Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Climate in the Center of Economy»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Climate in the Center of Economy», στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO), που φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Κυρίες και κύριοι, με χαροποιεί ιδιαίτερα που απευθύνομαι στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς. Σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Ελπίζω να περάσετε καλά στην Ελλάδα και ότι δεν θα περάσετε όλο τον χρόνο σας κλεισμένοι σε αυτή την υπέροχη αίθουσα και ότι θα μπορέσετε να εκτιμήσετε τις ομορφιές της πόλης.

Για όσους είστε οπαδοί του ποδοσφαίρου, απόψε διεξάγεται ένας μεγάλος ευρωπαϊκός αγώνας. Παρακαλώ να υποστηρίξετε την ελληνική ομάδα. Διεξάγεται στην Αθήνα μάλιστα, οπότε ευχηθείτε τους καλή επιτυχία.

Θα ήθελα, καταρχάς, να ευχαριστήσω την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Πρόεδρό της, κα Βασιλική Λαζαράκου, για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να μιλήσω σε αυτή την υψηλού κύρους εκδήλωση. Συγχαρητήρια που φέρατε αυτή την εκδήλωση στην Αθήνα. Μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για τον σημαντικό ρόλο των κεφαλαιαγορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις μεγατάσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία καταλαβαίνω είναι το θέμα της φετινής συνόδου, της δημογραφίας, του αυξημένου οικονομικού ανταγωνισμού και δυστυχώς της αναζωπυρωμένης γεω-οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία έχουν αποδειχθεί αρκετά ανθεκτικές απέναντι σε διαδοχικά μεγάλα δυσμενή σοκ, καθώς και στην επακόλουθη νομισματική σύσφιξη και τη δημοσιονομική ομαλοποίηση.

Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη εκτός κινδύνου. Το 2023, η ανάπτυξη στην Ευρώπη ήταν αρκετά περιορισμένη. Το 2024, αναμένουμε μόνο μια συγκρατημένη άνοδο. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αν και μειώνεται, πιστεύω ότι ήταν πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, ιδίως όσον αφορά στις τιμές των τροφίμων. Την ίδια ώρα, βλέπω σημαντικούς κινδύνους μείωσης της ανάπτυξης. Σε αυτούς, βέβαια, περιλαμβάνεται η πιθανότητα νέων ενεργειακών σοκ. Βλέπω γενικό εφησυχασμό όσον αφορά στις τιμές της ενέργειας. Δεν θεωρώ ότι είναι απολύτως δικαιολογημένος. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της συνεχιζόμενης επιμονής του πληθωρισμού και βέβαια ο ελέφαντας στο δωμάτιο, η γεωπολιτική αστάθεια.

Μια άλλη σημαντική πηγή οικονομικών κινδύνων είναι οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, που λαμβάνουν χώρα με αυξημένη συχνότητα και δριμύτητα. Γνωρίζουμε αρκετά γι’ αυτό το πρόβλημα. Πέρσι μας έπληξαν τόσο καταστροφικές πυρκαγιές όσο και καταστροφικές πλημμύρες. Το συνολικό κόστος μόνο για τις πλημμύρες στην κεντρική Ελλάδα, όσον αφορά στην επανοικοδόμηση ανθεκτικών υποδομών, πρόκειται να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως, μέσα σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις παγκόσμιο περιβάλλον, πιστεύω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι η ελληνική οικονομία είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ακούσουμε, όπως καταλαβαίνω, τον Υπουργό Οικονομικών.

Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια σύντομη αξιολόγηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Έχετε δει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, στόχος μας πάντα ήταν να επανέλθουμε σε πορεία σύγκλισης. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει απλώς να αναπτυχθούμε ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η ανεργία, η οποία αποτελεί πάντα μείζον οικονομικό και κοινωνικό θέμα, έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Ο πληθωρισμός παραμένει μια πρόκληση, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά και κινείται σταδιακά προς τον στόχο.

Τα δημόσια οικονομικά είναι σε τάξη. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν ήταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τόσο πειθαρχημένες δημοσιονομικά όσο η Ελλάδα. Ελπίζω να μην προσβάλλω κάποιους από εσάς κάνοντας αυτό το σχόλιο. Σε συνδυασμό, όμως, με την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, το αποτέλεσμα ήταν η ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ που έχει καταγραφεί ποτέ στην ευρωζώνη σε διάστημα τριών ετών. Είχαμε θετικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες περιλαμβάνουν συνεχείς εισροές καταθέσεων και σταθερή βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας και ποιότητας. Βέβαια, έχει υπάρξει επίσης σημαντικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την απόκτηση μετοχών στις ελληνικές τράπεζες.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις και επενδύσεις χαρτοφυλακίου σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας το μερίδιο των επενδύσεων και των εξαγωγών στο ΑΕΠ. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Ελλάδας αναλογούν ήδη στο 50% του ΑΕΠ. Πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση, μια σημαντική αλλαγή τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, επανεκλεγήκαμε μόλις πριν από έναν χρόνο με μια ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις, την οποία εφαρμόζουμε σε όλους τους τομείς: στη Δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που κυριάρχησαν στον τρόπο με τον οποίο κάναμε εμπορικές συναλλαγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μας βοήθησαν πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του κενού στις εισπράξεις ΦΠΑ. Η ψηφιοποίηση του κράτους ήταν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες εστιάζουμε.

Επομένως, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και πιστεύω ότι συνεχίζει να προοδεύει σε όλα τα πεδία. Και αυτό έχει αναγνωριστεί από τις αγορές, όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία βρίσκονται πλέον σε επίπεδα που πολλοί δεν θα περίμεναν τέσσερα χρόνια πριν.

Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης από τους οίκους αξιολόγησης. Φυσικά, αυτή η στροφή αντικατοπτρίζεται στις επιδόσεις των κεφαλαιαγορών μας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών συγκαταλέγεται στα κορυφαία χρηματιστήρια παγκοσμίως όσον αφορά τις αποδόσεις του, ενώ σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί και όσον αφορά την αύξηση της κεφαλαιοποίησης, την αξία των συναλλαγών, τα νέα κεφάλαια που αντλούνται μέσα από το χρηματιστήριο και, βέβαια, τη συμμετοχή σοβαρών διεθνών επενδυτών που επιδιώκουν επενδύσεις αξίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ασφαλώς, αναπτύσσουμε και άλλα τμήματα των κεφαλαιαγορών. Η διαπραγμάτευση εταιρικών ομολόγων επεκτείνεται. Διαθέτουμε σημαντικό αριθμό ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, τα οποία δραστηριοποιούνται πλέον στην Ελλάδα. Ως κάποιος που ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο venture capital πριν από πολλά χρόνια, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γι’ αυτή την εξέλιξη. Έχουμε, λοιπόν, ένα νέο οικοσύστημα που αναδύεται. Θα ήθελα να τονίσω τη λειτουργία των επενδύσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία έχει παίξει καταλυτικό ρόλο όσον αφορά στην κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων και συνιστά σημαντική αναβάθμιση και του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με βάση τα παραπάνω, τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών κεφαλαιαγορών πιστεύω εξακολουθούν να είναι σημαντικά. Η σημασία της επίτευξης αυτού του στόχου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Πιστεύω ότι αυτό απορρέει από δύο ανάγκες: πρώτον, την κάλυψη του μεγάλου επενδυτικού κενού της προηγούμενης δεκαετίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν πρωτοφανές. Η μεγαλύτερη συρρίκνωση ΑΕΠ που έχει καταγραφεί σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κάλυψη αυτού του επενδυτικού κενού. Πράγματι, η Ελλάδα ήταν η χώρα που παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση των επενδύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά κατανοούμε πλήρως ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε.

Η δεύτερη, βέβαια, σχετίζεται με τις νέες πολιτικές προτεραιότητες που έχουν ανακύψει για όλες τις χώρες της Ευρώπης και πέραν αυτής: η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, το να καταστεί η Ευρώπη και πάλι σημαντική σε αυτό το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο.

Η αντιμετώπιση αυτών των αναγκών είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής και ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη, για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας. Αλλά, και στο πλαίσιο του σημερινού γεωπολιτικού περιβάλλοντος, αυτό περιλαμβάνει επίσης την ανάγκη αναβάθμισης των ικανοτήτων άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης.

Επιτρέψτε μου να ανοίξω μια παρένθεση εδώ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν επωφελήθηκε ποτέ από το «μέρισμα ειρήνης» μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, για τον απλό λόγο ότι αντιμετωπίζουμε τις δικές μας γεωπολιτικές προκλήσεις. Δαπανούμε πάντοτε περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Εάν κάνετε τους υπολογισμούς συγκριτικά με τη δική σας δαπάνη ύψους 1% του ΑΕΠ, σε βάθος 20-25 ετών η διαφορά ανάμεσα στο να δαπανάς 1% του ΑΕΠ ή 2% για την άμυνα ισοδυναμεί πραγματικά με μεγάλο ποσό. Πιστεύω, ωστόσο, ότι η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται να είμαστε ανεξάρτητοι όσον αφορά στις αμυντικές μας ικανότητες.

Φυσικά, όλα αυτά αθροιστικά απαιτούν μεγάλες επενδύσεις. Οι δημόσιοι πόροι θα έχουν ουσιαστική συνεισφορά, ιδιαίτερα σε τομείς όπου διαπιστώνονται αστοχίες της αγοράς ή σημαντικές εξωτερικότητες. Αλλά έχουμε περιορισμούς στα δημοσιονομικά μας περιθώρια, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες στο σύνολό τους. Για τον λόγο αυτό έχω ζητήσει διεθνή συντονισμό για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των επενδυτικών δαπανών και, ειδικά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, έχω προτείνει κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία για την κάλυψη κοινών ευρωπαϊκών επενδυτικών αναγκών, ιδίως στους τομείς της πράσινης μετάβασης, αλλά και στους τομείς της άμυνας.

Πρόσφατα, συνυπέγραψα μία επιστολή με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, τον κ. Tusk, προτείνοντας ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό αμυντικό σχέδιο: φανταστείτε έναν ευρωπαϊκό «Iron Dome» που θα προσέφερε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αντιπυραυλική προστασία. Όταν μιλάμε για την κινητοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινές αμυντικές πρωτοβουλίες, πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα κονδύλια. Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα εμβληματικό σχέδιο που κινητοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους προς το κοινό καλό της προστασίας του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Βεβαίως, οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες μπορούν επίσης να χρηματοδοτήσουν σημαντικό τμήμα των αναγκαίων επενδύσεων, μέσω και της κινητοποίησης ιδιωτικών επενδυτικών πόρων. Η τραπεζική χρηματοδότηση μπορεί επίσης να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αυξημένων επενδυτικών αναγκών, ιδίως λόγω του πολύ μεγάλου ποσού των αποταμιεύσεων που έχουν τοποθετήσει οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε αυτές με τη μορφή καταθέσεων.

Οι τράπεζες, ωστόσο, αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά στη χρηματοδότηση πολλών έργων που σχετίζονται με τη διπλή μετάβαση και την προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, καθώς αυτά συνεπάγονται υψηλότερους κινδύνους από αυτούς που οι τράπεζες είναι συνήθως πρόθυμες να αναλάβουν. Επομένως, ενόψει ιδίως των κανονιστικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, πρέπει να το αναγνωρίζουμε αυτό ως γεγονός.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι κεφαλαιαγορές. Η προσπάθεια αυτή έχει και εγχώρια διάσταση, στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και διεθνή. Ξεκινώντας από την εγχώρια διάσταση, έχουμε καθορίσει, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG Reform), μία εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς μας που βασίζεται σε έξι πυλώνες.

Κάθε ένας από αυτούς είναι αφιερωμένος σε έναν συγκεκριμένο τομέα βελτίωσης: το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Διακυβέρνησης), το οικοσύστημα fintech, το φορολογικό πλαίσιο, το πλαίσιο λειτουργίας των κεφαλαιαγορών όσον αφορά και στην πλευρά της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικροεπενδυτών, και, φυσικά, το ζήτημα των χρηματοοικονομικών γνώσεων.

Πιστεύω ότι πρόκειται για μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και θα αυξήσει περαιτέρω τον όγκο των επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδίως σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Περνώντας στη διεθνή διάσταση, όπως και σε άλλους τομείς, η Ελλάδα βλέπει σημαντικό πλεονέκτημα στον συντονισμό της πολιτικής. Τους τελευταίους μήνες, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, διεξάγεται μια πολύ ενεργή συζήτηση για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή την προσπάθεια, καθώς συμφωνούμε με τη μεγάλη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της επίτευξης προόδου για την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Μετέχω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί πέντε χρόνια. Έχουμε κάνει αυτές τις συζητήσεις πολλές φορές, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: η πρόοδος ήταν περιορισμένη. Κατά τη γνώμη μου, είναι απλώς ασυγχώρητο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που περιορίζονται από κατακερματισμένες, υπανάπτυκτες κεφαλαιαγορές σε εθνικό επίπεδο, αναγκάζονται να διοχετεύουν τις αποταμιεύσεις που με σκληρή δουλειά εξασφαλίζουν στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ και αλλού, μόνο και μόνο για να δουν τους καρπούς των αποταμιεύσεων να επιστρέφουν και να τους «δαγκώνουν» μέσω μεγαλύτερων επενδύσεων εκτός Ευρώπης. Είναι επιτακτικό, λοιπόν, οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές να αναβαθμιστούν στα επίπεδα που οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις μας αξίζουν.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουμε μέτρα που αποσκοπούν στην εναρμόνιση, σύγκλιση και ολοκλήρωση σε τομείς όπως τα πλαίσια αφερεγγυότητας, οι απαιτήσεις εισαγωγής στο χρηματιστήριο, τα λογιστικά πρότυπα. Επιπλέον, υποστηρίζουμε επίσης την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς τιτλοποίησης, αλλά με τρόπο που να συνάδει με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υποστηρίζουμε επίσης τη θέσπιση του κατάλληλου φορολογικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, ώστε να διοχετεύουν τις αποταμιεύσεις τους σε επενδύσεις μέσω των κεφαλαιαγορών.

Και θα ήθελα να αναδείξω την στήριξή μου σε μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις κεφαλαιαγορές. Και, φυσικά, επιτρέψτε μου να επανέλθω στο ερώτημα του πώς ενισχύουμε τις χρηματοοικονομικές γνώσεις, ιδίως μεταξύ των νέων μας, των παιδιών, αλλά και των ευάλωτων ομάδων. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για να διασφαλίσουμε μια κρίσιμη μάζα προσφοράς και ζήτησης αποταμιευτικών εργαλείων που διαπραγματεύονται στις κεφαλαιαγορές.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Απριλίου συμφωνήσαμε να παρακολουθούμε στενά την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε το μέλλον της Ένωσης των Κεφαλαιαγορών (CMU), υπό το πρίσμα της πρόσφατα δημοσιευθείσας έκθεσης Letta, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, αλλά και της επικείμενης έκθεσης Draghi για την ενιαία αγορά και την ανταγωνιστικότητα -πιστεύω ότι θα περιέχει παρόμοιες επισημάνσεις.

Συνεπώς, για το μέλλον πιστεύω ότι θα πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τις φιλοδοξίες μας, ιδίως στον τομέα της εποπτείας. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με τα οφέλη μιας ολοκληρωμένης εποπτείας για μια ένωση κεφαλαιαγορών που ενθαρρύνει σημαντικές διασυνοριακές ροές, ειδικά εντός μιας ζώνης ενιαίου νομίσματος. Είναι σημαντικό οι κανόνες να είναι κοινοί. Είναι επίσης σημαντικό οι κανόνες αυτοί να εφαρμόζονται με ομοιόμορφο και τυποποιημένο τρόπο.

Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα μεμονωμένα κράτη-μέλη, ιδίως εκείνα που βρίσκονται σε διαδικασία σύγκλισης, όπως η Ελλάδα, θα ωφεληθούν σημαντικά εάν η εποπτεία των εθνικών κεφαλαιαγορών μεταρρυθμιστεί, κατά τη γνώμη μας σύμφωνα με τα πρότυπα της επιτυχημένης ενιαίας τραπεζικής εποπτείας από τον SSM, η οποία πιστεύω ότι συνιστά ένα επιτυχημένο προηγούμενο.

Αυτό θα αυξήσει τις ενδοενωσιακές ροές κεφαλαίων, θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, ιδίως στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες των χωρών της σύγκλισης, αλλά επίσης θα διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια προς τομείς υψηλής τεχνολογίας, κρίσιμες τεχνολογίες, νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το ερώτημα κατά πόσον μια εταιρεία όπως η Tesla θα μπορούσε να υπάρξει και να χρηματοδοτηθεί από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές επανέρχεται σε συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Φοβάμαι ότι δεν έχουμε ακόμη χειροπιαστή απάντηση.

Όμως, για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της Ένωσης Κεφαλαιαγορών για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην Ευρώπη, πιστεύω ότι χρειάζεται να ικανοποιήσουμε μια ακόμα απαίτηση, και αυτή είναι η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης μέσω της εισαγωγής του τρίτου πυλώνα της, του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων. Τα δύο αυτά σχέδια είναι εγγενώς αλληλένδετα.

Τα εθνικά τραπεζικά συστήματα είναι κατακερματισμένα, πιστεύω το ίδιο και οι κεφαλαιαγορές. Αυτός είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο θα πρέπει τώρα να εστιάσουμε την προσοχή μας. Οι προοπτικές προόδου όσον αφορά στην Τραπεζική Ένωση έχουν πλέον αυξηθεί, καθώς μέσω της συμφωνίας μας για τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουμε πλέον μειώσει το περιθώριο για την εκδήλωση κινδύνων λόγω της σχέσης δημόσιου χρέους – τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσπαθήσουμε, καθώς οδεύουμε προς έναν νέο ευρωπαϊκό κύκλο μετά τις ευρωεκλογές, να επιδιώξουμε ταυτόχρονα αυτά τα αλληλένδετα σχέδια, προκειμένου να δώσουμε στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και στους πολίτες με την καλύτερη δυνατή οικονομική «υποδομή», που θα τους επιτρέψει να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν αντίστοιχα.

Κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου σημειώνοντας ότι το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία πέντε χρόνια, όχι πάντα προς το καλύτερο. Αντιμετωπίσαμε νέες προκλήσεις. Έχουμε πλέον νέες, σημαντικές προτεραιότητες. Μεταξύ αυτών, σημαντική είναι η χρηματοδότηση των αυξημένων επενδυτικών αναγκών, ιδίως για την πράσινη μετάβαση, αλλά και άλλων σημαντικών πολιτικών προτεραιοτήτων. Για να το πω ξεκάθαρα, υπάρχει ασυνέχεια -και το γνωρίζετε καλά αυτό- μεταξύ του επιπέδου των φιλοδοξιών μας όσον αφορά τι θέλουμε να κάνουμε ως Ευρώπη και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτά απαιτούν την κινητοποίηση σημαντικών πόρων, τους οποίους οι παραδοσιακές προσεγγίσεις χρηματοδότησης, τα μοντέλα χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορούν απαραίτητα να προσφέρουν στο σύνολό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των κεφαλαιαγορών στην επίτευξη αυτών των επενδυτικών στόχων είναι απολύτως κρίσιμος. Ένας υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικός Κανονισμός για τις κινητές αξίες είναι το κλειδί για να εκπληρώσουν οι κεφαλαιαγορές την αποστολή τους στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Ο ρόλος σας ως ρυθμιστικών αρχών για τις κινητές αξίες είναι υψίστης σημασίας για την εθνική και διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, φυσικά, την ευημερία των πολιτών μας. Να είστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα, με τη φιλική προς την ανάπτυξη κυβέρνησή μας, υποστηρίζει πλήρως την αποστολή σας.

Σας εύχομαι ένα πολύ επιτυχημένο συνέδριο και ελπίζω να έχετε την ευκαιρία να εκτιμήσετε και τις ομορφιές της Αθήνας. Σας ευχαριστώ πολύ.