Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση του Columbia Global Center Athens με τίτλο «The Power of AI: Accelerating Climate Change or Driving Solutions?», που πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):
Σε ευχαριστώ, Κωστή, για τα καλά σου λόγια. Καταρχάς, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά μου που συμμετέχω στη σημερινή συναρπαστική εκδήλωση. Με χαροποιεί επίσης ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Columbia αποφάσισε να δημιουργήσει ένα Global Center στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Θυμάμαι ότι είχα συζητήσεις με τη σύζυγό μου, η οποία είναι απόφοιτος του SIPA (Σχολή Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων), πιέζοντας πραγματικά για την ιδέα να γίνει πραγματικότητα αυτό το Global Center.
Θυμάμαι μια επίσκεψη που οργανώθηκε από τη Νίκη Κεραμέως, την τότε Υπουργό Παιδείας, όταν μια σειρά από πολύ σημαντικά αμερικανικά πανεπιστήμια ήρθαν στην Ελλάδα για να ανακαλύψουν τι πραγματικά είχε να προσφέρει η ελληνική ακαδημαϊκή σκηνή από πλευράς συνεργασιών και συμπράξεων.
Με χαροποιεί ιδιαίτερα που ένα από τα θετικά αποτελέσματα αυτού του ανοίγματος της Ελλάδας στον ακαδημαϊκό κόσμο ήταν η δημιουργία του Columbia Centre ως χώρου για τον διάλογο αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και γνώσης που μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Καθώς άκουγα την παρουσίαση του Pierre, σκέφτηκα πόσο σχετική και πόσο επίκαιρη και σχετική με την πραγματικότητα είναι αυτή η συζήτηση. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι είναι 1η Οκτωβρίου και, καθώς μιλάμε, δίνουμε μάχη με μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά στην Πελοπόννησο.
Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για εμάς να έχουμε πυρκαγιά τόσο αργά στην αντιπυρική περίοδο. Αλλά αυτό είναι μόνο μια ένδειξη της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής και είμαστε υποχρεωμένοι να βελτιώνουμε συνεχώς την αντίδρασή μας προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Συζητάμε πολύ για τον μετριασμό των επιπτώσεων και για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών. Ασφαλώς, η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Αν με ρωτάτε, είμαι απολύτως βέβαιος ότι η σοφία της ανθρωπότητας σε συλλογικό επίπεδο και οι κολοσσιαίοι δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι που επενδύονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα λύσουν τελικά το πρόβλημα οδηγώντας στην ουδετερότητα στις εκπομπές άνθρακα. Ασφαλώς, όμως, χρειάζεται ακόμη πολύς χρόνος για να φτάσουμε από το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα σε έναν κόσμο μηδενικών εκπομπών.
Γι’ αυτό έχω την υποχρέωση ως Πρωθυπουργός να μην έχω στο πλαίσιο της σκέψης μου μόνο πρωτοβουλίες άμβλυνσης των επιπτώσεων. Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί, διότι έχουμε μειώσει τις εκπομπές μας σε μεγαλύτερο βαθμό από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Περισσότερο από το 50% της ηλεκτροπαραγωγής μας γίνεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η έμφαση στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων που συνδέονται με το κλίμα πρέπει να καταστεί προτεραιότητα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπάρχει μια θεμελιώδης ανισορροπία όσον αφορά στα κονδύλια που διοχετεύονται στην άμβλυνση των επιπτώσεων, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και στους πόρους που είναι διαθέσιμοι για την αντιμετώπιση αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων και των καταστροφικών συνεπειών τους. Προσωπικά ασκώ πιέσεις και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διασφαλίσω ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη θεμελιώδη ανισορροπία.
Φυσικά, η τεχνολογία μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές και να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε αυτά τα γεγονότα. Με συναρπάζουν αυτά που είπατε για τη συνεργασία που μπορούμε να έχουμε με διάφορες εταιρείες για πιο προηγμένα μοντέλα πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων, τη συνεργασία με ορισμένες από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προκειμένου να έχουμε λεπτομερή μοντέλα διαχείρισης και πρόβλεψης πλημμυρικών φαινομένων. Να προβλέπουμε πώς θα μπορούσε να κινηθεί μια πυρκαγιά, να γνωρίζουμε και να κατανοούμε καλύτερα τη μορφολογία του εδάφους, τις καιρικές συνθήκες, τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί και θα συμπεριφερθεί.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τεχνητή νοημοσύνη μάς προσφέρει ήδη ασύλληπτα πολύτιμες λύσεις στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στο πεδίο. Πρέπει να τις αξιοποιήσουμε.
Η Ελλάδα επενδύει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές πολιτικής προστασίας. Δεν μιλάμε μόνο για αεροπλάνα ή πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και για την τεχνολογία. Για τον λόγο αυτό με συναρπάζουν αυτές οι συνεργασίες, που θα δώσουν τη δυνατότητα στις υπηρεσίες μας να αξιοποιούν την αιχμή της τεχνολογίας.
Και πιστεύω, Κωστή, ότι σε αυτόν τον τομέα υπάρχει περιθώριο με το Columbia, ένα πανεπιστήμιο το οποίο έχει ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων και καθηγητών που ασχολούνται με τις γεωεπιστήμες και την έρευνα που σχετίζεται με το κλίμα, να δομήσουμε αυτή τη συνεργασία με έναν πιο οργανωμένο τρόπο, θέτοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες. Θα μπορούσαμε ακόμη και να δοκιμάσουμε νέες ιδέες ή νέα τεχνολογία στο πεδίο. Αυτό θα είναι απολύτως κρίσιμο για ό,τι κάνουμε στο μέλλον.
Δεν θέλω να σας απασχολήσω πολύ, αν και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτό το θέμα, καθώς δεν ήρθατε εδώ για να ακούσετε εμένα. Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι για όσα κάνει το Columbia στην Ελλάδα. Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω και πάλι την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ανοίγουμε τα δημόσια πανεπιστήμιά μας στον κόσμο. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να φέρουμε κορυφαία ιδρύματα στην Ελλάδα, με διάφορες μορφές. Το Columbia Global Center είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ενός κορυφαίου πανεπιστημίου που αποδέχεται αυτή την πρόκληση και εγκαθιδρύει την παρουσία του στην Ελλάδα.
Ανυπομονώ, όπως είπα και προηγουμένως, να συμμετάσχω και σε άλλες παρόμοιες, πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Σας ευχαριστώ πολύ.