είμαστε πάρα πολύ καλοί στα σπορ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και για τις υποδομές μας, οι οποίες δεν είναι οι καλύτερες, όμως τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε επενδύσει πολύ. Και όταν λέμε έχουμε επενδύσει πολύ, δεν αναφέρομαι μόνο στο ΟΑΚΑ.

Έχουμε επενδύσει πολύ στο να ξαναφτιάξουμε στάδια στην ελληνική περιφέρεια, προπονητήρια. Έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις ακόμα. Στο μπάσκετ, μιλάμε και με την Ομοσπονδία, θα ήθελα ένα πρόγραμμα με πολλά σχετικά φθηνά «μπαλόνια» για να δημιουργήσουμε πολλά περισσότερα κλειστά.

Κάτι το οποίο με ταλανίζει μονίμως και θέλω να βρούμε έναν τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε είναι η κατάσταση των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Πηγαίνω πολύ συχνά σε σχολεία και βλέπω μπασκέτες παραμελημένες, αφήστε που είναι επικίνδυνες. Το να φτιάξουμε, ας πούμε, τα γήπεδα μπάσκετ στα σχολεία δεν είναι κάποιο τεράστιο κόστος.

Εγώ πολύ συχνά πηγαίνω, όταν βλέπω μια μπασκέτα που δεν έχει διχτάκι τους στέλνω ένα διχτάκι, γιατί δεν μπορείς να παίζεις μπάσκετ, δεν γίνεται να παίζεις μπάσκετ και να μην υπάρχει διχτάκι. Αλλά εκεί νομίζω ότι μπορούμε να παρέμβουμε και έχουμε δει μια σημαντική βελτίωση στις υποδομές.

Και, κυρίως, πάρα πολλοί σύλλογοι, το εξορθολογίσαμε πια, έχουμε ένα μητρώο, ξέρουμε ποιος κάνει τι και πού, πώς χρηματοδοτούνται. Μπήκε μια διαφάνεια σε όλο αυτό το πλαίσιο η οποία δεν υπήρχε. Γιατί όσο και αν επιμένουμε στον επαγγελματικό αθλητισμό, αυτό το οποίο πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Παντελής Βλαχόπουλος: Γιατί όλοι από εκεί ξεκίνησαν, κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή αυτή είναι και η χαρά και η απόλαυση των σπορ. Επειδή είπατε για δωμάτιο, επειδή βλέπω -και το είδα και πριν μπούμε στο στούντιο- ότι έχετε πολύ μεγάλες γνώσεις για τον αθλητισμό, θέλω να δούμε μερικές φωτογραφίες και να μου κάνετε κάποια σχόλια για παιδικούς ήρωες μας. Ο πρώτος παιδικός ήρωας είναι αυτός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νίκος Αναστόπουλος.

Παντελής Βλαχόπουλος: Για πείτε μου γι’ αυτόν. Είναι και της ομάδας σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Εντάξει. Νομίζω, ήταν ο ορισμός του γκολτζή. Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Παντελής Βλαχόπουλος: Στην κατάλληλη θέση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ξέρω τι είναι αυτό… Είναι κάτι το οποίο ξεχωρίζει όλους τους πολύ μεγάλους στράικερ. Τι να πω; Τον Γκερντ Μίλερ. Έλεγαν ότι δεν είναι φοβερός μπαλαδόρος, αλλά την μπάλα στο πλεκτό την έβαζε. Οπότε, πολύ ταυτισμένος, και θυμάμαι όταν έπαιζε ο Ολυμπιακός ευρωπαϊκά ματς και στο ΟΑΚΑ και γινόταν…

Παντελής Βλαχόπουλος: Με Άγιαξ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Και γινόταν χαμός.

Παντελής Βλαχόπουλος: Πείτε μου κάτι, πριν πάμε στην επόμενη φωτογραφία, βλέποντας τον Νίκο Αναστόπουλο. Πάντα ήθελα να σας ρωτήσω και να ρωτήσω τους πολιτικούς και δη έναν Πρωθυπουργό: δεν είναι οξύμωρο, δύσκολο και «επικίνδυνο» ένας Πρωθυπουργός να λέει την ομάδα του; Δεν χάνει τις ψήφους που μπορούσαν να του αναλογούν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι να κρύβουμε;

Παντελής Βλαχόπουλος: «Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτά δεν κρύβονται. Αλλά το ότι κάποιος στηρίζει μια ομάδα, δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει, πρώτον, αν η ομάδα του χάσει ότι η άλλη ομάδα μπορεί να είναι καλύτερη. Αυτή είναι η ομορφιά του αθλητισμού: να ξέρεις όχι μόνο να κερδίζεις αλλά πρωτίστως να ξέρεις να χάνεις.

Και βέβαια, το τονίζω αυτό, να στηρίζει πάντα ελληνικές ομάδες όταν αυτές αγωνίζονται στην Ευρώπη, δηλαδή όταν αγωνίζονται εκτός Ελλάδας. Αυτό για εμένα είναι απολύτως αυτονόητο.

Παντελής Βλαχόπουλος: Άρα, εδώ τι έχουμε;

(Φωτογραφία του Δημήτρη Σαραβάκου)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εδώ έχουμε… Εντάξει, αυτός και αν ήταν παικταράς.

Παντελής Βλαχόπουλος: Για μένα ο καλύτερος παίκτης που έχω δει με τα μάτια μου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Και εγώ τον είχα δει. Εμείς μεγαλώσαμε με αυτούς τους παίκτες. Και βέβαια, θα δω και τη φωτογραφία αυτού που του έδινε τις πάσες, έτσι δεν είναι;

Παντελής Βλαχόπουλος: Έχετε δίκιο. Τώρα, όμως, με πιάσατε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί και Ζάετς ήταν πολύ μεγάλος παίκτης, μπροστά από την εποχή του τότε. Τώρα θα τα ακούν αυτά οι νεότεροι, θα λένε «ποιος Ζάετς; Τι λένε, αυτοί;»

Παντελής Βλαχόπουλος: Απίστευτο δίδυμο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά ήταν φοβερό δίδυμο.

Παντελής Βλαχόπουλος: Επόμενη φωτογραφία.

(Φωτογραφία από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκεί ήμουν μέσα.

Παντελής Βλαχόπουλος: Ναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, βέβαια.

Παντελής Βλαχόπουλος: Θυμάμαι μόνο τον πατέρα σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήμουν 19 χρονών και καθόμουν μάλιστα σε μια θέση κοντά στο παρκέ, εκεί που βάρεσε ο Καμπούρης τις βολές. Εντάξει, αυτή νομίζω ότι για εμένα παραμένει η κορυφαία στιγμή του ελληνικού αθλητισμού, διότι μας άλλαξε πίστα. Και ποτέ δεν έχω ζήσει τέτοια ατμόσφαιρα.

Είχα πάει σε όλα τα ματς και για εμάς τους μπασκετικούς νομίζω ήταν ένα ονειρεμένο καλοκαίρι και αυτό. Γιατί, θυμάμαι, παίζαμε μπάσκετ και μετά πηγαίναμε στο γήπεδο και βέβαια, μια φοβερή φουρνιά παικτών. Εντάξει, ο Γιαννάκης…

Παντελής Βλαχόπουλος: Κάντε μου ένα σχόλιο για τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, εγώ τον ξέρω τον Παναγιώτη. Τον βλέπω και στο Κολλέγιο πού και πού. Είναι καταρχάς ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος ο Παναγιώτης. Ένας άνθρωπος με συγκρότηση, με πειθαρχία. Και βέβαια και αυτός για την εποχή του άλλαξε τους κανόνες για το πώς έβλεπε κανείς και τη θέση στην οποία έπαιζε.

Παντελής Βλαχόπουλος: Του play maker.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και μόνο το σώμα του. Δηλαδή έβλεπες τώρα στις φωτογραφίες και έβλεπες ο Γιαννάκης είχε ένα σώμα από τότε που είναι σώμα όχι…

Παντελής Βλαχόπουλος: Τωρινό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Άλλαξε. Ο Νίκος Γκάλης ήταν βέβαια…

Παντελής Βλαχόπουλος: Τι ήταν ο Νίκος Γκάλης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Νίκος Γκάλης ήταν το κάτι άλλο. Δηλαδή, για εμάς, εμείς μεγαλώσαμε με τον Γκάλη… Εγώ έχω κάνει κοπάνα από το σχολείο να πάω να δω ματς στη Θεσσαλονίκη, με τον Άρη τότε…

Παντελής Βλαχόπουλος: Κοπάνα, ε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βέβαια, ναι. Έχουμε ανέβει με φίλους μου να δούμε αυτή την ατμόσφαιρα στο «Αλεξάνδρειο». Εντάξει, ο Γκάλης είχε αυτό που το έχουν ορισμένοι παίκτες. Ήξερες λίγο πολύ τι θα έκανε και παραταύτα δεν μπορούσες να τον σταματήσεις. Δηλαδή, ήξερες ότι είχε αυτή την κίνηση προς τα δεξιά με την μικρή προσποίηση. Είτε το ήξερες είτε δεν το ήξερες, αυτό θα έκανε.

Άλλαξε τη ροή του ελληνικού αθλητισμού, όχι μόνο του ελληνικού μπάσκετ και νομίζω ότι όλη η επόμενη γενιά, δεν θέλω να κάνω διακρίσεις, αλλά ο Γκάλης ήταν κάτι το τελείως διαφορετικό για εμάς που μεγαλώσαμε τουλάχιστον…

Παντελής Βλαχόπουλος: Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, για τον Γιάννη, εγώ τον ξέρω, δεν θα μιλήσω για τον Γιάννη ως αθλητή. Νομίζω ότι αυτά τα οποία έχει κάνει είναι από μόνα τους εκπληκτικά. Θα μιλήσω για τον Γιάννη ως άνθρωπο. Όσο καλός αθλητής είναι, τόσο μετρημένος είναι στην προσωπική του ζωή και τόσο πειθαρχημένος είναι και τόσο έχει μια φοβερή διάθεση να βελτιώνεται συνέχεια. Οικογενειάρχης, Έλληνας, Έλληνας, δηλαδή άνθρωπος που αγαπάει βαθιά την Ελλάδα.

Δύο φορές MVP στο NBA, πρωταθλητής στο NBA. Και να πω και κάτι ακόμα, γιατί και αυτό έχει σημασία: αν είσαι αθλητής, ξέρεις τι σημαίνει πόνος και τραυματισμός. Ο Γιάννης έβαλε την ομάδα πάνω από το σώμα του πολλές φορές. Δεν το κάνουν όλοι.

Παντελής Βλαχόπουλος: Ισχύει αυτό, βάζουν τις ομάδες τους μπροστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν το κάνουν όλοι. Δηλαδή, έχει παίξει τραυματίας, έχει παίξει με πόνο. Η υγεία του πάνω απ’ όλα, αλλά μακάρι να τον έχουμε μαζί μας στο προ-Ολυμπιακό.

Παντελής Βλαχόπουλος: Το ξεχάσαμε αυτό, έχουμε το προ-Ολυμπιακό μπροστά μας, για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επόμενη φωτογραφία. Γιάννης Ιωαννίδης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, ο coach. Εγώ τον ήξερα, ήμασταν μαζί στη Βουλή, ήταν και προπονητής στην ομάδα μπάσκετ της Βουλής. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ με την απώλειά του.

Και ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν, ως προπονητής, μπροστά από την εποχή του. Δεν είχε ίσως τόσο σημασία η τακτική -εκείνη την εποχή ούτε analytics υπήρχαν, ούτε αυτά τα οποία υπάρχουν τώρα και τα οποία αλλάζουν την όψη του αθλητισμού-, αλλά ήξερε να προετοιμάζει τις ομάδες του για τους μεγάλους αγώνες.

Παντελής Βλαχόπουλος: Και ήξερε να παίρνει τη νίκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βέβαια, τον είχαμε και στη Βουλή για πολλά χρόνια. Φίλος προσωπικός, ωραίος άνθρωπος.

Παντελής Βλαχόπουλος: Τελευταία φωτογραφία -αν και φίλαθλος των Boston Celtics και οπαδός του Λάρι Μπερντ-, Μάικλ Τζόρνταν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι για μένα παραμένει ο καλύτερος.

Παντελής Βλαχόπουλος: Όλων των εποχών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλων των εποχών. Γιατί; Έξι πρωταθλήματα, γύρισε από τη «σύνταξη» και πήρε άλλα τρία. Και βέβαια, φοβερά προσόντα. Νομίζω είναι ο παίκτης που, ως προς τα αθλητικά του προσόντα, πήγε το NΒΑ εκεί όπου είναι σήμερα. Δηλαδή ο Τζόρνταν, άμα δεις τις φάσεις και τα καρφώματά του, είναι αυτά που γίνονται σήμερα. Αυτά τα έκανε 30 χρόνια πριν. Εγώ με τον Τζόρνταν μεγάλωσα στην Αμερική, όσο ήμουν στην Αμερική…

Παντελής Βλαχόπουλος: Τον έχετε δει live;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον έχω δει live, ναι. Μεσουρανούσαν τότε οι Chicago Bulls και ήταν από μόνος του μία φοβερή ατραξιόν. Και βέβαια, δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα διαφήμιση σε σειρές, αλλά το «Last Dance» αξίζει νομίζω όλοι να το δουν, όσοι αγαπούν τον αθλητισμό, αλλά και το πώς διαχειρίζεται κανείς -και αυτό έχει μια σημασία- το τέλος της καριέρας του. Το πότε τελειώνει κάποιος την αθλητική του καριέρα και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Παντελής Βλαχόπουλος: Πρέπει να το έχουμε δει 15 φορές το «Last Dance». Έρχονται εδώ και πιτσιρικάδες και μου λένε εμένα, «ποιος Τζόρνταν, έχουμε τον ΛεΜπρόν, έχουμε τον Κόμπι». Τους λέω, τι παπούτσι φοράτε; Αυτά. Συγκεκριμένη μάρκα. Γιατί τα φοράτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ΛεΜπρόν είναι πολύ σπουδαίος παίκτης, πάρα πολύ σπουδαίος παίκτης και νομίζω ότι ανταγωνίζεται με τον Τζόρνταν. Εντάξει, τώρα έχει βάλει 40.000 πόντους, παίζει 20 χρόνια, πολύ έξυπνος παίκτης.

Δηλαδή, από ένα σημείο και πέρα κι εμείς όταν γερνάμε διαπιστώνουμε ότι όταν παίζουμε μπάσκετ δεν μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα τα οποία κάναμε, οπότε το μυαλό και το να μην κάνουμε λάθος επιλογές είναι αυτό το οποίο προτάσσει κανείς.

Και έχει διαχειριστεί εντυπωσιακά την ηλικία του και βέβαια, εντάξει, ένας παίκτης τώρα με τόσα ριμπάουντ, τόσες ασίστ, τόσες τάπες, τόσα κλεψίματα πέραν των πόντων που βάζει.

Παντελής Βλαχόπουλος: Μύθος. Υπάρχει και ένας ελπιδοφόρος παίκτης, ξεκίνησε πάρα πολύ καλά την καριέρα του από μικρό παιδί, έπαιξε αρκετά αλλά στο τέλος κάπως χάθηκε, με καλό σουτ η αλήθεια είναι, αλλά μετά..

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, κάπου τον έφαγε…

Παντελής Βλαχόπουλος: Ποιος; Τα κυκλώματα, που λέγαμε παλιά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, τα κυκλώματα. Τον έφαγαν τα κυκλώματα.

Παντελής Βλαχόπουλος: Λοιπόν, εδώ έχετε ένα εξαιρετικό καρπό, αυτό που λέμε release, αλλά μετά στα πλάνα που σας έχουμε ετοιμάσει, εδώ ας πούμε, εδώ τον καρπό δεν μου τον «σπάτε».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, θέλει…

Παντελής Βλαχόπουλος: Μπαίνει βέβαια η μπάλα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ναι, το σουτ θέλει δουλειά και πάρα πολύ προπόνηση. Και όταν δεν παίζεις συχνά, νομίζω το πρώτο που χάνεις την επαφή είναι με το motion του καρπού. Το πρώτο το οποίο πρέπει να ξαναδουλέψεις.

Παντελής Βλαχόπουλος: Έχετε δίκιο. Εδώ τον «σπάσατε».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, δεν παίζουμε και όσο συχνά θα θέλαμε. Αυτό είναι στην Πάτρα, νομίζω.

Παντελής Βλαχόπουλος: Ναι, στην Πάτρα. Κύριε Μητσοτάκη, οι παίκτες πριν από έναν μεγάλο αγώνα έχουν άγχος, έχουν στρες, δεν μπορούν να κοιμηθούν. Εσείς πριν από μια συνάντηση με τον Macron, με τον Erdoğan, με τον Biden, έχετε άγχος για την προετοιμασία, πώς θα πάει η συνάντηση, τι θα συζητηθεί, το αποτέλεσμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, όσο περισσότερη εμπειρία έχει κάποιος, τόσο λιγότερο άγχος έχει και τόσο καλύτερα το διαχειρίζεται. Πάντα πρέπει να υπάρχει κάποιο άγχος, γιατί το άγχος μάς κρατάει σε εγρήγορση και μας υποχρεώνει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Όπως και οι παίκτες πριν από έναν μεγάλο αγώνα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι: από τη διατροφή τους, μέχρι τον ύπνο τους, μέχρι την προπόνηση, μέχρι το πώς θα μελετήσουν τον αντίπαλο, τα βίντεο που θα δουν. Είναι πολύ αλαζονικό να πιστεύεις, είτε αν είσαι παίκτης ότι θα μπεις και αφού είσαι παιχταράς…

Παντελής Βλαχόπουλος: Ναι, θα γίνει…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι όλα θα γίνουν. Δεν είναι έτσι. Έχω μάθει ότι στη ζωή η επιτυχία είναι 10% έμπνευση και 90% ιδρώτας, δουλειά δηλαδή. Το ίδιο ισχύει και στη δική μου περίπτωση. Όταν έχω μια σημαντική συνάντηση, ειδικά όταν εκπροσωπώ τη χώρα στο εξωτερικό, πρέπει να είμαι έτοιμος. Και το έτοιμος σημαίνει και ψυχολογικά έτοιμος αλλά και να έχω φροντίσει να έχω διαβάσει τους φακέλους μου, να έχω ετοιμαστεί για διάφορα σενάρια. Αν σου πει κάποιος αυτό, πώς πρέπει να απαντήσεις. Όχι πολύ διαφορετικό από το τι θα έκανε ένας παίκτης πριν από ένα σημαντικό ματς.

Παντελής Βλαχόπουλος: Σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο, έχει γίνει κανένα χοντρό επεισόδιο. Να γίνει «ροντέο», όπως στα αποδυτήρια μιας ομάδας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Χιούμορ μπορεί να έχουμε. Και στα Υπουργικά Συμβούλια μπορεί να έχουμε διαφωνίες. Δεν κάνουμε διακοσμητικά Υπουργικά Συμβούλια. Είναι ένα συλλογικό όργανο της κυβέρνησης, το οποίο καταλήγει τελικά σε αποφάσεις αλλά μέσα από μια διαδικασία ζύμωσης και ενίοτε διαφωνιών. Όχι, «ροντέο» δεν το έχουμε κάνει.

Παντελής Βλαχόπουλος: Ωραία. Τελευταία ερώτηση, μια από τις τελευταίες ερωτήσεις. Επειδή αναφερθήκατε στον Τζόρνταν, το ‘98, που είπατε, που γύρισε και πήγε στην Γιούτα, πήρε με το τελευταίο σουτ, τον βλέπουμε στο «Last Dance». Ο Τζόρνταν είχε πει «εγώ θα φύγω όταν είμαι στην κορυφή». Ο πολιτικός ή ο Πρωθυπουργός το έχει αυτό; Λέει ότι «εγώ θα κάνω δύο τετραετίες, τρεις τετραετίες και θα φύγω, για να φύγω στην κορυφή»; Ή οι πολιτικοί είναι κάτι άλλο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και ναι και όχι, θα έλεγα. Υπάρχει μια διαφορά. Ο πολιτικός μπορεί να επιλέξει πότε θα φύγει ο ίδιος, αλλά κατά κανόνα το επιλέγουν οι πολίτες.

Δύο τρόποι υπάρχουν να φύγεις από την πολιτική: ή να το επιλέξεις εσύ ή να το επιλέξουν οι πολίτες. Και επειδή ο κυρίαρχος λαός είναι αυτός ο οποίος αποφασίζει, αυτός έχει και τον πρώτο λόγο τελικά. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν ουκ ολίγα παραδείγματα πολιτικών που παρέμειναν στην πολιτική πιο πολύ απ’ ό,τι τελικά θα έπρεπε.

Εγώ δεν ξέρω πόσο θα είμαι ακόμα στην πολιτική, δεν έχω καμία πρόθεση να αποσυρθώ σύντομα, αλλά ξέρω ότι θα υπάρχει μια ζωή μετά την πολιτική -γερός να είμαι, καλά να είμαστε-, ότι θα υπάρχουν και πράγματα τα οποία μπορώ να κάνω μετά την πολιτική, πολύ ενδιαφέροντα, έξω από την πολιτική. Και τα οποία νομίζω θα μου δώσουν μεγάλη χαρά.

Άρα, δεν θεωρώ ότι η ζωή μου, η επαγγελματική μου ζωή τελειώνει με το τέλος της πολιτικής μας καριέρας. Το ίδιο πρόβλημα νομίζω το έχουν και αθλητές. Οι μεγάλοι αθλητές, τους βλέπεις, ξαφνικά τελειώνει η καριέρα τους και πέφτουν σε μια κατάθλιψη. Δεν έχουν σκεφτεί την επόμενη μέρα.

Παντελής Βλαχόπουλος: Έχετε δίκιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και αυτό είναι ένα ζήτημα. Οι καριέρες τελειώνουν. Έχω δει εξαιρετικά επιτυχημένα παραδείγματα αθλητών που έχουν κάνει τη μετάβαση σε κάτι άλλο πολύ επιτυχημένα. Μπορεί να έχει σχέση με τον αθλητισμό, μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό. Και άλλους που έπεσαν κυριολεκτικά σε κατάθλιψη, πήραν βάρος, έχασαν τα λεφτά τους.

Παντελής Βλαχόπουλος: Και Έλληνες αθλητές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δυστυχώς και Έλληνες αθλητές, που δεν κατάφεραν να διαχειριστούν την δόξα. Νομίζω ότι το χειροκρότημα μπορεί να είναι πολύ εθιστικό, είτε για τον αθλητή είτε για τον πολιτικό, αλλά πρέπει πάντα να έχει κανείς την αίσθηση ότι είναι προσωρινό. Σήμερα είναι, αύριο μπορεί να μην είναι, και οι αθλητές το ξέρουν αυτό.

Από μία καταπληκτική εμφάνιση που σε εκθειάζουν όλοι, μετά πας και δεν παίζεις καλά και ακούς τα εξ αμάξης. Από αυτής της πλευράς, καλό είναι να έχουμε πάντα μία αίσθηση ότι αυτά που ζούμε και τα οποία μπορεί να είναι και ωραίες στιγμές του αθλητισμού, της πολιτικής, δεν είναι για πάντα. Δηλαδή μπορεί να γίνει κάτι και την επόμενη μέρα να πρέπει να διαχειριστούμε μία πιο δύσκολη κατάσταση.

Παντελής Βλαχόπουλος: Κλείνω τον υπολογιστή μου, κλείνω τις ερωτήσεις για να ολοκληρώσουμε και να πάμε στα σοβαρά. Προβλέψεις. Υπάρχει ένας ημιτελικός αύριο και ένας δεύτερος, ελληνικής ομάδας, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και υπάρχει και ένας τελικός Conference. Τώρα, άμα θέλετε να σας το κάνω εύκολο και να μας γράφουν συνέχεια στο TikTok και στο Instagram, θα σας ρωτήσω πώς θα έρθει ο τελικός του Champions League, Ρεάλ – Ντόρτμουντ, να το κάνουμε. Αλλά είστε θαρραλέος και θα τα πείτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, καταρχάς, τεράστια επιτυχία δύο ελληνικές ομάδες στο Final Four και δύο ομάδες με διαφορετικό σημείο αφετηρίας. Ο Ολυμπιακός, μια πιο στρωμένη ομάδα. Παναθηναϊκός, προτελευταίος πέρσι, μεγάλο comeback. Εγώ να σταθώ σε κάτι που είπε ο coach Μπαρτζώκας, «αυτά τα ματς είναι και πολύ θέμα τύχης». Ο Ολυμπιακός έχασε μια Euroleague σε ένα σουτ.

Λίγο μαρκάρισμα, λίγο άμυνα, ανταγωνιστικά πιστεύω ότι θα είναι τα ματς. Αυτό που μου αρέσει είναι ότι υπάρχει εμπειρία και ψυχολογία και στις δύο ομάδες. Ο μεν Ολυμπιακός με μεγαλύτερη ίσως εμπειρία τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις διοργανώσεις, ο Παναθηναϊκός με φοβερό momentum και με μία ομάδα που νομίζω ότι και οι δύο πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσουν οποιονδήποτε.

Θα ήταν πραγματικά καταπληκτικό να έχουμε έναν ελληνικό τελικό. Αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι οι ομάδες θα είναι πολύ καλά προετοιμασμένες και ότι θα τα δώσουν όλα.

Παντελής Βλαχόπουλος: Θα πάτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πει ότι εάν καταφέρουμε να έχουμε και τις δύο ομάδες στον τελικό, ναι, θα προσπαθήσω, εφόσον μου βγαίνει το πρόγραμμα μου -νομίζω θα τα καταφέρω-, να πάω. Και θα πάω όχι ως φίλαθλος της μιας ομάδας, θα πάω ως Έλληνας φίλαθλος, γιατί είναι πολύ τιμητικό για το ελληνικό μπάσκετ να έχουμε δύο ομάδες.

Παντελής Βλαχόπουλος: Ολυμπιακός-Φιορεντίνα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει ο Ολυμπιακός έχει το momentum μαζί του, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό και επειδή το έχουμε δει το momentum, δηλαδή κάτι θυμίζει από 2004 αυτή η ιστορία. Δηλαδή κερδίζεις, κερδίζεις, κερδίζεις και κάποια στιγμή μπαίνεις και λες, «βρε παιδί μου είναι γραφτό». Αλλά επειδή τίποτα δεν είναι γραφτό, θα ιδρώσουν στο γήπεδο, θα έχει μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό ότι γίνεται στην Ελλάδα.

Παντελής Βλαχόπουλος: Φοβερή συγκυρία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη προετοιμασία και με την Ελληνική Αστυνομία, να εξασφαλίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Δηλαδή να μην περάσουν κάποιες σκέψεις σε κάποιους ότι μπορεί να κάνουν οτιδήποτε, δεν θα τους βγει.

Να προσέξουν επίσης -βλέπω διάφορες απάτες με εισιτήρια κλπ., είναι κρίμα, δεν θα είναι εύκολο να βρει κανείς εισιτήριο για το ματς αυτό- να μην πέφτουν οι φίλαθλοι θύματα εξαπάτησης.

Από εκεί πέρα, με φίλους, σε μια μεγάλη τηλεόραση, θα καθήσουμε να δούμε το ματς και θα ελπίζουμε για το καλύτερο. Πάντως, η πορεία του Ολυμπιακού, ό,τι και να πει κανείς, ήταν μία εντυπωσιακή πορεία. Και νομίζω είναι μια ομάδα που, αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει ότι -κι αυτό είναι καλό πάντα να το ξέρει κανείς, διότι δεν ξέρεις ποτέ πώς θα σου πάει το ματς, ωραίο είναι να ξεκινάς και να βάζεις γκολ, αλλά πρέπει να διαχειρίζεσαι και το ανάποδο-, έχει μια ομάδα που έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται και τη δυσκολία μέσα στο ματς. Με έναν εξαιρετικό προπονητή, πολύ συγκροτημένο άνθρωπο, έχει πάρει τα καλύτερα που μπορεί για τους παίκτες του, οπότε ελπίζουμε όλοι για το καλύτερο. Και ετοιμαζόμαστε βέβαια για ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι, με Euro. Κρίμα που η Εθνική δεν είναι εκεί, στο τσακ δεν τα κατάφερε.

Παντελής Βλαχόπουλος: Για λίγο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με Euro, με προ-Ολυμπιακό, με Ολυμπιακούς.

Παντελής Βλαχόπουλος: Τα πάντα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έχουμε αρκετή αθλητική δράση.

Παντελής Βλαχόπουλος: Μου κάνατε μια φοβερή ντρίμπλα α λα «Μάτζικ» Τζόνσον, δεν μου είπατε τίποτα, δεν πειράζει. Πείτε μου για ευρωεκλογές, πρόβλεψη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, για τις ευρωεκλογές έχουμε βάλει πήχη εμείς.

Παντελής Βλαχόπουλος: Για πείτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, το είπαμε ότι θέλουμε να φτάσουμε, γιατί όχι και να ξεπεράσουμε, το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. Και τι λέω, εξηγούμαι: συγκρίνουμε «μήλα με μήλα», είχαμε πάρει 33% στις ευρωεκλογές του 2019 και δύο μήνες μετά πήραμε 40%. Άρα, ο κόσμος ψηφίζει λίγο διαφορετικά στις ευρωεκλογές από ό,τι στις εθνικές εκλογές.

Αλλά πάλι αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σεμνότητα την εκλογική διαδικασία. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές και γιατί η Ευρώπη παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στις ζωές μας, που νομίζω το βλέπουμε όλοι μας. Το ξεχνάμε μερικές φορές, αλλά είναι παντού η Ευρώπη. Και γιατί έχει σημασία την επόμενη μέρα η Νέα Δημοκρατία να είναι δυνατή στην Ευρώπη, γιατί μπορεί να φέρει πολλά πράγματα για την πατρίδα πίσω από την Ευρώπη την επόμενη μέρα. Και το έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε και να αναβαθμίζουμε το κύρος της χώρας και να διαπραγματευόμαστε προς όφελος της χώρας στην Ευρώπη.

Παντελής Βλαχόπουλος: Εδώ τι έχετε, συστήματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εδώ έχω έναν φάκελο που δεν ξέρω γιατί τον έχω. Αλλά ναι, μου λέτε εδώ τι ώρα θα ξεκινήσουμε, τι ώρα θα…

Παντελής Βλαχόπουλος: Τι θα κάνουμε, άρα, το πλάνο γενικά. Χρειάζεται πλάνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, τι ώρα θα τελειώσουμε.

Παντελής Βλαχόπουλος: Όταν έρχεται κάποιος σε αυτό το στούντιο, -όχι σε αυτό, γιατί αυτό είναι το νέο στούντιο και κάνατε ποδαρικό- ή πρωταθλητής ή προπονητής ή αθλητές, του κάνουμε ένα δώρο.

Προφανώς όταν έχουμε ένα Πρωθυπουργό θα κάνουμε κι ένα δώρο σε έναν Πρωθυπουργό, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, και είναι αυτό, ένα κάδρο που είναι και ο Peanut, είστε με αθλητική περιβολή, μπασκετική, και το σουτ που θέλει και μια βελτίωση. Και εδώ κάνετε τον Γκάλη που κάνει το…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι μοντάζ.

Παντελής Βλαχόπουλος: Μοντάζ είναι, ναι, μοντάζ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που δεν έχετε, όμως, είναι τις ποδοσφαιρικές μου…

Παντελής Βλαχόπουλος: Α, ναι είστε και ποδοσφαιριστής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμμετέχω στο τουρνουά…

Παντελής Βλαχόπουλος: Είστε ποδοσφαιριστής, μπασκετμπολίστας, τενίστας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμμετέχω στο τουρνουά αποφοίτων του σχολείου μου και μάλιστα έχουμε και εμείς προκριθεί. Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός, ίσως το πιο σημαντικό από όλα…

Παντελής Βλαχόπουλος: Μου κάνετε πλάκα τώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και αυτό είναι ο τελικός του αντίστοιχου Conference, γιατί και εμείς είμαστε στην 3η κατηγορία, για να σηκώσουμε και εμείς το Κύπελλο στο τουρνουά αποφοίτων του σχολείου μου.

Παντελής Βλαχόπουλος: Να έρθω να σπικάρω;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι 31 Μαΐου. Αν θέλετε, έχετε πρόσκληση.

Παντελής Βλαχόπουλος: Θα έρθω, ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο που δεν θα είναι ζωντανή η μετάδοση.

Παντελής Βλαχόπουλος: Όχι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έχουμε βίντεο, μην κάνουμε καμιά σαχλαμάρα.

Παντελής Βλαχόπουλος: Βίντεο, βίντεο. Ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.